Experten tipsar – så blir du kvitt mördarsniglarna: ”Ge dig ut på natten”

Publicerad:
Mördarsniglar är ett problem på många ställen i Skaraborg. Bästa sättet att ta död på dem är att hugga huvudet av dem med en sax eller spade. Foto: Anders Hanson

Vilket är det bästa sättet att få bukt med mördarsniglar? Varför drabbas vissa hushåll värre än andra? Och kan man förebygga en eventuell invasion?

NLT har pratat med Ted von Proschwitz, snigelexpert på Göteborgs naturhistoriska museum, som ger oss svaren.

– Det viktigaste är att ha en överblick över sin trädgård och göra tidiga insatser, berättar han.

Redan i mars rapporterade flera medier om att mördarsniglar skymtats i de västsvenska trädgårdarna – något som är ovanligt tidigt. Normalt sett vaknar sniglarna i maj månad, när temperaturen har legat på fyra grader en längre period.

Hur den kommande snigelsäsongen kommer att bli är svårt att säga, menar Ted von Proschwitz, snigelexpert på Göteborgs naturhistoriska museum.

– Mycket hänger på vädret, ju mer regn och fukt desto fler sniglar är det som överlever. Så det bästa för trädgården är om det är torrt, då chansen för dem att överleva inte är lika stor.

Sniglar i Skaraborg

Nyligen var Ted von Proschwitz på besök i Skaraborg. Han konstaterade då att det fanns relativt gott om mördarsniglar på sina ställen.

– I bland annat Grästorp fanns det ganska många. Men det skiljer sig lokalt och det skiljer sig även från trädgård till trädgård.

Finns det någon specifik faktor kring varför vissa hushåll drabbas värre än andra?

– Det beror oftast på strukturen i trädgården. Finns det mycket buskar, odlingar och grödor så är det en större risk att man får problem då de livnär sig på det. Har man dessutom lövhögar och annat som ligger och skräpar i trädgården, samt öppna komposter är det också en riskfaktor.

– Där är mitt tips att hålla god ordning i trädgården och att man har en sluten varmkompost, där sniglarna inte överlever, fortsätter Ted von Proschwitz.

Ted von Proschwitz förespråkar att använda sig av ett humant sätt att bekämpa mördarsniglarna på. ”Det mest humana och effektiva sättet är att halshugga dem med en vass spade eller en sax, då dör de snabbt”, berättar han.
Ted von Proschwitz förespråkar att använda sig av ett humant sätt att bekämpa mördarsniglarna på. ”Det mest humana och effektiva sättet är att halshugga dem med en vass spade eller en sax, då dör de snabbt”, berättar han. Foto: Paul Bjorkman

Svåra att bli av med

Men finns det något sätt att hålla mördarsniglarna borta helt och hållet?

Tyvärr inte, menar Ted von Proschwitz – däremot går det att hålla problematiken i schack.

– Har man väl drabbats är det svårt att hålla dem helt borta. När de lägger ägg, vilket de gör i flera omgångar, kan det röra sig om 400 ägg och då är det ju svårt, säger han och fortsätter:

– Men man kan absolut minimera antalet genom att hålla koll i sin trädgård och samtidigt kombinera flera metoder för att bekämpa dem. Det mest humana och effektiva sättet är att halshugga dem med en vass spade eller en sax, då dör de snabbt.

Andra effektiva och mer ”snälla” sätt att bekämpa mördarsniglar på kan till exempel vara att lägga sniglarna i kokande vatten, eller att installera en robotgräsklippare – vilket har visat sig ge god effekt.

Men det främsta sättet är att ha tålamod och att vara ihärdig, där man med fördel bör ge sig ut på snigeljakt när det är mörkt ute.

– De är nattaktiva, så det bästa är att ta en ficklampa och gå och lysa i trädgården och sedan rikta sina insatser. Om man har tid att övervaka sniglarna kan man även lägga ut de sniglar man dödat som lockbete, då mördarsniglar är kannibaler och på så vis döda dem också.

Gräv ner dem

När man ska göra sig av med sniglarna efteråt tipsar Ted von Proschwitz om att gräva ner dem i trädgården.

– Det är helt riskfritt då äggen inte överlever. Vissa är nog oroliga för det, men det behöver man inte vara, menar han.

Snigelexpertens bästa tips

Det är svårt att bli av med mördarsniglar om de väl har dykt upp i trädgården.

Men det går att hålla problematiken i schack, menar Ted von Proschwitz, snigelexpert på Göteborgs naturhistoriska museum, som tipsar:

• Håll koll på din trädgård.

• Ge dig ut i mörkret med en flicklampa, de är aktiva nattetid och då kan du enkelt rikta dina insatser.

• Ha ordning i din trädgård, sniglarna gillar lövhögar och växtlighet.

• Döda dem genom att kapa huvudet, då dör de snabbt.

Artikeltaggar

GöteborgHus och hemMuseumRegnSkaraborgTrädgårdVäderVind

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare