Hoppa till huvudinnehållet

Företagsklimatet pekar något neråt: ”Måste ta till oss det”

Publicerad:
Svenskt Näringsliv har genomfört enkäten hos företagen.
Svenskt Näringsliv har genomfört enkäten hos företagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

När Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i landet går Skara kommun något bakåt.

Frågor som skolans relation till företagen och minskad brottslighet tas upp.

– När kurvan går åt fel håll måste vi ta till oss det och kika på vad vi kan göra bättre, säger Skara kommuns näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg.

Under tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv den attitydundersökning som ligger till grund för en företagsklimatrankning av Sveriges kommuner, vilken presenteras i sin helhet i september.

Rapporten visar att Skara minskar något från 3,42 till 3,37 i företagens sammanfattande omdöme av företagsklimatet i kommunen. De senaste fem åren har Skara pendlat lite fram och tillbaka och i år går kurvan alltså något neråt.

– Vi strävar ju hela tiden efter att förbättra våra insatser för näringslivet, vår service och dialog, och när kurvan går åt fel håll måste vi ta till oss det och kika på vad vi kan göra bättre. Även när förändringen är liten, säger Skara kommuns näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg.

Kontakt med skolor

Det som får bäst omdöme är bland annat frågan om mobilnät och bredband och allmänhetens attityder till företagande. Lägst omdöme får skolans kontakter med lokala näringslivet och tillgång till relevant kompetens.

Företagarnas önskade prioriteringar är bland annat frågor om minskad brottslighet och ökad trygghet och att fler personer ska gå yrkesutbildning. Mer samarbete med skolorna efterfrågas också.

Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara kommun.
Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara kommun. Foto: Elin Andersson

”Ha bra dialoger”

I Sveriges kommuner och regioners mätning nyligen hamnade Skara på plats fem i Sverige i år och därmed blir de båda mätningarna något motsägelsefulla.

– Det är viktigt att kommunen, både tjänstepersoner och politiker, har bra dialoger med näringslivet och hur vi kan göra det bättre tillsammans för att kunna ha ett bra företagsklimat i kommunen. Det här är en attitydundersökning och det är genom dialog som vi ökar förståelsen från båda håll, säger Gunilla Druve Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Skara.

Skara bäst i Västra Götaland och femte bäst i landet: ”Måste firas!”Plockar godbitarna ur tusentals föremål: ”Hon är så förbaskat bra!”

Artikeltaggar

BredbandFöretagandeFöretagarnaGunilla Druve JanssonHelena Nyman FribergNäringslivSkaraSkara kommunSvenskt Näringsliv

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.