Barn kan ha blivit våldtagna i flera år – åklagaren: ”Vi har ett bra utgångsläge”

Publicerad:
En Grästorpsbo i 50-årsåldern sitter häktad, misstänkt för upprepade våldtäkter mot barn. Foto: Pontus Ferneman

En Grästorpsbo i 50-årsåldern sitter häktad misstänkt för att ha våldtagit barn under flera års tid.

Mannen har erkänt ett av fallen men nekar till resterande övergrepp.

– De är inte obekanta för honom, säger kammaråklagare Ester Omarsdottir.

I slutet av april häktades en man från Grästorps kommun vid Skaraborgs tingsrätt för våldtäkt mot barn på sannolika skäl, övergrepp som ska ha inträffat i början av samma månad. Han ska ha erkänt brottet som kom till polisens kännedom efter att socialtjänsten larmat om misstankarna.

Nyligen, i samband med omhäktningen, lämnade kammaråklagare Ester Omarsdottir in en ny häktningsframställan till tingsrätten med nya misstankar mot mannen beträffande grov våldtäkt mot barn i totalt sju fall. Övergreppen ska ha inträffat i Grästorp och Tidaholm mellan juli 2020 och april 2023.

– Misstankarna har framkommit under utredningens gång, säger Ester Omarsdottir.

Åklagaren ville dessutom omrubricera misstanken från det första ärendet från våldtäkt av normalgraden till grov våldtäkt mot barn, men rätten omhäktade mannen på den gamla rubriceringen. Dessutom häktades han på sannolika skäl för sex fall av våldtäkt mot barn av normalgraden samt ett fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Speciellt fall

Ester Omarsdottir vill inte gå in på hur många barn ska ha utsatts för övergrepp, dess ålder eller kön.

– Det vill jag inte uttala mig om i dag med hänsyn för målsägande. Det är ett speciellt fall när det är barn inblandade.

Däremot ska barnen inte vara okända för honom.

– De är inte obekanta, men jag vill inte gå in på vilken relation de har, säger Ester Omarsdottir.

Hur bedömer ni att bevisläget ser ut mot mannen i nuläget?

– Han har erkänt ett av brotten. I övrigt menar jag att vi har ett bra utgångsläge, men misstankarna bygger på muntliga berättelser.

Så det finns ingen teknisk bevisning mot honom?

– Det som han har begärts häktad för bygger på muntliga uppgifter i dagsläget.

Förhör och analyser

Utredningen pågår med full kraft och under den närmaste tiden ska personer höras som kan ha uppgifter att lämna i ärendet.

– Sedan håller vi på att analysera elektronik för att se om det går att hitta något, men framför allt handlar det om förhör som ska hållas.

Tidsfrist för åtal är satt till den 31 maj, men förundersökningen kommer troligtvis behöva mer tid.

– Jag bedömer att det inte kommer ta så lång till att färdigställa detta, men man kan nog tänka sig att det kommer förlängas något ytterligare, säger Ester Omarsdottir.

Grästorpsbo ska ha våldtagit barn – häktad av tingsrätten: ”Han erkänner”Grästorpsbo häktad för barnvåldtäkt – utreds för fler övergrepp

Artikeltaggar

ÅklagareBrottBrott, lag och rättGrästorpGrästorps kommunSkaraborgs tingsrättVåldtäktVåldtäkt mot barn

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare