Ladugård förvandlas till musikscen i sommar: ”Vi har ett uppdrag att fylla”

Publicerad:
William Vindrot, Anders Erlandsson, Anton Vindrot och Linus Fri har laddat upp för en konsertsommar med något för alla, under evenemanget Ladugård Live. Foto: Åsa Mwansa

Den 10 juni är det premiär för årets spelningar i Larv. Det blir fyra sommarkvällar med ett par band varje kväll och publiken erbjuds pop, rock, country och blues.

– Förhoppningen är att alla ska gilla något under en kväll, säger William Vindrot.

För tredje året kör bröderna William och Anton, deras pappa Anderz Erlandson och nära vännen Linus Fri konceptet Ladugård Live. Det är en fortsättning på det som tidigare hette Musikbutiken Live, men eftersom butiken på Sörgården numera är nedlagd valde de att döpa om det och göra det till ett helt eget evenemang.

– Det började egentligen med att det inte fanns några speltillfällen för två år sedan. Allt var ju stängt på grund av pandemin och ingen ville ordna spelningar för så lite folk, säger Anderz.

Lokala musiker kom till honom för att sälja sina instrument eftersom de inte hade några spelningar, men han tänkte att det var synd. Det var ju bättre att ordna så de kunde spela istället.

Växlar upp - nu blir det fyra livekvällar i ladugården
All utrustning finns på plats för banden som kommer, de behöver bara koppla in sina instrument.
All utrustning finns på plats för banden som kommer, de behöver bara koppla in sina instrument. Foto: Åsa Mwansa

Sagt och gjort. Ladan där gårdens jordbruksmaskiner står över vintern gjordes i ordning och så var konceptet igång.

– Vi försöker ha det så blandat som möjligt. Första kvällen kommer en tjej från Skövde som numera bor i Stockholm, Disa. Hon kör lite rockigare pop, berättar William.

Det blir blues också den kvällen, med Little Big Band, som även gästade Ladugård Live förra sommaren.

I år har de satsat på att varje kväll dels ha ett lokalt band som skriver eget material och dels ett band som är lite dansant eller som möjligen spelar covers, som publiken kan dansa och sjunga med till.

Andra kvällen, den 8 juli, blir det rock. Larvingarna, två killar som tidigare har gått på AMB gästar, liksom Deeper in Time och Devilicious.

– Andra halvan av sommaren blir mer countryinspirerat i år, för vi har med både Harvesters från Grästorp och Andreas Carlsson and the Moonshine Band, säger Anderz.

Snart dags för årets Ladugård Live i Larv som drar igång med bland annat artisten Disa.
Snart dags för årets Ladugård Live i Larv som drar igång med bland annat artisten Disa. Foto: Åsa Mwansa

The Harvesters spelar den 5 augusti och det gör även rockbandet Bucket of Snakes. Tre veckor senare den 26 augusti blir det rock med Flaming Annie, förutom country med Andreas Carlsson and the Moonshine Band.

Varje kväll finns en matvagn på plats. Tre kvällar ställer MatOz upp sin korvvagn och den kvällen de inte kan, hoppar Slow Joe Barbeque från Vedum in i deras ställe.

– Det är roligt med musik och det är väl kanske mina egna tillkortakommanden att jag aldrig hade tid att lära mig ordentligt att spela som gör att jag har fört över det på barnen istället. Och så den här vägen att arrangera spelningar, säger Anderz.

Han menar att antalet spelställen generellt har minskat och liveband har konkurrerats ut av Spotify vid firanden och festligheter på ställen som bygdegårdar och idrottsklubbar.

– Det finns massor av duktiga musiker som sitter hemma och spelar, som inte får chansen att möta någon publik. Då kände vi att här har vi ett uppdrag att fylla.

Spelningar i lantlig miljö är konceptet för Ladugård Live som har premiär den 10 juni.
Spelningar i lantlig miljö är konceptet för Ladugård Live som har premiär den 10 juni. Foto: Åsa Mwansa

Det är en hel del jobb med livekvällarna. Anderz har fullt upp med lantbruket och ibland undrar han varför han håller på.

– Men så börjar de med soundcheck – då känner man att: Ja just det, det är ju därför! Musikerna kan vara lite nervösa och spända, sedan rullar publiken in – glada människor, och då får man ju energi. Då är det inte lika jobbigt längre, säger han med ett brett leende.

Artikeltaggar

BluesDeviliciousGrästorpLarvMusikPopRockSpotifyThe HarvestersVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare