Abodi, 16, lämnade stökiga livet: ”Boxningen har räddat mig tusentals gånger”

Publicerad:
Abodi Ashram menar att boxningen har räddat honom ett antal gånger. Foto: Sören Turesson

Vad ger egentligen de ideella krafterna i föreningarna runt om i landet?

Ibland är det enkelt att hitta svaret.

– Allt. Boxningen har räddat mig tusentals gånger, säger Abodi Ashram, 16.

Under våren har NLT-sporten riktat ljuset mot de ideella krafterna i föreningslivet. Men vad betyder de där ideella krafterna för ungdomarna? Hur stor roll spelar de egentligen för samhället och individen?

NLT tog sig ner till boxningsklubben KK Allrounds lokal i Rörstrandsområdet i Lidköping för att finna svaret. Där fanns Victor Carlsson, 15, Yosef Beyaa, 17, och Abodi Ashram, 16.

De tränade inte, utan hjälpte klubbens 10-15-åringar att bli bättre boxare, och medmänniskor.

– Jag tycker att det är kul att hjälpa till. Jag gillar att se när andra utvecklas på samma sätt som jag har utvecklats, säger Abodi Ashram.

Han vet vad han snackar om, 16-åringen som går ur nian om ett par veckor. De tidigare ungdomsåren var stökiga, med mycket bråk och noll motivation för studier.

Det var helt enkelt på väg utför.

– Mellan sjuan och åttan låg jag på åtta-nio F (underkänt). Men på en termin gick jag från 80 till 190 meritpoäng. Nu kommer jag nästan in på vad jag vill, säger Abodi Ashram, som har bestämt sig för Barn- och fritidsprogrammet på De la Gardiegymnasiet.

Förklaringen till uppryckningen stavas boxning och KK Allround.

Abodi fick hjälp av en ideell ledare att ta klivet in och har fostrats av William Svensson, också ideell kraft, det senaste året.

– Jag kan tacka KK Allround dag ut och dag in, om jag ska vara ärlig. De, främst William, har gjort mig till en helt ny person, och då överdriver jag inte. Jag menar det verkligen.

Abodi Ashram menar att boxningen har räddat honom ett antal gånger.
Abodi Ashram menar att boxningen har räddat honom ett antal gånger. Foto: Sören Turesson

Hur var du tidigare?

– Jag var bråkig förut, framför allt i sjuan. Då ville jag visa upp mig, att jag var stor och stark. Sedan jag började med boxningen bråkar jag inte ute. Det har hänt att jag nästan hamnat i bråk, men då har jag tagit mig ur det, backat undan.

– Egentligen började jag med boxning för att bli ännu starkare och för att kunna bråka ännu mer. Det var så jag trodde att det skulle bli. Istället blev det tvärt om och det är en jätteskön känsla, säger Abodi, som har en bakgrund inom judo och MMA.

Vad tror du hade hänt utan boxningen?

– Jag visste att jag skulle fixa mina betyg från sjuan till nian, men jag visste inte hur. Boxningen har haft ett stort inflytande. När jag lärde mig boxning lärde jag mig disciplin. Det har jag tagit med mig i allt jag gör.

Abodi Ashram är inte på något sätt ensam i lokalen denna tisdagskvällen, två dagar före säsongsavslutningen. Och alla verkar ha en sak gemensamt. De trivs med sina ledare.

Tränaren Lars Hermansson med Victor Carlsson.
Tränaren Lars Hermansson med Victor Carlsson. Foto: Sören Turesson

Victor Carlsson, 15, från Stora Levene, gjorde sitt första pass 2017 och blev fast direkt. Det var Lars Hermansson, KK Allrounds trotjänare, som lyckades locka med honom i samband med en fotbollsmatch.

– Vi har hållit ihop seden dess och han är riktigt bra, säger Victor innan han berättar att han ser sig själv som tränare i framtiden.

– Då vill jag bli som Lars. Sträng och skön. Inte för sträng, dock.

Yosef Beyaa tilldelades nyligen ett stipendium. Pengarna ska gå till nya skor.
Yosef Beyaa tilldelades nyligen ett stipendium. Pengarna ska gå till nya skor. Foto: Sören Turesson

Yosef Beyaa, 17, finns också med i ringen och sparras med klubbens yngre boxare. Han fick nyligen Lidköpings kommuns fritidsstipendium ungdom (10 000 kronor). Vad han ska göra för pengarna?

– Köpa nya skor. Mina gamla är trasiga, berättar han.

Yosef gör en satsning mot den yppersta eliten och drömmer om ett framtida liv som proffs.

– Boxningen är en stor del av mitt liv. Den har gjort mig mer disciplinerad, vilket hjälper mig i skolan. Jag har blivit bättre på att koncentrera mig på saker. Lars (Hermansson) har betytt mycket, gjort mig till en bättre boxare.

Killarna och tjejerna i KK Allround avslutar sin träning. Två dagar senare är det avslutning. De vet att det ska grillas hamburgare, men den riktigt stora frågan hänger löst bland de många ungdomarna i lokalen.

Blir det ost på?

Victor Carlsson.
Victor Carlsson. Foto: Sören Turesson
Abodi Ashram och Victor Carlsson.
Abodi Ashram och Victor Carlsson. Foto: Sören Turesson
Abodi Ashram.
Abodi Ashram. Foto: Sören Turesson
Yosef Beyaa och Abodi Ashram hjälper klubben ungdomar.
Yosef Beyaa och Abodi Ashram hjälper klubben ungdomar. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

BoxningIdeella krafterKK Allround

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare