Familjeföretaget gör en ny satsning: ”Är något som vi inte har gjort förut”

Publicerad:
Sonnys Maskiner AB är ett familjeföretag som i generationer funnits i Grästorp. Till vänster står Niclas Johansson, höger om honom Sylve Johansson, därefter Jörgen Johansson och längst till höger Viktor Johansson. Foto: Emma Edling

Sonnys Maskiner AB är ett familjeföretag som funnits i Grästorp i generationer.

Företaget tillverkar lantbruksmaskiner, skogsbruksmaskiner och värmeutrustning.

Nu står de inför en ny satsning och är mitt i utvecklingen av en ny värmepanna.

Allt startade 1974 på en gård utanför Grästorp. Det var Gunnar Johansson och hans fru Solveig som ägde gården. Tillsammans hade de tre söner. Äldst var Sonny, därefter Sylve och slutligen Jörgen.

Förutom lantbruket jobbade Gunnar som traktorförsäljare på ett företag i Trollhättan. Redan när Sonny och Sylve var unga så började de intressera sig för maskiner.

– När vår far hade någon traktor som han hade bytt in i Trollhättan och som de inte visste vad de skulle göra med, då köpte jag och Sonny den, berättar Sylve och fortsätter:

– Under somrarna renoverade vi dem och sen sålde vi dem. Vi kanske tjänade 5 000 kronor på en – på den tiden var det väldigt mycket pengar. Så det var egentligen så allt började. Då var vi inte mer än tio och tolv år gamla.

När Sonny väl slutat grundskolan så blev det som tidigare var en sysselsättning på fritiden till ett företag och namnet blev Sonnys Maskiner AB. Allteftersom började företaget växa och sortimentet utökade med nya maskiner och redskap.

1977 flyttade Sonnys Maskiner in i nybyggda lokaler på 1 200 kvadratmeter på industriområdet i Grästorp. Senare har lokalerna byggts ut i etapper och omfattar i dag cirka 8 500 kvadratmeter.

Många har fått kliva in och hjälpa till tidigt på företaget. Redan som 11-åring började Viktor Johansson jobba på sommrarna med att montera.
Många har fått kliva in och hjälpa till tidigt på företaget. Redan som 11-åring började Viktor Johansson jobba på sommrarna med att montera. Foto: Emma Edling

”Bra pengar”

Kusinerna Viktor och Niclas Johansson jobbar på familjeföretaget. De har båda varit med och hjälpt till sedan ung ålder.

– Jag började sommarjobba här när jag var elva år. Då fick jag montera lämmar och skruva. Det var montera, montera och montera. Det var bra pengar när man var liten, säger Viktor.

Företaget har nått många milstolpar sedan start.

1982 köpte de Josve Industri AB i Vedum med en verkstadsyta på cirka 3 000 kvadratmeter. I samband med köpet började de även tillverka lantbruksmaskiner och skogsbruksmaskiner.

I mitten av 1990-talet köpte Sonnys Maskiner tillverkningsrätten av den välkända Starkranen. I köpet ingick hela verkstadsutrustningen och innevarande lager på Star Mekaniska i Virserum.

Sonny lämnade företaget under 1990-talet för att ägna sig åt annan verksamhet. Hans del i företaget övertogs av Sylve och Jörgen som i dag äger företaget.

I samma veva startade företaget även tillverkningen av värmeutrustning för flis-, spannmål- och pelletseldning (Sonnys Multistoker).

Hur har företaget förändrats sedan start?

– Från början var det lantbruksmaskiner och skogsmaskiner. Det var det vi höll på med. I dag är värmeutrustning den stora delen vi ägnar oss åt, säger Niclas.

Företaget började med fokus på lantbruksmaskiner och skogsmaskiner, men i dag är de störst på värmeutrustning.
Företaget började med fokus på lantbruksmaskiner och skogsmaskiner, men i dag är de störst på värmeutrustning. Foto: Emma Edling

Cirka 90 procent av produkterna som företaget säljer kommer från deras egen tillverkning.

Det är i Grästorp som idéerna föds och tar form. I detta nu är de i utvecklingen av en ny värmepanna till villor och lantbruk. I första hand handlar det om en satsning på en mindre panna på 30 kilowatt.

– Det är något som vi inte har gjort förut, tidigare har vi köpt in dem. Men det har varit svårt att köpa in pannor det senaste, många leverantörer har lagt ner tillverkningen och det har varit långa leveranstider och osäkerheter. Så då sa vi: ”Vi provar att ta fram det själva”, säger Niclas.

Hur ser framtiden ut för företaget?

– Det kommer nog ändra sig lite grann. Genom åren har vi successivt minskat andelen lantbruksmaskiner som vi tillverkar och där kommer vi nog fortsätta minska på vissa produkter, svarar Niclas.

Han fortsätter:

– Vi har börjat med legotillverkning åt andra företag med lasermaskinen, vilket är något vi ser att vi kommer fortsätta med och utveckla oss mer i.

Artikeltaggar

DanmarkEkonomiExportFinlandFörsäljningGrästorpNäringslivSkogTillverkning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare