SiS i stabsläge efter flera rymningar – så påverkas Margretelund i Lidköping

Publicerad:
Johan Feldtmann, institutionschef på Margretelund, menar att de direktiv som utgått från huvudkontoret sedan myndigheten gick upp i stabsläge inte innebär några större förändringar för ungdomshemmet i Lidköping. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

Flera rymningar och en fritagning under dramatiska former har väckt diskussion kring säkerheten på landets SiS-hem.

Nyligen gick myndigheten upp stabsläge och det har rapporterats om skärpta restriktioner för intagna ungdomar. Bland annat när det gäller utevistelse.

– Man behöver ställa riskerna i relation till nyttan av det, konstaterar Johan Feldtmann, institutionschef på Margretelund i Lidköping.

Efter flera uppmärksammade rymningar har Statens institutionsstyrelse (SiS) gått upp i stabsläge, rapporterade medier häromveckan.

Stärkt säkerhet och hårdare restriktioner är några av de åtgärder som beskrivits.

För SiS ungdomshem Margretelund påverkar stabsläget planeringen inför aktiviteter och utevistelser för ungdomar som bor på hemmet.

– Det som är uttalat från huvudkontoret är att vi ska pröva om det är nödvändigt och när vi genomför dem ska vi också säkerställa att personal som följer med har förmåga att förhindra en avvikning, säger institutionschef Johan Feldtmann.

"Aktiviteter och utevistelser" är en beskrivning som innefattar en bredd av situationer.

– Alltifrån att man går på promenad på institutionsområdet till att man åker själv på ett hembesök och träffar sina anhöriga. Sedan finns det allt däremellan – att man åker och handlar kläder tillsammans med personal, kanske åker till badhuset, åker gokart eller bowlar.

SiS ungdomshem Margretelund kommer att tillhöra säkerhetsklass 3, det vill säga den lägsta klassen, när myndighetens klassificering är klar. Arkivbild.
SiS ungdomshem Margretelund kommer att tillhöra säkerhetsklass 3, det vill säga den lägsta klassen, när myndighetens klassificering är klar. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

Vad avgör om det anses nödvändigt?

– Det handlar om ungdomens behov och hur länge den har varit hos oss. Man behöver ställa riskerna med en sådan här aktivitet eller utevistelse i relation till nyttan av det och ungdomens vårdbehov.

Begreppet vård är här centralt; målet är att hjälpa ungdomarna till ett bättre liv efter vistelsen på institution.

– Då måste man också få träna på att vara ute bland människor och åka hem och träffa sina anhöriga och så där. Då behöver vi takta fram med det i lagom takt i dialog med ungdomen.

Men blir det färre aktiviteter och utevistelser nu?

– Vi har inte företagit färre aktiviteter för ungdomarna här sedan SiS gick upp i stabsläge. Däremot är vi kanske än mer noggranna när vi prövar det och planerar det. Det är viktigt att ungdomarna inte rymmer ifrån oss eftersom det är förknippat med stora risker för dem.

Har Margretelund haft avvikningar i närtid?

– Vi har haft någon enstaka rymning från institutionsområdet i år. Annars har det varit ganska lugnt med den typen av händelser, säger Johan Feldtmann som påpekar att avvikning är en bred term.

– Det spänner över hela skalan från fritagningar under hot till att man inte kommer tillbaka i tid från sin permission för att man har missat tåget. Och det är ju inte riktigt samma dignitet, tänker jag.

Säkerhetsklassas

Ett pågående arbete inom SiS är att säkerhetsklassa institutionerna. Hittills är det två – Johannisberg i Kalix och Tysslinge i Södertälje – som planeras för den högsta nivån, berättar Johan Feldtmann, institutionschef på Margretelund. Ett antal kommer sedan att hamna i klass 2 medan Margretelund ska tillhöra klass 3.

– Så vi kommer inte ha de tyngst kriminella och dem som har störst avvikningsrisk hos oss.

Artikeltaggar

LidköpingMargretelundMyndigheterSäkerhetStatens institutionsstyrelseVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare