Succé i premiären – nu åker Mattias till VM i Manchester: "Häftigt och nervöst"

Publicerad:
Mattias Svanander tävlar i Hyrox-VM i Manchester på lördag. Foto: Privat

Vad händer på lördag?

Tja, gör som Mattias Svanander.

Åk till Manchester och tävla i Hyrox-VM - världens snabbast växande fitnesstävling.

– Och jag som bara såg detta som en kul grej. Nu är det nervöst, säger 32-åringen som blev VM-klar efter sitt första lopp den 25 mars.

Det är en glad och förväntansfull Mattias Svanander som möter upp NLT-sporten.

Och det klart - hur många får åka på ett VM bara några månader efter att ha provat på en "ny" sport?

– Ha, ha - det är sant. Ska bli häftigt men jag har inte en aning om hur det går. Kan jag slå min tid från i mars får jag vara nöjd, säger Mattias som kommer från Källby men som numera är husägare i Vinninga sedan ett halvår tillbaka.

Mattias noterade tiden 1.07.06 i den svenska Hyrox-premiären på Stockholmsmässan den 25 mars som enligt arragören lockade över 900 deltagare.

"Hög puls”

– Jag tror det var ännu fler. Var hur mycket folk som helst.

Vad är då Hyrox undrar ni? Jo, enkelt förklarat är det åtta kilometers löpning kombinerat med åtta olika och tuffa styrkestationer.

Hyrox är löpning kombinerat med tuffa styrkestationer.
Hyrox är löpning kombinerat med tuffa styrkestationer. Foto: Privat

– Det är alltid inomhus och man springer en kilometer och gör en styrkestation. Springer en kilometer igen och gör en ny övning. Det är konditionsbaserat och riktigt, riktigt jobbigt med hög puls i över en timme.

Vad är det för styrkestationer?

– Exempelvis en startmaskin där du står och drar i 1 000 meter, en roddmaskin som du kör i 1 000 meter, dra en släde på 202 kilo en viss sträcka, utfall med vikter på ryggen, ner i armhävningsposition och upp i groddhopp under en sträcka, bära tunga kassar i en viss sträcka. Sista övningen är wall balls där du ska kasta upp en tung en viktboll 100 gånger mot en tavla.

Hyrox såg sin premiär i Tyskland 2017.

Tränar sex dagar i veckan

– Jag upptäckte det på instagram i november i fjol och tänkte direkt att detta skulle passa mig. Både jag och sambon (Sofia Larsson) tränar mycket löpning, styrka, simning, cykling med mera. Jag kör sex dagar i veckan och att kombinera löpning och styrka lockar.

Loppet den 25 mars var alltså det första i Sverige.

– Jag hade inga större ambitioner när jag åkte dit. Tänkte att jag skulle testa och se hur det var. Efteråt sa jag till sambon att det var kul men jag kommer inte att göra det igen.

Detta trots att Mattias blev sjua totalt och tvåa i sin klass individual pro 30-35 år.

Mattias i aktion under en tuff övning.
Mattias i aktion under en tuff övning. Foto: Privat

– Men fyra-fem dagar efter att jag kom hem fick jag ett mail där det stod att min tid räckte för att komma med till VM och då fick jag tänka om.

Ska slå sin tid

Jotack! På torsdag åker nu Mattias och Sofia till Manchester. På lördag avgörs VM-loppet och på söndag kväll åker duon hem igen.

– I Hyrox är det alltid samma övningar som kommer i samma ordning så jag vet vad som väntar. Min målsättning är att slå tiden från Stockholm och det ska jag göra.

VM-medalj?

– Det vore något men jag har sett vilka tider dom andra i min klass (30-35 år) gör så det blir tufft. I mitt första race gick jag ut stenhårt och gick in i väggen efter halva loppet. Nu ska jag planera det lite smartare och drömgränsen vore ju att komma under en timme. Men att kapa sju minuter blir otroligt svårt.

Om du gör det?

– Då ska jag fira med en stor grogg, skrattar han.

Artikeltaggar

Motion och hälsa

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare