Hoppa till huvudinnehållet

Essunga får bättre betyg för företagsklimatet: "Vårt omtag börjar ge effekt"

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Essunga kommun tar ett kliv uppåt på betygsskalan när det gäller företagsklimatet, från 3,6 till 4,0.
Essunga kommun tar ett kliv uppåt på betygsskalan när det gäller företagsklimatet, från 3,6 till 4,0.

Efter förra årets dipp verkar det lokala näringslivet nu vara mer nöjt med företagsklimatet i Essunga kommun. I enkäten som nu presenteras av Svenskt Näringsliv gör Essunga ett rejält hopp uppåt till nästan 4 i betyg.

– Vårt omtag börjar ge effekt, säger kommunalrådet Daniel Andersson (M).

Svenskt Näringslivs företagsranking, som kommer varje höst, bygger på enkäter med företagen i respektive kommun. Själva rankingen kommer i höst, men nu presenteras resultaten på årets enkät.

Den visar att Essunga kommun tar ett rejält kliv uppåt. Företagen är åter mer nöjda med klimatet i kommunen, efter den nedåtgående trenden de två senaste åren.

– Gött att det börjar gå åt rätt håll, kommenterar Daniel Andersson.

Omtag i näringslivsarbetet

I fjol låg det sammanfattande omdömet från företagen på 3,58 i en sexgradig skala. Det var visserligen fortfarande över rikssnittet som låg på 3,43, men ett lågt betyg för kommunen som historiskt haft ett gott företagsklimat.

Tappet i ranking ledde i fjol till att Essunga kommun gjorde ett omtag av näringslivsarbetet.

– Det är nog det som vi börjar se resultatet av nu. Bland annat har hela kommunledningen börjat åka ut på företagsbesök, och även ha olika nätverksträffar för näringslivet - allt för att skapa en ökad förståelse från båda håll. Vi har också skapat en näringslivsstrategi i samarbete med näringslivet, företagarföreningen har varit mycket engagerad, säger Daniel Andersson.

Han fortsätter:

– Tidigare har vi ju saknat det, men nu känns det som att pusselbitarna börjar falla på plats, och vi hoppas att insatserna vi gör från kommunens sida ska komma företagarna till gagn så att de fortsätter vara nöjda med företagsklimatet i kommunen.

Hela Skaraborg ligger bra till

Tittar man bakåt i tiden så har Essunga ofta legat på ett sammanfattande betyg runt 4. Rikssnittet är lägre, brukar ligga strax under 3,5. I år landar genomsnittet på 3,46.

– Man ska komma ihåg att det här är en attitydundersökning, men det är intressant att läsa svaren. Det är också glädjande att hela Skaraborg ligger bra till i Svenskt Näringslivs ranking, säger Daniel Andersson.

Två sannolika förklaringar till att kommunerna i Skaraborg får ett relativt högt resultat är att kommunerna inte är så stora, det blir greppbart för såväl företagen som för den kommunala verksamheten samt att det finns ett starkt entreprenörskap i bygden.

Högst i Skaraborg ligger precis som i fjol Götene med ett betyg på 4,4. Själva rankingen av Sveriges 290 kommuner kommer den 20 september.

– Vårt arbete med företagsklimatet börjar ge effekt, konstaterar kommunalrådet Daniel Andersson (M).
– Vårt arbete med företagsklimatet börjar ge effekt, konstaterar kommunalrådet Daniel Andersson (M). Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

Daniel AnderssonEntreprenörskapEssungaEssunga kommunNäringslivSkaraborgSvenskt NäringslivTrenderTurism

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.