Hoppa till huvudinnehållet

Barn vistas på taken även här: ”Problem på minst tre skolor”

Publicerad:

Att barn tar sig upp på skoltak och leker eller eldar är en stor fara.

I Skara kommun har minst tre skolor problem med detta, och frågan aktualiseras nu efter att en flicka i Skåne avlidit efter att ha fallit ner från ett skoltak.

– Barn klättrar upp på stuprören och vi har extra bevakning för att se det, men föräldrar måste också hjälpa till och prata med sina barn om hur farligt det är, menar Skara kommuns fastighetsförvaltare Anders Svärd.

En tioårig flicka i Skåne avled efter att i helgen ha ramlat ner från ett skoltak.

Just skolornas tak är ingen plats avsedd för barnen, men lek eller andra påhitt gör att de tar sig dit utan att tänka på vilka risker det utgör. Även i Skara förekommer takspring på skolor, vilket bland annat grannar till skolorna ibland ser.

Fastighetsförvaltare Anders Svärd försöker bli av med takspringet på skolorna i Skara kommun, men det går sådär.
Fastighetsförvaltare Anders Svärd försöker bli av med takspringet på skolorna i Skara kommun, men det går sådär. Foto: Elin Andersson

Problemet är känt av Skara kommuns fastighetsförvaltare och många inom skolans värld.

– Det har varit ett problem i många år som vi pratar med brandförsvaret och polisen om. Skolorna har också tidigare gått ut till föräldrar med information. Det är ju efter skoltid det händer så skolan kan inte göra någonting då. Därför är det viktigt att föräldrar pratar med barnen om vad de får och inte får göra på skolan på fritiden, säger fastighetsförvaltare Anders Svärd.

Tre skolor

Tre skolor i kommunen är extra utsatta för takspring, och det är Gällkvistskolan i Skara, Valleskolan i Axvall och Varnhemskolan.

– Vi har haft problem där. Det har även hänt att de har grillat med engångsgrillar på taket, då blir det även en stor brandrisk när grillen smälter genom takpappen, säger Anders Svärd.

Efter samtal med räddningstjänsten och polisen gör deras patruller och personal omvägar för att titta till skolorna under kvällar och helger.

– Samhällsskydd Mellersta Skaraborg (räddningstjänsten, reds.anm) åker förbi extra och de har vår larmjour på kvällar och helger. Bland annat var det en skadegörelse med en krossad ruta i helgen. Vi har varit förskonade ett bra tag men nu är det den varma årstiden här igen och sommarlovet är på ingång, menar Svärd.

Gällkvistskolan i Skara råkar ofta ut för barn som vistas på taken.
Gällkvistskolan i Skara råkar ofta ut för barn som vistas på taken. Foto: Elin Andersson
Valleskolan i Axvall vill inte heller ha barn uppe på taken. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Valleskolan i Axvall vill inte heller ha barn uppe på taken. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Elin Andersson

Stuprören

De vet att barnen tar sig upp på taken genom att klättra på stuprören, vilket förutom att vara en risk för fall och skador för barnen också skadar byggnaden och riskerar vattenläckor.

– De klättrar upp på stuprör så det går inte riktigt att bygga bort heller eftersom vi måste ha stuprören. När vi bygger nytt kan vi bygga så att det försvårar att komma upp på taken, men vi har många äldre fastigheter med stuprör.

Trampar sönder takpannor

På Valleskolan är det dessutom tegeltak, och folk som går på taket kan göra sönder dem och orsaka läckage.

– Vi måste kolla så de inte trampar sönder dem. Det gäckar oss också, inte bara stuprören blir förstörda. Vi försöker göra om så att de inte kan stänga av kylaggregaten som står på taken genom att sticka in pinnar. Det har vi lyckats förhindra, menar Svärd som är högst medveten om att barn obehörigen vistas på skolors tak.

– Ja, vi försöker komma åt det men det är svårt. Vi gör det vi kan. Förra året hade vi vissa veckor med extra bevakning som vi inte talade om när det var. Vi får se om vi gör det till sommaren igen. Men jag vill verkligen uppmana allmänheten, ring polisen eller räddningstjänsten så fort man ser någon på skoltaken, avslutar han.

Klart med Naturpasset i Skara – 25 kontroller väntarVisar konstutställning en enda dag: ”Event vi vill satsa på”

Artikeltaggar

Anders SvärdhAxvallGällkvistskolanGrillningSkadegörelseSkåne länSkaraSkara KommunSkara kommunSkola och utbildningSkolorValleskolanVarnhemVattenläckor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.