Undvik misstag vid bygget – snickaren Sammy om hur du lyckas med altanen

Publicerad:
NLT träffar Sammy Andersson vid ett altanbygge i Lidköping. Han ger sina bästa råd och tips på hur man ska lyckas med sin altan på bästa sätt. Foto: Sören Turesson

Säsongen för att sitta ute är här – vilket kanske resulterar i att många funderar på att bygga en altan hemma.

– De som ger sig på det kommer att klara det, säger snickaren Sammy Andersson.

Nedan kan du ta del av hans bästa tips för att lyckas med ditt altanbygge.

Det finns en hel del saker som man behöver tänka på om man planerar att bygga en altan. NLT har därför träffat 30-årige Sammy Andersson som driver en byggfirma, som ger råd och tips – allt från placering till hur man ska gå till väga.

I vårt exempel ska vi bygga en altan på cirka 80 kvadratmeter. Altanen byggs i anslutning till bostadshuset – vilket gör att den håller sig inom de regler som finns för att bygga en altan utan bygglov. Altanen är öppen, och saknar således både väggar och tak.

Hur arbetet går till

Det arbete som ska utföras vid ett altanbygge är att plintar ska gjutas, därefter ska altanens stomme byggas upp och slutligen ska den tryckimpregnerade trallen skruvas fast.

En vanlig standardaltan med infästning exklusive markarbete, så som plint och markskruv eller platta på mark, ligger på omkring 350-400 kronor per kvadratmeter.

– Innan man inköper material ska man ha tänkt igenom sitt altanbygge noggrant, så allt blir rätt från början, säger Sammy och menar att det finns en hel del saker som påverkar slutresultatet – som exempelvis altanens placering, storlek och utformningen, för att få altanens bästa funktion.

– Jag skulle också rekommendera att man börjar med att kolla upp sina bygglovsplikter, så att det inte blir några konstigheter.

”Det går ganska enkelt, och de som ger sig på att bygga en altan kommer att klara det”, säger snickaren Sammy Andersson.
”Det går ganska enkelt, och de som ger sig på att bygga en altan kommer att klara det”, säger snickaren Sammy Andersson. Foto: Sören Turesson

Bästa platsen

Om det finns möjlighet bör man placera sin altan i söderläge, menar Sammy – detta för att man ska kunna njuta av solens strålar så mycket som möjligt.

Vill man istället använda sin altan för att kunna njuta av kvällssolen menar Sammy att man kan placera altanen mot väster. Då slipper man den intensiva hettan under dagtid och kan istället ta del av den mildare solvärmen under kvällstid.

Hur lång tid tar det att få godkänt sitt bygglov?

– De på kommunen har blivit ganska snabba, oftast behöver man inget bygglov. Men säg att man ska bygga ett uterum, då kan det ta cirka två veckor ungefär. Det beror lite på omständigheterna kring var huset ligger och hur man ska bygga.

Vad gör man när man väl fått sitt bygglov?

– Då får man åka till sin sin bygghandlare och förklara hur man vill ha sin altan. De kan hjälpa till med dimensionering, så man har koll på läget. De brukar alltid vara väldigt behjälpliga.

"Alla tycker olika”

Livslängden på en altan är upp till 25 år, om den underhålls löpande. Genom att tvätta sin altan minst en gång varje år får man bort påväxter, föroreningar, fett och annan smuts som annars riskerar att förstöra träet.

– Alla tycker olika om hur man ska behandla altanen. Vissa gör rent med sopa eller oljar in den, och vissa gör ingenting.

Sammy Andersson fortsätter:

– Börjar man olja in altanen så får man fortsätta göra det väldigt ofta. Det finns massor av olika teorier om vad som är bäst – men till slut blir alla altaner gråa, hur man än gör.

Hur lång tid tar det att bygga en altan om man är nybörjare?

– Kanske några dagar. Det går ganska enkelt, och de som ger sig på att bygga en altan kommer att klara det, svarar Sammy och fortsätter:

– Man har ju sett altaner som privatpersoner har byggt och vissa är ju jättefina och vissa inte lika fina, avslutar han.

FAKTA

Bygglov och regler vid altanbygge

Från och med juli 2019 krävs inte längre ett bygglov för en altan, under förutsättning att altanbygget uppfyller vissa regler:

• Den ska byggas i anslutning till ett bostadshus

• Altanen får som mest sträcka sig 3,6 meter ut från huset

• Uteplatsen får inte vara högre än 1,8 meter

• Altanen byggs minst 4,5 meter från tomtgräns

Vill man bygga en altan som inte uppfyller villkoren, exempelvis om man bygger en fristående altan i anslutning till en friggebod krävs det att man ansöker om bygglov eller lämnar in en anmälan, som man ska lämna in till byggnadsnämnden i kommunen.

Vill man bygga en altan närmare än 4,5 meter från tomtgränsen räcker det inte enbart med bygglov, utan också grannens skriftliga medgivande. Vill man sätta upp ett tak över sin altan eller bygga in sin altan, räknas det som en tillbyggnad och då krävs alltid bygglov.

Källa: Hantverkarpriser.se

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovFastigheterSkaraborgSolVäderVind

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare