Hoppa till huvudinnehållet

MEDAN DU SOV: Här är nattens händelser

Publicerad:

En natt utan några större nyhetshändelser i Skaraborg.

Sverige

En kvinna i 70-årsåldern hittades död i en lägenhet på Hisingen i Göteborg på torsdagseftermiddagen, skriver Göteborgs-Posten. En man i 30-årsåldern är gripen misstänkt för mord.

– Polispatruller anträffar mannen blodig i området Brunnsbo och i en lägenhet i närområdet anträffas en död kvinna, säger Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisen, till tidningen.

Larmet kom klockan 17.35. (TT)

Ett stort antal män var i slagsmål på Möllevångstorget i Malmö på torsdagskvällen. De angrep varandra med olika tillhyggen och vissa har skadats.

– En man i 20-årsåldern är förd till sjukhus med ambulans, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

Enligt det första larmet, som kom vid 20.40, var det ett 20-tal personer som slogs, men polisen har ingen exakt siffra.

– Sedan är det en annan fråga hur många av dem som har varit aktiva. De har också skingrats.

Vad bråket handlade om är oklart. De inblandade som förhörts av polisen har heller inte sagt mycket.

– De personer som vi har pratat med är inte så benägna att medverka, säger Rickard Lundqvist.

Vad det är för tillhyggen som använts vill han inte gå in på.

– Vi hoppas fortfarande på vittnesuppgifter och vill inte avslöja det. Men det är olika typer av tillhyggen och inga skjutvapen.

Polisen har skrivit en anmälan om grov misshandel. (TT)

Världen

Den amerikanska regeringen kan vara beredd att ge grönt ljus åt andra länder att skicka stridsflygplan av typen F-16 till Ukraina, rapporterar CNN.

Frågan om västerländska stridsflygplan har aktualiserats den senaste tiden. Ukraina ber återkommande om dem och nu senast har Nederländerna och Storbritannien sagt sig vara beredda att bilda en koalition för att hjälpa Ukraina att få F-16.

För att få skicka flygplanen till Ukraina behöver dock länderna få begäran godkänd av USA. Inget land har ännu begärt att få skicka dem, men personer med insyn säger till CNN att USA:s regering är öppen för att godkänna sådana om de kommer in från allierade länder.

Västmakterna har hittills tvekat kring att erbjuda Ukraina moderna stridsplan. De är dyra och så avancerade att det krävs omfattande utbildning och teknik för att hantera dem. (TT)

Den australiske kirurgen Arthur Kenneth Elliott har släppts efter sju år i fångenskap i Västafrika och har återvänt till sitt hemland.

– Doktor Elliott är i säkerhet och mår bra och har förenats med sin fru Jocelyn och deras barn, säger Australiens utrikesminister Penny Wong.

Han kidnappades tillsammans med sin fru i Burkina Faso av jihadister i januari 2016. De två hade sedan 1970-talet lett en vårdinrättning i staden Djibo i norra delen av landet, där han arbetade som kirurg. Jocelyn Elliott släpptes efter tre veckor.

Enligt ABC News har ingen lösesumma betalats av australiska regeringen eller läkarens familj.

Artikeltaggar

ABC NewsBrott, lag och rättGöteborgs-PostenGripandenHisingenMisshandelMordPenny WongSjukhusUkrainaUSA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.