Max, 29, bytte 300 kvadrat mot 50 – då försvann stressen: ”Helt problemfritt”

Publicerad:
Max Ahlén, född och uppvuxen i Lidköping, bytte sina 340 kvadratmeter mot ett litet hus på 50 kvadratmeter som han byggt själv. ”Stressen är borta”, säger han om livsstilsförändringen. Foto: Thomas Kühnel

Från 340 kvadratmeter till 50. Från höga utgifter till låga. Från en tillvaro av stress – till ett tillstånd av inre lugn.

29-årige Max Ahléns beslut om att bo mindre är det bästa han har tagit.

– Nu är jag hemma, konstaterar Max som är född och uppvuxen i Lidköping, och blickar ut över en närmast magisk vy av skog och natur som han kan kalla sin trädgård.

Att bo i ett så kallat tiny house (litet hus) är en livsstil som startades som en rörelse i USA på 1980-talet, då främst som ett ställningstagande mot överkonsumtionen i samhället.

I dag handlar det om flera faktorer, till exempel kan det vara en fråga om ekonomi, eller att man längtar efter en större frihet.

Längtan om enkelhet

För Max Ahlén var det en kombination av strävan mot något enklare, som inte kräver underhåll och som får de praktiska bekymren att försvinna.

Nu har han bott i sitt lilla hus i Tollered sedan januari – och känner sig mer tillfreds än någonsin.

– Det är helt problemfritt. All stress och oro man haft tidigare över saker som måste göras eller betalas är borta. Nu är jag hemma.

Huset rymmer ett kök och vardagsrum, ett sovrum samt ett sovloft och en toalett och dusch. Överallt finns smart förvaring för att få plats med sina ägodelar.
Huset rymmer ett kök och vardagsrum, ett sovrum samt ett sovloft och en toalett och dusch. Överallt finns smart förvaring för att få plats med sina ägodelar. Foto: Thomas Kühnel
Det var när relationen med sin expartner tog slut som Max bestämde sig för att bo mindre. ”Jag hade tänkt på det länge, men nu kom rätt tillfälle”, menar Max.
Det var när relationen med sin expartner tog slut som Max bestämde sig för att bo mindre. ”Jag hade tänkt på det länge, men nu kom rätt tillfälle”, menar Max. Foto: Thomas Kühnel

Huset har Max byggt själv – på blott elva veckor. Han har gjort det utan snickeriutbildning samtidigt som han jobbar heltid som bilmekaniker och har sin dotter Milo på halvtid.

Hur är det möjligt?

– Folk har svårt att tro på att det gick så snabbt, säger Max och skrattar till.

Han fortsätter:

– Jag gav mig fan på att det skulle gå och jobbade 20 timmar dagligen under den perioden. Även om det var slitsamt ibland så är praktiskt arbete och att greja med olika projekt något som jag mår bra av. Det är så jag kopplar av.

Huset omges av en magisk natur, där Max och dottern Milo inte helt sällan ligger och tittar på rådjur vid läggningsdags.
Huset omges av en magisk natur, där Max och dottern Milo inte helt sällan ligger och tittar på rådjur vid läggningsdags. Foto: Thomas Kühnel

Omgiven av djur och natur

Tidigare bodde Max i ett 340 kvadratmeter stort hus precis nedanför platsen där han numera bor. Det som fick honom att vilja stanna kvar var främst för att dottern Milo har vuxit upp där, men också för den fantastiska omgivningen av natur och djurliv.

Men att flytta från stort till litet kräver att man tänker till. Och rensar. I mängder.

– Jag har sållat bort allt jag inte behöver, nu har allting jag äger ett syfte. Här till exempel förvarar jag mat, säger Max och lyfter på kistan i vardagsrummet som också används som soffbord.

”För att jag kan”

Men det första som fångar blicken när vi går in i huset är takhöjden, där det dessutom hänger en praktfull långgaffel.

– För att jag kan helt enkelt. Tidigare när jag bodde med min före detta flickvän i huset så är man två om hur allt ska se ut, men nu gör jag helt som jag känner för, det här är helt och hållet jag.

Stilen i huset är rustik, mörk och murrig, som tillsammans levererar en hög mysfaktor. Vardagsrummet och köket har en öppen planlösning och strax efter köksdelen finns en toalett och längst in ligger Max sovrum.

Går man upp en trappa finns ett mysigt loft, vilket är Milos sovrum.

Belysningen i taket påminner om en stjärnhimmel, vilket tog sin lilla tid att installera berättar Max. ”va uppe en hel natt, men det var det värt”.
Belysningen i taket påminner om en stjärnhimmel, vilket tog sin lilla tid att installera berättar Max. ”va uppe en hel natt, men det var det värt”. Foto: Thomas Kühnel

Stjärnor i taket

Det som är anmärkningsvärt är belysningen i de båda sovrummen, vilken påminner om en stjärnhimmel.

– Jag satt öppen en hel natt för att få till det, men det var det värt. Nu kan Milo somna till en stjärnhimmel varje kväll. Idén fick jag av Rolls-Royce bilar som har så i taken.

I huset finns flertalet smarta lösningar, en av dem är en inbyggd hylla som går att öppna likt en dörr, där ett förvaringsutrymme uppenbarar sig.

Fler borde prova

Att göra denna livsstilsförändring har för Max inneburit ett bättre liv på många plan. Något han tror att fler hade mått bra av i dagens samhälle.

– Vi lever i ett konsumtionssamhälle där majoriteten har höga lån och omkostnader för att de bor för stort, vilket ofta innebär att man jobbar för att överleva. Ett större hus innebär ofta ett konstant underhåll och stressen blir ohållbar. Jag levde så förut och det slipper jag i dag. Förra månaden betalade jag 700 kronor på huset.

I taket i det kombinerade vardagsrummet och köket hänger en gammal hjulgaffel, en detalj som Max är otroligt nöjd med. ”Jag gillar det, så varför inte”, säger han.
I taket i det kombinerade vardagsrummet och köket hänger en gammal hjulgaffel, en detalj som Max är otroligt nöjd med. ”Jag gillar det, så varför inte”, säger han. Foto: Thomas Kühnel

Finns det något du kan sakna med att bo större?

– Nej, egentligen inte. Möjligtvis ett garage. Men det är ingen större uppoffring när man kan leva i frihet utan stress.

De projekt Max har kvar rörande sitt boende är att bygga ut altanen så att den går runt hela huset, samt att odla en kulturäng som får växa fritt. För att minimera kostnaderna ännu mer tänker sig Max installera solceller, men det ligger längre fram i tiden, menar han.

Känner sig stolt

Likaså drömmen om att i framtiden få timra ett eget hus.

– Det är min stora dröm, men det tar lång tid och där känner jag att Milo måste bli stor först, nu är jag ändå helt nöjd och faktiskt stolt över det jag åstadkommit här.

Med all rätt, Max Ahlén. Med all rätt.

Huset är hit underhållsfritt, kostar ingenting i jämförelse med förra huset och innebär för Max, en ökad frihet. ”Tror fler hade mått bra av att bo så här, allt för många lägger hela lönen på höga lån”.
Huset är hit underhållsfritt, kostar ingenting i jämförelse med förra huset och innebär för Max, en ökad frihet. ”Tror fler hade mått bra av att bo så här, allt för många lägger hela lönen på höga lån”. Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel
Foto: Thomas Kühnel

Bakgrunden till tiny house-rörelsen:

Rörelsen startade i USA på 1980-talet, men tog på riktigt fart under slutet av 90-talet Detta var i samband med den ekonomiska bankkrisen som drabbade hundratals människor i landet, vilket ledde till att folket blev tvungna att lämna sina hem för något billigare och enklare.

Men den ursprungliga faktorn till rörelsens start var främst ett ställningstagande mot överkonsumtionen i samhället med stort miljöfokus.

I dag är det en livsstil som lockar personer som har tröttnat på ekorrhjulet och överflödet av prylar och ”lyx”, vilket är en livsstil som har brett ut sig världen över, inte minst i Sverige där populariteten för små hus har ökat.

Vanligen är ett tiny house sällan större än 35 kvadratmeter, även om det inte finns någon exakt definition.

Källa: bygg.se

Artikeltaggar

LidköpingSamhälleStressTolleredUSA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare