Hoppa till huvudinnehållet

Majoriteten vill höja skatten med 40 öre: ”Vi tror att Skaraborna har förståelse”

Publicerad:
Majoriteten i Skara kommun lägger ett budgetförslag för 2024 som innebär en skattehöjning med 40 öre.
Majoriteten i Skara kommun lägger ett budgetförslag för 2024 som innebär en skattehöjning med 40 öre. Foto: Cecilia Isberg

Majoriteten i Skara kommun vill höja skatten med 40 öre i 2024 års budget. Samtidigt plockas effektiviseringsprocenten bort från nämnderna och inga nedskärningar planeras.

– Vi har en relativt låg skattesats. Vi skäms inte för en skattehöjning utan tror Skaraborna har förståelse, säger Gunilla Druve Jansson (C), kommunalråd.

Det stundar tuffa tider för alla landets kommuner, inte bara innevarande år utan också inför 2024. Kostnadsökningar, inflation, pensionsavsättningar, lågkonjunktur – SKR har till regeringen tidigare förklarat att Sveriges kommuner kommer att behöva 24 miljarder i tillskott för att klara nästa år. Dock har det inte funnits med någon kompensation i regeringens vårbudget, och Skara kommun vågar heller inte räkna med att det kommer något extra tillskott från staten i höstens budget.

Skattehöjning med 40 öre

Så det budgetförslag som nu läggs fram av de sex partierna i Skaras majoritet utgår från de nuvarande förutsättningarna.

Det innebär att skatten föreslås höjas med 40 öre.

– Vi har en ambition att ligga över 0 i resultatet, inte budgetera med ett minus som flera kommuner gjort. Och det gör att vi tvingas till en skattehöjning på 40 öre. För en Skarabo med 30 000 kronor i månadslön innebär det 120 kronor i månaden, och för kommunens del innebär det ett tillskott på 18,8 miljoner kronor, säger Gunilla Druve Jansson.

Skara har i dag en skattesats på 21,50. Med 40 öres höjning skulle kommunen alltså istället ligga på 21,90.

– Vi ligger relativt lågt, och med 2024 års skattesats skulle vi ha sju kommuner i Skaraborg ovanför oss och sju under, så vi ligger precis i mitten, säger Druve Jansson.

– Det är naturligtvis tråkigt att behövs höja skatten, men vi ser behovet i välfärden, och behöver göra detta för att slippa göra nedskärningar, säger Lars Berg (C).

Inga neddragningar

För 2024 har Skara kommun en investeringsbudget på 119 miljoner, en driftbudget på 1 356 miljoner och beräknat ett resultat på 1,5 miljon kronor.

– Det resultatet borde vara 26-27 miljoner för att vi skulle klara investeringarna med egna medel, säger Gunilla Druve Jansson.

Däremot har inga neddragningar i verksamheten diskuterats.

– Det här är en offensiv budget, och vi vill inte ha några nedskärningar, konstaterar majoriteten, som tagit fram budgetförslaget i bästa samförstånd.

Effektiviseringsprocenten som tidigare funnits för nämnderna har också tagits bort – då barn- och utbildningsnämnden och omsorgsnämnden varit undantagna från procenten har målet bara genererat 1,7 miljoner kronor.

– Vi var tidigt överens om att ta bort effektiviseringsprocenten, säger Per-Åke Pettersson, (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men med tanke på de tuffa tider som stundar, hade det inte varit lämpligt att diskutera nedskärningar och att behålla effektiviseringsmålet för 2024?

– Vi har fortfarande kvar målsättningen att effektivisera, men det får verksamheterna själva styra. Det är en tillit från oss, att vi ger det förtroendet till verksamheten, säger Magnus Gunnarsson (MP).

Många kommuner har ju gjort väldigt goda resultat i spåren av pandemin, med de extra stöd från regeringen som givits. Kan inte dessa pengar användas till några av de satsningar som planerats i budgeten för nästa år?

– De pengarna har vi satt in i resultatutjämningsreserven på 186 miljoner som används vid en negativ skattetillväxt. För både 2023 och 2024 kommer pengar från reserven att behöva användas, säger Magnus Gunnarsson.

”Satsningsbudget”

I budgeten för 2024 finns bland annat extra satsningar på gemensam bemanningsenhet och nytt personalsystem (1,5 miljoner), Tillväxt och utveckling (1 miljon), på Katedralskolan som just nu inte bär sina egna kostnader (5,3 miljoner för 2024), ökade kostnader för drift av Teglagården och LSS-boende (16 miljoner), borgensåtagande för ridklubbens ökade ränteutgifter (1 miljon) och kompensation till samhällsbyggnadsnämnden för minskade intäkter av planer och bygglov (1 miljon).

– Det är en stram budget, men samtidigt en satsningsbudget. Vi vågar satsa fast det är tuffa tider nu, säger Magnus Gunnarsson.

Om det visar sig att det kommer kompensation till kommunerna för nästa år i regeringens höstbudget så kan Skaras budgetförslag komma att ändras.

– Då kan det eventuellt komma en tilläggsbudget, säger Gunilla Druve Jansson.

”En offensiv budget utan nedskärningar”, säger majoriteten i Skara kommun om det nu lagda budgetförslaget. Från vänster: Victoria Vettainen, (V), Karl-Gustav Bynke (L), Lars Berg (C), Magnus Gunnarsson (MP), Tony Svensson (KD), Per-Åke Pettersson (S) och Gunilla Druve Jansson (C).
”En offensiv budget utan nedskärningar”, säger majoriteten i Skara kommun om det nu lagda budgetförslaget. Från vänster: Victoria Vettainen, (V), Karl-Gustav Bynke (L), Lars Berg (C), Magnus Gunnarsson (MP), Tony Svensson (KD), Per-Åke Pettersson (S) och Gunilla Druve Jansson (C).

Artikeltaggar

BudgetarCenterpartietEkonomiGunilla Druve JanssonKatedralskolanKommunstyrelsenLars BergMagnus GunnarssonMiljöpartietPer-Åke PetterssonPolitikSkaraSkara kommunSkaraborgSkatterSocialdemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.