Hoppa till huvudinnehållet

Plockar godbitarna ur tusentals föremål: ”Hon är så förbaskat bra!”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Emelie Byström och Peter Nordin på Västergötlands museum i Skara. Pappfiguren visar Agnes de Frumieres i naturlig storlek och statyn heter ”Vatten”.
Emelie Byström och Peter Nordin på Västergötlands museum i Skara. Pappfiguren visar Agnes de Frumieres i naturlig storlek och statyn heter ”Vatten”. Foto: Elin Andersson

”Av inre nödvändighet och med största lätthet.”

Det är namnet på den nya utställningen om den på sin tid kända konstnären Agnes de Frumiere på Västergötlands museum i Skara.

– Mycket av Agnes de Fumieres verk finns i våra magasin, men vi ska försöka visa så mycket som möjligt, menar utställningsproducent Peter Nordin.

Agnes Kjellberg föddes i Skövde den 20 november 1869. Hon kom att bli en av sin tids mest utställda konstnärer och var främst verksam i Paris, där hon också mötte Gustaf de Frumiere, vars efternamn hon tog vid deras giftermål. Agnes de Frumiere hade en outsinlig kreativitet och lust att skapa.

År 1930 erbjöds Västergötlands museum en donation bestående av Agnes de Frumeries hela konstnärliga kvarlåtenskap. Detta innebär att museet förvaltar, inte bara konstverk i form av skulpturer, teckningar, målningar, möbler och glasföremål, utan också en omfattande brevsamling, manuskript till dramer författade av Agnes själv, fotografier, självbiografiska texter och artiklar i diverse ämnen.

Föremålsantikvarie Emil Jonsson och snickare Kent Andersson jobbar med att få klart utställningen.
Föremålsantikvarie Emil Jonsson och snickare Kent Andersson jobbar med att få klart utställningen. Foto: Elin Andersson

”Tusentals föremål”

– Det är tusentals föremål! Vi plockar upp och testar för att få allt på plats inför utställningen. Mycket av Agnes de Fumieres verk finns i våra magasin, men vi ska försöka visa så mycket som möjligt, menar Peter Nordin som är utställningsproducent på museet.

Agnes samling är speciell att ha för Västergötlands museum, då intresset för konstnären är stort långt utanför Skara.

– Nationalmuseet i Stockholm lånade av oss ur hennes samling förra året. Franska museer brukar också vilja låna av det. Det är verkligen ett erkännande för oss, riktigt kul, menar föremålsantikvarie Emil Jonsson när han håller på att ställa fram skulpturer från första världskriget.

Både målningar och glaskonst ingår i utställningen med Agnes de Frumieres verk.
Både målningar och glaskonst ingår i utställningen med Agnes de Frumieres verk. Foto: Elin Andersson

Invigs lördag

På lördag den 13 maj invigs den nya utställningen. Konstnären står också i centrum för programverksamheten och redan på onsdag den 17 maj bjuder museet in till en afton om Agnes.

Utställningen visar allt ifrån den 215 centimeter höga skulpturen Kleopatra och ett känt porträtt av Augusti Strindberg, till Agnes de Frumieres dammsugare.

Den kända statyn föreställande August Strindberg finns i en annan version på Nationalmuseum i Stockholm.
Den kända statyn föreställande August Strindberg finns i en annan version på Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Elin Andersson

”Förbaskat bra!”

Peter Nordin har en självklar anledning till varför han vill att folk ska komma och se utställningen.

– För att hon är så förbaskat bra! Agnes de Frumiere var en sju tusan till konstnär, säger han glatt och ser sig om i stöket som håller på att falla på plats.

– Vi kommer visa lite, lite för mycket, säger han nöjt.

Läs också

Artikeltaggar

Agnes de FrumerieKonstMuseumNöje/KulturSkaraSkulpturerSkövdeUtställningarVästergötlands museum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.