Hoppa till huvudinnehållet

Fashion för hela slanten – modevecka till Lidköping: ”Ska bli en wow-känsla”

Publicerad:
Kajsa-Thyra ”Katla” Mathiasdotter och Lina Andersson ska i augusti visa upp sin kollektion som för det mesta är gjort i återanvänt material.
Kajsa-Thyra ”Katla” Mathiasdotter och Lina Andersson ska i augusti visa upp sin kollektion som för det mesta är gjort i återanvänt material. Foto: Thomas Kühnel

För första gången någonsin anordnas LDKPN Fashion Week.

Under veckan kommer framstående och internationellt kända modeskapare visa upp sina trendiga kreationer i några av Lidköpings miljöer.

– Vi vill sätta Lidköping på kartan när det gäller mode, säger Victor Rojas, en av initiativtagarna.

Mellan den 21 och 26 augusti arrangeras modeveckan i Lidköping, med flera olika aktörer inblandade. Framstående modeskapare som verkar internationellt får du chansen att visa upp sina trendiga kreationer i några av Lidköpings miljöer.

Det är också en vecka med fokus på miljö, hållbarhet, jämlikhet, ätstörningar och kulturell representationer.

Victor Rojas hoppas att det blir ett lyckat event som kommer tillbaka.
Victor Rojas hoppas att det blir ett lyckat event som kommer tillbaka. Foto: Thomas Kühnel

– Vi vill göra detta så bra som möjligt, det ska bli en wow-känsla där alla kan ta del av detta. Oavsett hur mycket pengar man har så kan man ändå klä sig snyggt och hitta nya stilar och inspiration, säger Victor Rojas, en av initiativtagarna.

Han fortsätter:

– Det kommer inte bara innebära modevisningar utan också positiva och negativa aspekter med modeindustrin genom föreläsningar och workshops i ämnet.

”Berör alla”

Modeskapare från hela Sverige kommer att besöka Lidköping under veckan, bland annat Bea Szenfeld som i skrivande stund designar kläder till den kända amerikanska artisten Beyoncé.

– Vi vill sätta Lidköping på kartan när det gäller mode och skapa något som är både roligt och viktigt, det här berör alla på något sätt.

Victor Rojas fortsätter:

– Det är jättespännande för oss och vi hoppas att evenemanget kommer tillbaka. Vi kanske tävlar mot de stora modeveckorna i Paris och Milano om några år, säger han med ett leende.

Modedesignen Karoline Lenhult och Petter Skantze förbereder sig inför modeveckan med några bilder.
Modedesignen Karoline Lenhult och Petter Skantze förbereder sig inför modeveckan med några bilder. Foto: Thomas Kühnel

Vad är det som kommer locka allmänheten till att delta under veckan?

– Jag tror att det är på grund av att vi har en mix som avspeglar hela samhället. Det kommer bli hippt och coolt.

De har även ett samarbete med Linda Sundblad som har många kontakter inom modebranschen. De hoppas att hon ska få med sig modellagenturer från Stockholm för att leta nya förmågor till branschen.

Söker fler modeller

Modellerna som ska gå på catwalken är tjejer och killar mellan 16 till 30 år. Det ska uteslutande handla om modeller från Skaraborg.

– Vi söker fortfarande efter personer som kan tänka sig att vara modell, helst personer som inte har varit på någon modevisning tidigare.

Foto: Thomas Kühnel

Kajsa-Thyra ”Katla” Mathiasdotter och Lina Andersson ska i augusti visa upp sin kollektion som de själva har gjord för det mesta i återbrukat material.

– Vi tänker mycket på att använda oss av återbrukat material. Jag håller precis på att göra en klänning av en gammal gardin faktiskt, säger Katla.

Varför då?

– Dels är det bra för miljön, men också billigare än att köpa nytt. För att hitta så fina tyger som det faktiskt är måste man åka till Borås och då blir det extra dyrt, säger Lina.

– Vi har också alltid haft ett intresse för second-hand, tillägger Katla.

Vad har ni för förväntningar under modeveckan?

– Jag ser fram emot att få träffa Bea, hon är verkligen en förebild. Sedan så är det ju roligt att folk vill komma och titta, samt att inspirera andra med att kunna göra sina egna kläder, svarar Katla.

Allt överskott i form av vinst under modeveckan kommer att gå till Barnens rätt i samhället (BRIS).

Artikeltaggar

Bea SzenfeldBeyoncéDesignKläderLidköpingLidköpings kommunModeNöje/Kultur

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.