Hoppa till huvudinnehållet

Bland reservdelar och däck – tioårige Wiggo bygger sin egen folkracebil: ”Roligt att krocka”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Tioårige Wiggo Granqvist Nordström är i full gång att bygga om sin första bil. Snart ska den rulla på folkracebanorna.
Tioårige Wiggo Granqvist Nordström är i full gång att bygga om sin första bil. Snart ska den rulla på folkracebanorna. Foto: Thomas Kühnel

Tio år gammal och Wiggo från Grästorp har redan sin första egna bil.

Tillsammans med sin pappa spenderar han varje ledig tid i garaget. Han drömmer om farten, de stora tävlingarna och att en dag sitta bakom ratten.

I garaget i Hyringa, strax utanför Grästorp, håller tioårige Wiggo Granqvist Nordström och pappa Mikael Granqvist på att förbereda sig inför folkracetävling. Det är med smuts under naglarna och doften av olja som de både känner sig hemma.

I helgen är det Mikael som ska köra, men Wiggo ska också vara med. Han är nämligen teamets platschef och den som bland annat bestämmer vilken bil de ska köra, samt håller koll på lufttryck och olja.

– I början hade jag aldrig tänkt köra något själv, men det ändrade sig, berättar Wiggo.

Än får inte Wiggo själv köra folkrace, men han spenderar mycket tid vid banan och i garaget. Han är nämligen platschef när pappa Mikael ska ut och tävla bakom ratten.
Än får inte Wiggo själv köra folkrace, men han spenderar mycket tid vid banan och i garaget. Han är nämligen platschef när pappa Mikael ska ut och tävla bakom ratten. Foto: Thomas Kühnel

Vad är det roligast med folkrace?

– Det är roligt att krocka och köra in i andra personer, säger Wiggo med ett stort leende.

Åldersgränsen för att börja träna folkrace är 14 år och därav är det några års väntan kvar innan han själv sitter bakom ratten på banan. Det hindrar honom inte från att ägna all sin lediga tid åt sporten.

– Jag är i garaget någon gång varje dag. Jag är ute med pappa, jag vågar inte göra något med hans bilar om inte pappa är här, säger Wiggo.

Körbar i sommar

Mitt på gården, som är fylld med reservdelar och däck på hög, står Wiggos första egna bil. Det är en grön Saab 9000 som han fick för ett år sedan. Det har krävts många timmar för att göra i ordning den och ännu finns det mycket kvar att göra.

– Jag har rivit ut all inredning och plockat bort alla lösa delar. Förhoppningsvis ska den gå att köra någon gång i sommar, säger Wiggo.

Hur hade det känts och bli av med bilen efter en tävling, nu när du lagt ner så mycket tid på den?

– Ja, det hade varit tråkigt, konstaterar Wiggo och kollar mot bilen.

Wiggo har själv rivit ut all inredning i folkracebilen, han hoppas att den ska bli klar någon gång i sommar.
Wiggo har själv rivit ut all inredning i folkracebilen, han hoppas att den ska bli klar någon gång i sommar. Foto: Thomas Kühnel

Bilsportsfamilj

Wiggo kommer från en bilsportsfamilj, det är såväl rally som folkrace som gäller. Bland annat har Isac Nordström, Wiggos bror, vunnit två SM-guld i rally.

Förutom att bli lika bra som sin bror så drömmer Wiggo om att en dag kunna bli lika bra som Sveriges bästa folkraceförare, Tobias Svärd.

– Tobias är jättebra, jag tror att han lägger ut på Youtube när han kör så det tror jag man kan lära sig mycket på, säger Wiggo som lärt sig mycket av det han kan genom bland annat Youtube och sociala medier.

BILDEXTRA: Sofie, 20, lever livet på folkracebanan: ”Vill få med mig bilen hem”
Målet enligt Wiggo är att bli lika bra som Sveriges bästa folkraceförare Tobias Svärd.
Målet enligt Wiggo är att bli lika bra som Sveriges bästa folkraceförare Tobias Svärd. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

FolkraceGrästorpHyringaIsac NordströmMotorsport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.