Hoppa till huvudinnehållet

Så blir årets sommarfars i Teaterladan: ”Vi vill överraska publiken”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Scenvara laddar för premiär av pjäsen Skvaller. Bakre raden Roger Olsson, Fredrik Åkerman, Sune Krantz, liggande Stefan Thor. Främre raden Linda E Sigurdson, Jessica Sand Krame, liggande Linda L Widman, och Karin Jalminger.
Scenvara laddar för premiär av pjäsen Skvaller. Bakre raden Roger Olsson, Fredrik Åkerman, Sune Krantz, liggande Stefan Thor. Främre raden Linda E Sigurdson, Jessica Sand Krame, liggande Linda L Widman, och Karin Jalminger. Foto: Åsa Mwansa

Den 10 juni är det premiär för Scenvaras sommarfars i Teaterladan i Larv. Denna gång med lite nya grepp både vad gäller scenografin och valet av pjäs.

– Det är många på scen samtidigt, i långa stycken. Det är lite ovanligt, säger regissören Lars-Ove Larsson.

Som titeln ”Skvaller” antyder handlar årets sommarfars om information som sprids via djungeltelegrafen. I den här amerikanska farsen handlar det om detaljer som någon eller några inte vill ska komma ut, och vad som görs för att förhindra detta. Mer än så vill de inblandade inte avslöja.

De som skulle välja manus fastnade för Skvaller, men det är inte en ren fars av den vanliga slå-i-dörrarna-typen, utan mer åt komedihållet.

Skådespelarna är tio till antalet, vilket är ovanligt många för att vara i en fars. Än mer ovanligt är att de är på scen samtidigt långa stunder.

– Jag blir utmanad som regissör, men skådespelarna blir också utmanade i att töja på karaktärerna, säger Lars-Ove Larsson.

Lars-Ove Larsson utmanas som regissör i farsen med ovanligt många skådespelare.
Lars-Ove Larsson utmanas som regissör i farsen med ovanligt många skådespelare. Foto: Åsa Mwansa

I många farser handlar mycket om tajming, med spring i dörrar och figurer som dyker upp i rätt tid för att komik ska uppstå. I den här pjäsen ligger tajmingen i agerandet mellan skådespelarna.

Under repetitionernas gång har karaktärerna utvecklats och skådespelarna har fått kliva in i sina roller och vara i den bubblan.

– Det är genomskinligt och transparent i början, men sen ska det färgläggas. Det färgläggs mycket här för varje gång vi repeterar, det är härligt. Det händer hela tiden att vi får fram saker som vi förstärker. Vi hittar detaljer och kommer på varför man säger si eller så, säger Lars-Ove.

Scenografin är också annorlunda. För första gången finns en trappa med i handlingen. Den går ända upp till en övervåning där pjäsen också kommer att utspela sig. I tidigare produktioner har någon karaktär på sin höjd tittat ut genom ett fönster på en andra våning.

– Vi vill överraska publiken och nu får de en ny upplevelse på flera plan, både bildligt och bokstavligt, säger Lars-Ove Larsson.

Scenografin med två våningar växer fram i takt med repetitionerna.
Scenografin med två våningar växer fram i takt med repetitionerna. Foto: Åsa Mwansa

Skvaller

Premiär: 10 juni

Regissör: Lars-Ove Larsson

Medverkande: Roger Olsson, Fredrik Åkerman, Sune Krantz, Stefan Thor, Linda E Sigurdson, Jessica Sand Krame, Linda L Widman, Karin Jalminger, Jonas Widman och Thina Söderkvist.

Plats: Teaterladan, Larv

Artikeltaggar

LarvNöje/KulturPremiärerScenvaraSkådespelareTeaterVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.