Hoppa till huvudinnehållet

Svartsjuka drev kvinna till mordförsök – får flerårigt fängelsestraff: ”Uppsåt att döda”

Publicerad:
Skaraborgs tingsrätt har dömt en kvinna i 35-årsåldern till nio års fängelse.
Skaraborgs tingsrätt har dömt en kvinna i 35-årsåldern till nio års fängelse. Foto: Oskar Sjölander

En kvinna i 35-årsåldern från Vara döms till nio års fängelse för mordförsök efter att ha försökt strypa en annan kvinna med skosnören.

Attacken ska ha grundat sig i misstanken om att hennes sambo och offret haft en relation.

”Hennes agerande tyder klart på att hennes avsikt just varit att döda”, skriver Skaraborgs tingsrätt i domen.

Den 12 januari i år larmas polisen om att en kvinna misshandlats i Vara.

En stund senare larmas polisen på nytt; en kvinna uppger att hon utsatts för ett mordförsök.

Mordförsöket i Vara – både offer och förövare slog larm: ”Gud vad har jag gjort”

Det dröjer inte lång tid innan polisen förstår att det finns en koppling mellan händelserna. Det visar sig att den första kvinnan har blivit slagen i huvudet i samband med att hon har försökt strypa den andra kvinnan med skosnören.

Attacken ska ha grundat sig i misstanken om att hennes sambo och offret haft en relation.

Mordförsök

Nu döms kvinnan, som är i 35-årsåldern, vid Skaraborgs tingsrätt för mordförsök. Hon ska även betala skadestånd till offret om 252 000 kronor.

”XXX (den tilltalade, reds anm) måste ha varit väl medveten om att ett angrepp med strypning av en snara kan orsaka en persons död. Hennes agerande tyder klart på att hennes avsikt just varit att döda AAA (målsägande, reds anm) som hon misstänkte hade en relation med hennes sambo. XXX har därmed haft direkt uppsåt att döda AAA. Fara för brottets fullbordan har förelegat. Hon ska därför dömas för försök till mord”, skriver Skaraborgs tingsrätt i domen.

Varakvinnan ska objuden ha kommit hem till offret. Enligt offret kände hon inte kvinnan personligen, men hon kände till henne till förnamn, men det framgår att attacken kan ha handlat om svartsjuka. Den åtalade kvinnan ska ha befunnit sig i trappuppgången när den utsatta kvinnan kom hem på kvällen. Hon sa att hon ville komma och hälsa på, något som även inträffat två dagar tidigare men då släpptes hon in.

När båda befann sig i offrets sovrum ska Varakvinnan tagit fram ett skosnöre med strypsnara som hon lagt över offrets hals och dragit åt. De ska ha ramlat till golvet och Varakvinnan ska ha försökt ta spjärn med sina fötter mot offrets rygg för att få mer kraft. Kampen ska ha pågått under 10 till 15 minuter innan offret lyckats slå sig fri och fly till en granne.

Varakvinnan, som själv anmält att hon attackerats på väg hem från gymmet, grips.

De skosnören som ska ha använts i samband med mordförsöket.
De skosnören som ska ha använts i samband med mordförsöket.

Planerad gärning

Under utredningen framgår det att hon tycks planerat gärningen och sökt mycket information på nätet strax före dådet. Bland annat på frågor om en partner är förtjust i någon annan, om att kasta syra i ansikte på någon, baseballträ, starka sömntabletter, grov sax, hur man forcerar en lägenhetsdörr och hur man manövrerar en stor person.

”Även situationen inne i AAA:s bostad tyder på ett planerat angrepp då man gått runt i bostaden och tittat på olika saker för att avsluta med att AAA skulle böja sig framåt för att titta på en gardin. När snaran väl hamnat runt halsen på AAA och de två ramlat omkull har XXX inte släppt snaran utan istället tagit spjärn med fötterna mot målsägandens kropp. Taget om snaran har XXX inte släppt förrän hon fått slag mot huvudet och målsäganden försökt att nå hennes ögon”, skriver rätten i domen.

Kvinnan, som är ostraffad sedan tidigare, döms nu till nio års fängelse.

”Gärningen har skett helt överraskande i målsägandens hem och det har endast varit på grund av att målsäganden, genom sin större längd och räckvidd, lyckats freda sig och komma loss som gärningen till slut avbrutits”, skriver rätten.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseMordMordförsökSkaraborgs tingsrättVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.