Hoppa till huvudinnehållet

Tillbaka till hembygden – med egen teater: "Känns speciellt"

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Torben Sigelius Kulin kommer tillbaka till sin hembygd med teaterföreställningen Träd hopp och kärlek. Här med kollegan Louise Juliusson i en bild från föreställningen. Foto: Lina Ikse
Torben Sigelius Kulin kommer tillbaka till sin hembygd med teaterföreställningen Träd hopp och kärlek. Här med kollegan Louise Juliusson i en bild från föreställningen. Foto: Lina Ikse

Då var det Stjärnornas krig och Indiana Jones. Nu är det barnteater. Torben Sigelius Kulin är uppvuxen i Fåglum och Nossebro. Nu är han tillbaka - med sin egen teater.

– Visst känns det speciellt, säger Torben.

På onsdag och torsdag spelar Teater Jaguar från Göteborg föreställningen Träd, hopp och kärlek för skolungdomar i Nossebro kommun. En barnpjäs skriven och regisserad av Ika Nord, som Teater Jaguar samarbetat med.

– Den ligger nära mimteater, men är med tal och utspelar sig i en skogsglänta, berättar Torben Sigelius Kulin, som tillsammans med Louise Juliusson och Emil Klingvall utgör den fasta ensemblen i Teater Jaguar.

Många upplevelser på bion

För Torben, som är uppvuxen i Fåglum och gick högstadiet i Nossebro, blir det ett kärt återseende. Biograf Stjärnan är en plats där han tillbringat många timmar i sin ungdom.

– Det är klart att det känns lite speciellt. Det är många bioupplevelser man haft i den salongen. Det är alltid trevligt att komma tillbaka till Nossebro, jag brukar alltid passa på att besöka Hectors skor, Ainas och de andra butikerna i centrum, säger Torben Sigelius Kulin.

Han tillägger:

– Även om det är många år sedan jag flyttade så finns det någon form av rötter kvar. Jag har till exempel fortfarande mitt bankkonto i Nossebro.

Torben gick musikgymnasium i Skövde, och därefter vidare utbildning inom teater i Mölnlycke.

– Det finns många olika sätt att vara skådespelare på, jag har alltid tyckt om att vara en stor del i processen, och då är det nog bäst att göra sin egen teater, säger Torben.

Inriktning på barnteater

Sagt och gjort, efter avslutad utbildning kom han med i Teater Jaguar, och har varit med och utvecklat teatern genom åren. Inriktningen har alltid varit barnteater, men genom åren har det med olika människor också varit olika stilar, former och faser.

– Jag tycker om barnteater, det kräver att man verkligen är på tå. En barnpublik nöjer sig aldrig med något halvdåligt. Tycker de inte om teatern så får man veta det direkt. Och då gäller det att göra om och göra det bättre. Ofta handlar det om tempot, säger Torben.

Teater Jaguar har föreställningar över hela södra och västra Sverige, och har även gästspelat en del internationellt. Teatern var senast i Essunga i höstas, då föreställningen ”De vågade” blev väldigt uppskattad av skolbarnen.

– Nu är det lite yngre barn vi ska uppträda inför. Spelstilen blir lite olika för olika åldrar, de riktigt små har kortare bågar, de orkar inte hålla uppmärksamheten om det blir en lång och invecklad story. Men för alla barn gäller att hålla spänningen uppe i föreställningen, säger Torben Sigelius Kulin.

Artikeltaggar

Biograf StjärnanFåglumFöreställningarGöteborgIka NordIndiana JonesNossebroNöje/KulturSkådespelareTeater

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.