Hoppa till huvudinnehållet

Tuperat hår och axelvaddar – 80-talet på tillfälligt besök: ”Kom inte tillbaka”

Publicerad:
Sander Rangeland, Sara Tallberg, Hilda Landqvist och Linnea Ribbing i årskurs 3 på Nossebroskolan gillar 80-talsmaten.
Sander Rangeland, Sara Tallberg, Hilda Landqvist och Linnea Ribbing i årskurs 3 på Nossebroskolan gillar 80-talsmaten. Foto: Cecilia Isberg

Färgglada kläder, konstiga frisyrer och mat med ananas. Det är barnens syn på 80-talet, som för en vecka gjorde comeback i Nossebros kök.

– Hoppas det modet aldrig kommer tillbaka, säger Sander Rangeland, 10 år.

Tuperat hår indränkt i mousse och hårsprej, rosa ögonskugga, stora plastörhängen, turkosa kläder och jättestora axelvaddar. Jodå, 80-talet var modemässigt ett årtionde som stack ut.

Som ett led i Essunga kommuns 40-årsjubileum - kommunen bildades ju 1983 - har köken i kommunen under den gångna vecka kört 80-talstema. Allt från maten, som inneburit klassiska 80-talsrätter som Hawaiikassler, levergryta och Minestrone, till klädsel och musik.

– Vi har haft 80-talsmusik på när vi jobbat. Det är faktiskt grymt bra musik fortfarande, säger Eva Törmä med ett leende.

En och annan kommentar har kökspersonalen förstås fått – men det har varit åt det positiva hållet.

– De tycker det är lite roligt, ler Jeanette Nilsson.

Personalen har gått in för 80-talstemat med hull och hår. Här Erlinda Malmerström, Anna-Maria Jantarasena, Martina Lindström och Pamela Harksen.
Personalen har gått in för 80-talstemat med hull och hår. Här Erlinda Malmerström, Anna-Maria Jantarasena, Martina Lindström och Pamela Harksen.

Kostchef Majlis Kuhlin konstaterar glatt att 80-talsveckan varit lyckad; framför allt skolungdomarna har tyckte det varit roligt och gillat maten, och personalen har verkligen gått in med hull och hår för temat.

– Många har tyckt det varit kul, och rotat fram en massa kläder hemifrån ur diverse garderober, berättar hon.

Men maten – varför är det många av 80-talsrätterna som inte finns kvar i dag? Det var ju gott?

– En del av dem finns kvar, andra efterfrågas inte längre. Vad vi äter utvecklas ju med samtiden precis som allt annat – på 80-talet fanns ju till exempel inte tacos. Sedan har vi fått andra infuenser, exempelvis äter vi mer grönsaker och mer veganskt i dag, säger Majlis Kuhlin Gustavsson.

Hårsprej och solarium

En annan minns ju 80-talet som igår... Eller i varje fall typ förra året. Kampen med raklödder och kam för att ge håret den stadga det behövde till jättevolymen, det tjocka lagret puder i det solariebruna ansiktet, rosa ögonskugga och lager efter lager av mascara – och inte minst klädseln som i mitt fall var en korsning av Madonna och Imperiet. Det var underklänningar utanpå, 20 olika halsband samtidigt, skinnkeps och snörkängor.

Och så Alphaville, Live Aid, synthmusiken och Tracklistan som var helig att följa.

Men vad vet egentligen dagens ungdomar om det ljuva 80-talet?

På Nossebro skola har tredjeklassarna lunch, och precis som tidigare i veckan är det klassiska retrorätter på menyn. Inte barnen emot, de tycker det är gott säger de, innan de börjar fundera över vad de egentligen vet om 80-talet.

– Det är ju 40 år sedan, konstaterar Sander Rangeland.

– Det var väldigt färgglada kläder, säger Sara Tillberg, och Hilda Landqvist fyller i:

– Ja, och konstiga frisyrer!

Eva Törmä, Elisabeth Ryngefors, Carina Bäckström och Jeanette Nilsson i köket på Kaveldunet har gått all in på 80-talstemat.
Eva Törmä, Elisabeth Ryngefors, Carina Bäckström och Jeanette Nilsson i köket på Kaveldunet har gått all in på 80-talstemat. Foto: Cecilia Isberg

Vad menar du med konstig frisyr?

– Höga tofsar som stod rätt upp. Och så tovade man håret så det skulle stå upp mer.

Några av barnens föräldrar var med på 80-talet, säger de, även om de inte fått se så mycket bilder från den tiden.

– Men det var ju verkligen en tid som stack ut. Det var mycket av allt, säger Linnea Ribbing.

Tror ni det modet kommer tillbaka?

– Nej. Det har nog haft sin tid. Och jag hoppas verkligen det är borta för alltid, säger Sander.

Artikeltaggar

AlphavilleBarnEssunga kommunKläderMusikNossebroSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.