Hoppa till huvudinnehållet

NHL-proffset om framtiden, den mentala kampen – och nya livet med flickvännen

Publicerad:
Reporter Pontus Pettersson
Pontus Pettersson
pontus.pettersson@nlt.se
Efter två år med spel i NHL och AHL är det i dagsläget oklart var HCL-fostrade Jacob Peterson spelar sin hockey nästa säsong.
Efter två år med spel i NHL och AHL är det i dagsläget oklart var HCL-fostrade Jacob Peterson spelar sin hockey nästa säsong. Foto: Sören Turesson

Första säsongen i NHL blev en stor succé.

År två?

Det avslutades i en ny klubb, med en oviss framtid.

I en längre intervju med NLT berättar Jacob Peterson om den förändrade tillvaron i USA, nya livet med flickvännen, den mentala kampen – och framtiden.

– Hade lille Jacob sett det här hade han blivit stolt.

Med solbrillorna på och kepsen bak och fram anländer Jacob Peterson, en aning försenad, till det avtalade mötet med NLT vid rådhuset i Lidköping. ”Jag trodde att bilen var hemma, men det var den inte”, lyder förklaringen.

Ett par bilder med fotograf Turesson senare, kombinerat med lite Arsenal-tugg med hans kollega, slår sig Jacob Peterson ner i den soldränkta stolen, med en kaffe i handen.

Han gör det för att prata om det som har varit – och det som väntar.

– Jag kom hem i onsdags och är i Lidköping i två veckor nu. Jag och tjejen har köpt en ny lägenhet i Karlstad så sen blir det mycket tid där i sommar, även om jag kommer hem hit lite då och då också, säger Jacob Peterson.

Snabba puckar

Den HCL-fostrade 23-åringen kommer från en NHL-säsong, hans andra i livet, som inleddes i Dallas, men som avslutades i San Jose. Det då Lidköpingskillen i början av mars, strax innan deadline, trejdades vidare till västkusten.

– Det blev snabba puckar där, säger Jacob Peterson med ett skratt, innan han utvecklar resonemanget.

– Jag hade egentligen match med AHL-laget (Texas Stars) den dagen, men fick ett samtal från sportchefen någon timme innan deadline om att jag blivit trejdad till San Jose. Efter det ringde San Jose och sa att ”Du har fyra timmar på dig att ta dig till flygplatsen, ta med allt du hinner”.

Jacob Peterson passar på att njuta av såväl sol som kaffe under sin tid hemma i Lidköping.
Jacob Peterson passar på att njuta av såväl sol som kaffe under sin tid hemma i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Sagt och gjort, Jacob Peterson och flickvännen Johanna Steen tog sitt pick och pack och flyttade till Kalifornien.

– En trejd hade diskuterats så jag var lite förberedd på att det kunde hända, men det är sjukt ändå, hur det är. Du hinner inte tänka så mycket.

Har du något att säga till om i en sådan situation?

– Egentligen inte. Det är agenten och GM (General manager) som sköter om det där. Jag såg det mest som en chans att få spela i NHL igen.

Jacob Peterson kom i det läget från en säsong som näst intill enbart hade tillbringats i Texas Stars, Dallas AHL-lag. Något som kanske var en överraskning för den utomstående då ju Lidköpingskillens debutår i NHL hade varit så framgångsrikt, med bland annat tolv mål och fem assist på 65 grundseriematcher.

Ny tränare

En av förklaringarna till den mer undanskymda rollen i Dallas kan ha varit det tränarskifte som klubben gjorde inför säsongen 2022/23, där Rick Bowness byttes ut mot Peter DeBoer.

– Med en ny tränare blir det ju lite som att börja om på nytt, där alla ska visa upp sig igen. Det fanns många stjärnor i Dallas som hade sin plats, plus andra påfyllnadsspelare, och han såg andra bättre än mig helt enkelt, säger Jacob Peterson.

23-åringen är ändå tydlig med att tiden i AHL har gjort honom gott. Där har han fått en större roll i laget, mer tid i powerplay och lärt sig att det hela tiden gäller att ligga på max.

– Du vet när du åker över att du bara är ett samtal från att bli nedskickad, när som helst. Det kan räcka med två dåliga byten så är du utanför laget, säger Jacob Peterson och fortsätter:

– Det kan inte gå som en dans hela tiden heller. Du blir starkare av motgångar, även om det kanske inte känns så när du är mitt inne i det.

När var det som tuffast för dig?

– Det var nog när jag stod utanför laget (Dallas) i början av den här säsongen. Jag fick hoppa in och träna som back och det var nästan lite skönt att bli nedskickad, för då visste jag att jag skulle få spela mer.

Hur är du på att hantera det mentala, med upp- och nedgångar?

– Jag har blivit bättre på det i år, att tänka på det positiva istället för det negativa. Och det var skönt att få avsluta säsongen i NHL också, för att känna att jag fortfarande hade det spelet i mig.

Jacob Peterson.
Jacob Peterson. Foto: Sören Turesson

Jacob Peterson skrev, inför flytten till NHL hösten 2021, på ett tvåårskontrakt med Dallas Stars. I och med trejden till San Jose Sharks, som missade slutspel, är 23-åringen deras spelare fram till juni, då han blir kontraktslös.

– Vad som händer nu? Det är lite oklart. Det är fortfarande så tätt inpå säsongen så det snacket har inte börjat än.

Om du själv får välja, var spelar du då?

– Jag känner att jag vill testa något år till i USA och jag är gärna kvar i San Jose. Jag fick ett så pass bra intryck under veckorna jag var där.

Om det inte skulle bli något nytt äventyr i NHL ligger förstås spel i Sverige och SHL nära till hands. Med tanke på att Jacob Peterson slog igenom på allvar under sitt år i Färjestad, samt att han och flickvännen snart flyttar in i en ny lägenhet i Karlstad, är det ingen vågad gissning att FBK då kan vara ett hett alternativ.

– Det är det alltid, om man vill komma hem. Det gäller både Färjestad och Frölunda, säger forwarden om sina forna klubbar.

Oskar Back är ny sportchef i HCL annars, har han ringt än?

– Nä, han har ju inte gjort det. Jag väntar...

Fast moderklubben i all ära – ett positivt NHL-samtal från agenten slår nog ändå lite högre i det här läget av karriären, för Jacob Peterson.

TV: Tio snabba med NHL-proffset: ”Frölunda eller Färjestad?”

Fakta

Jacob om...

...att i San Jose spela ihop med backstjärnan Erik Karlsson?

– Det är coolt. Erik ser pass som ingen annan ser och det är nog den bästa spelaren jag har spelat med. Han stoppar in sin prilla, åker ut på isen och är hur bra som helst.

...spelet i AHL?

– Folk bara kör där, det är brunkigt. Det går att jämföra lite med Championship kontra Premier League. Jag har ändå kommit in mer i spelet där borta tack vare tiden i AHL.

...att flickvännen har flyttat till USA?

– Det har varit en stor hjälp att ha henne där. Framför allt under trejden, hon tog den väldigt bra. Det är skönt att vi kan hitta på andra saker också, istället för att komma hem och bara sitta och tänka på hockey.

...ett eventuellt VM-spel?

– Jag tror inte att det blir så. Jag har inte hört något om det och det borde jag nog ha gjort nu i så fall.

...hur sommarträningen bedrivs?

– Vi är ett gäng som kör ihop i Karlstad. Det är egentligen ett Minnesota-gäng i grunden (Joel Eriksson Ek, Marcus Johansson, Jonas Brodin, Fabian Zetterlund, med flera).

Fakta

Jacob Peterson

Ålder: 23.

Bor: USA/Sverige.

Familj: Flickvännen Johanna Steen.

Yrke: Hockeyproffs.

Position: Forward/Center.

Moderklubb: HC Lidköping.

Andra klubbar: Frölunda, Björklöven, Färjestad, Dallas, San Jose.

Säsongen 2022/23: 1 NHL-match i Dallas Stars, 44 AHL-matcher i Texas Stars (13 mål och 13 assist), 11 NHL-matcher i San Jose Sharks (2 mål och 6 assist), 8 AHL-matcher i San Jose Barracuda (1 mål och 5 assist).

Artikeltaggar

AHLFärjestad BK HerrHC LidköpingIshockeyJacob PetersonKarlstadNHLSan JoséSportTexas StarsUSA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.