Hoppa till huvudinnehållet

Barnfamiljen bor i en villavagn på 40 kvadrat: ”Vi älskar att bo så här”

Publicerad:
Reporter Felicia Stadling
Felicia Stadling
felicia.stadling@nlt.se
Jennie Frii, Johan Henningsson och dottern Loo bor i en villavagn på 40 kvadratmeter medan de renoverar sitt nya hus i Naum. Under den tid de bott tätt, har de insett hur trivsamt det är. ”Hade kunnat bo så här jämt”, säger Jennie.
Jennie Frii, Johan Henningsson och dottern Loo bor i en villavagn på 40 kvadratmeter medan de renoverar sitt nya hus i Naum. Under den tid de bott tätt, har de insett hur trivsamt det är. ”Hade kunnat bo så här jämt”, säger Jennie. Foto: Sören Turesson

Sedan augusti förra året har Jennie Frii, 42, sambon Johan Henningsson, 42, sjuåriga dottern Loo och katten Ozzy bott i en villavagn på 40 kvadratmeter. Detta medan renovering av hus pågår.

Nu trivs de så bra att de har börjat ifrågasätta sina planer.

– Jag hade kunnat bo så här jämt, jag kommer nog sakna det sen, säger Jennie Frii.

De hade precis blivit färdiga med renoveringen av sitt hus i Arentorp när de blev förälskade i en tomt i Kättilstorp utanför Naum som de inte kunde motstå.

– Vi ringde upp ägaren till tomten som gick med på att sälja till oss. Johan var väl lite skeptisk i början då vi äntligen var färdiga med huset i Arentorp, men han gillade tomten lika mycket som jag och nu är vi här, säger Jennie och blickar ut över tomten, som ligger i anslutning till Afsån i ett avskilt läge.

Jennie och Johans renoveringsprojekt beräknar de ro i hamn lagom till jul. Men de känner ingen stress då de trivs så bra i sin villavagn som står på gården.
Jennie och Johans renoveringsprojekt beräknar de ro i hamn lagom till jul. Men de känner ingen stress då de trivs så bra i sin villavagn som står på gården. Foto: Sören Turesson

På tomten stod ett hus som var i stort renoveringsbehov. Jennie, som länge fantiserat om att bo mindre, försökte övertyga sambon om att de skulle riva och i stället bo i en villavagn – året runt.

– Min dröm är att bo skuldfritt och enkelt och att vara delvis självförsörjande. Men Johan var skeptisk och är inte riktigt där ännu, så vi valde att påbörja en renovering av huset, berättar Jennie.

Ändrat inställning

Dock kompromissade paret och köpte en villavagn att bo i medan renoveringen pågår. Nu har familjen bott i det 40 kvadratmeter stora boendet i snart nio månader och Johans inställning är numera en helt annan.

– Med facit i hand så hade jag lätt kunnat bo så här jämt. Det är en helt annan frihet att bo litet och mindre bekymmer. Dels sållar man bort allt onödigt man samlat på sig genom åren, dels blir levnadskostnaden brutalt mycket lägre, konstaterar Johan.

Här kommer familjen hänga i sommar, men då kommer det dessutom finnas en pool att bada i precis utanför villavagnen.
Här kommer familjen hänga i sommar, men då kommer det dessutom finnas en pool att bada i precis utanför villavagnen. Foto: Sören Turesson

– Sen är det otroligt mysigt, vi är nära varandra hela tiden och Loo älskar att bo så här, risken är att huset kommer kännas för stort sen och att vi ändå kommer vara allihopa i samma rum, skrattar Jennie, som har dukat upp med bullar i det kombinerade köket och vardagsrummet.

Intresse för inredning

Villavagnen rymmer även två toaletter och tre sovrum, där ett av sovrummet i nuläget används som förvaringsutrymme. Jennie har inrett villavagnen i en bohemisk stil, vilket är stilen hon alltid kommer tillbaka till.

– Ibland provar jag något nytt men det slutar alltid med beige, grått, svart och vitt ändå.

En villavagn kan vara hur mysig som helst, det är tydligt. Här är vardagsrummet där familjen har myskvällar varje dag.
En villavagn kan vara hur mysig som helst, det är tydligt. Här är vardagsrummet där familjen har myskvällar varje dag. Foto: Sören Turesson

Då familjen trivs med livet i villavagnen känner de ingen stress över husrenoveringen, men förhoppningen är att kunna fira jul i huset.

Poolbygge väntar

Men först och främst väntar ett annat projekt – byggnation av ett stort trädäck, som ska gå från huset till villavagnen, där en pool dessutom ska installeras.

– Vi gör allt i fel ordning kan man säga, men det känns viktigt att kunna ha detta klart till sommaren så vi kan bada och ha det gött, säger Jennie.

Här är Jennie och Johans sovrum, bohemiskt är grejen!
Här är Jennie och Johans sovrum, bohemiskt är grejen! Foto: Sören Turesson

Avslutningsvis vill familjen varmt rekommendera andra till att bo mindre om man går i sådana tankar.

– Vill man leva enkelt utan ångest över underhåll och höga kostnader och slippa jobba ihjäl sig så är detta perfekt, säger Johan Henningsson.

Här sover Loo (till höger) gott. Denna dag är kompisen Wilja på besök.
Här sover Loo (till höger) gott. Denna dag är kompisen Wilja på besök. Foto: Sören Turesson
Köket är litet, men fyller sin funktion.
Köket är litet, men fyller sin funktion. Foto: Sören Turesson
Johan Henningsson jobbar som snickare och kan göra mycket av husrenoveringen själv. Men mycket jobb, det blir det. ”Än har jag inte tröttnat”, säger han.
Johan Henningsson jobbar som snickare och kan göra mycket av husrenoveringen själv. Men mycket jobb, det blir det. ”Än har jag inte tröttnat”, säger han. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

ArentorpBostad och byggenFamiljNaumRenoveringarVillor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.