Hoppa till huvudinnehållet

För Anna är majblomman ovärderlig: ”Går inte att beskriva vår tacksamhet”

Publicerad:
Majblomman betyder mer för barn i familjer som har det tufft ekonomiskt än vad många i allmänhet har uppfattning om. Årets majblomma har döpts till Fred på jorden.
Majblomman betyder mer för barn i familjer som har det tufft ekonomiskt än vad många i allmänhet har uppfattning om. Årets majblomma har döpts till Fred på jorden. Foto: Jessica Gow/TT

I dag börjar försäljningen av årets majblommor. En av de som är tacksamma för det arbete som Majblommeföreningen i Vara lägger ner är ”Anna”, som har fått bidrag till skolavslutningskläder och glasögon till sina barn.

– Styrelsen gör ett så fantastiskt jobb, säger hon.

Anna, som egentligen heter något annat, hade haft det jobbigt med ekonomin under flera års tid när hon fick tips av några kompisar.

– De sa att man kunde ansöka till något som hette Majblomman, det var så jag fick reda på det. Första gången var nog för sex år sedan, berättar hon.

Ansökningar gäller specifika behov och för Annas barns del har det handlat om nya kläder till skolavslutningar under flera år.

– Jag har inte haft råd tidigare, så de fick ta något ur garderoben som jag hade köpt tidigare under åren. Det gjorde så mycket, den lyckan jag såg i deras ögon när vi kunde åka iväg och de fick välja sina kläder att ha på skolavslutningen. Det var en stor lycka, säger Anna.

Hyllar föreningen

Hon tycker att det känns väldigt jobbigt varje gång hon gör en ansökan, hon vill helst klara sig själv. Men när hon ser att ekonomin inte går ihop ansöker hon för sina barns skull.

Anna vill hylla medlemmarna i Vara majblommeförening för det arbete de lägger ner.

– Vilka människor, säger jag bara! Jag är så glad att de finns. Jag brukar säga till Birgitta varje gång hon meddelar att jag får bidrag, att det finns inga ord. Jag är så superglad varenda gång. De ska ha en stor eloge, jag uppskattar dem så för vad de gör för barnen!

Birgitta hon nämner är ordförande och heter Stenermark i efternamn. De övriga som jobbar med att informera skolklasser, administrera majblommeväskor och att dela ut bidrag är Ulrika Gleisner, Monica Eliasson, Lilian Darius och Birgitta Svensson.

Annas barn, som vet vad det betyder att få hjälp från föreningen, är själva med och säljer majblommor.

– De är så otroligt glada. De vet att det går till dem själva om de behöver, och de vet att det är andra barn som sitter i samma situation och får hjälp. De vet hur det känns att sitta där, så de vill hjälpa andra också. Det är helt fantastiskt att se.

Majblomman blir till bakelse – i hopp om att få in mer pengar: ”Extra tufft nu”

Artikeltaggar

BarnEkonomiFamiljFörsäljningKläderMajblommanMänskligtNyheterVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.