Hoppa till huvudinnehållet

Känd teckentolk till Skara: ”Dövhet bör inte ses som en funktionsnedsättning”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Tommy Aldergrim, känd teckenspråkstolk, kommer till Skara på söndag.
Tommy Aldergrim, känd teckenspråkstolk, kommer till Skara på söndag. Foto: Medborgarskolan

Rösten kan höras på många olika sätt.

Genom teckentolkning, sång och teater uppmärksammas Världsröstdagen i Skara på söndag.

– I samverkan med andra har vi fått ihop ett både viktigt, stimulerande och roligt första program, säger Charlotte Kristensson vid Medborgarskolan i Skara.

Världsröstdagen uppmärksammas över hela världen, och i år hakar Skara på med lokala programpunkter den 16 april. Då anordnas hundratals röstevenemang, föreläsningar, konserter och workshops världen över. Detta för att sätta fokus på rösten, ett av våra viktigaste instrument för kommunikation, och för många också ett viktigt verktyg i det dagliga arbetet. Årets tema är ”röst, kropp, själ”.

– Vi har varit i kontakt med de ansvariga för svenska Världsröstdagen angående tema och möjligheten att haka på lokalt, säger Charlotte Kristensson vid Medborgarskolan i Skara.

Och det blev också lokala initiativ.

– Med lite längre framförhållning och planering, går denna dag självfallet att utveckla än mer. Men i form av samverkan med andra har vi fått ihop ett både viktigt, stimulerande och roligt första program som vänder sig till alla, säger hon.

Charlotte Kristensson på Medborgarskolan i Skara är med och arrangerar.
Charlotte Kristensson på Medborgarskolan i Skara är med och arrangerar. Foto: Elin Andersson

Känd teckentolk

Temat ger vid handen den talade rösten, den teckenspråkstalade rösten, den kroppsliga och själsliga rösten och rätten att få göra sin röst hörd.

Världsröstdagen i Skara inleds med ”Dansa din grej” i Biblioteksparken. Den som vill fortsätter sedan till Västergötlands museum och programpunkten ”God morgon rösten!”.

Västergötlands museum är också platsen för Tommy Aldergrims föreläsning: ”Teckenspråket, ett dolt minoritetsspråk”. Många teckenspråkstalare menar att de borde få samma språkliga rättigheter som infödda minoritetsgrupper.

– De tycker att dövhet inte i första hand bör ses som en funktionsnedsättning, utan som en språklig och kulturell markör, säger Tommy Aldergrim, som under sin föreläsning kommer att ta upp svenskt teckenspråk och vilka som är teckenspråkiga.

Teater och kör

Tommy Aldergrim fick sitt stora genombrott under Melodifestivalen 2015. Men långt före det har han också teckenspråkstolkat konserter, musikinslag på Pride, teater, musikvideos och andra kulturella akter. Han har även arbetat som skådespelare både på scen och i tv-serier.

I februari månad spelades föreställningen ”Spex, sång och hålligång” på Skara Skolscen. Under Världsröstdagen ges ett utdrag av denna föreställning i Bladhska Galleriet. Inte långt därifrån; vid Krönikebrunnen, bjuder Skara Vocalis till minikonserten ”And so it goes.”

Får 500 000 för att forska på bronsåldersfynd: ”Kan visa kontakt med Europa”Skattesmäll när Skara startar elnätsbolag: ”Har redan fem miljoner”

Artikeltaggar

FöreställningarKonserterMedborgarskolanMusikNöje/KulturSkaraSångTeaterVästergötlands museum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.