Hoppa till huvudinnehållet

Märkliga sabotagen vid elljusspåret – kommunen: ”Kan innebära livsfara”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Stefan Bäcklund från Nossebro Energi och Bjarne Hurtig från Essunga kommun vid en av de lyktstolpar längs elljusspåret i Nossebro som utsatts för sabotage.
Stefan Bäcklund från Nossebro Energi och Bjarne Hurtig från Essunga kommun vid en av de lyktstolpar längs elljusspåret i Nossebro som utsatts för sabotage. Foto: Cecilia Isberg

Kablar har klippts av, luckor på lyktstolpar har skruvats upp, eldosor och kablar har dragits ut och förstörts. Hål har grävts i marken för att komma åt andra kablar.

Upprepade gånger har elljusspåret i Nossebro utsatts för sabotage.

– Det är allvarligt. Går något fel kan det bli dödlig utgång, säger Stefan Bäcklund, Nossebro Energi.

Första gången var i september i fjol. Då hade någon eller några personer klippt av tre ledningar vid en av lyktstolparna på elljusspåret på Högaberget i Nossebro, och även kapat en luftkabel.

Andra gången var i mars i år. Också nu hade kablar kapats. Denna gång hade förövarna haft med sig en stege, lutat den mot en lyktstolpe och klättrat upp för att komma åt kablarna uppe i luften.

Senaste skadegörelsen på belysningen av elljusspåret skedde under påskhelgen. Nu hade förövarna skruvat loss plattorna som sitter på lyktstolparna, dragit ut elkablar och dosor och slitit sönder dessa. Ett hål har också grävts vid en av lyktstolparna för att komma åt de nedgrävda kablarna.

– Det är totalt obegripligt, rent sabotage. Varje gång kostar det oss mellan 10 000 och 15 000 kronor att reparera belysningen, pengar som tas ur driftsbudgeten för Gata och Park, och som vi gärna hade använt till bättre saker, säger Bjarne Hurtig, chef för gata, park och VA i Essunga kommun.

Luckan på lyktstolpen har skruvats upp och elkablarna dragits ut och klippts av.
Luckan på lyktstolpen har skruvats upp och elkablarna dragits ut och klippts av.

”Förenat med livsfara”

Ingenting har stulits vid de olika tillfällena, det handlar om rent sabotage. Som dessutom är långt ifrån ofarligt, menar Stefan Bäcklund på Nossebro energi:

– Det kan vara förenat med livsfara. Det är ju hög spänning i kablarna, och el kan vara riktigt farligt. Inte bara för förövarna, utan också om de lämnar lösa kabelbitar efter sig.

Skadegörelserna har polisanmälts varje gång, och kommunpolis Kristoffer Hjelm ser allvarligt på det inträffade:

– Inte nog med att det är meningslös förstörelse, man utsätter ju både sig själv och andra för fara när man börjar krångla med elektriska saker, säger Hjelm.

Det känns ju som det skulle vara ungdomliga bus-streck?

– Det är väldigt svårt att säga vem som skulle göra något sånt här. Tillvägagångssättet visar ju ändå att man haft viss planering – att ha med sig en stege till exempel, och att ha med verktyg för att öppna luckorna i lyktstolparna. Det är ju inte bara spontant bus. Det har ju dessutom varit återkommande, inte bara vid ett tillfälle, säger Kristoffer Hjelm.

I nuläget finns det inga egentliga spår att gå efter, och polisen vill gärna ha in iakttagelser från allmänheten, om man har noterat något ovanligt på eller runt elljusspåret på Högaberget.

– Sedan är det ju bra om man har ögonen öppna också fortsättningsvis, säger Kristoffer Hjelm.

Just nu fungerar alltså inte belysningen på elljusspåret, men förhoppningen är att man ska kunna reparera de sönderslitna eldosorna i lyktstolparna under veckan så ljuset kan tändas igen. Strövområdet är populärt, elslingan på 2,5 kilometer har funnits i Nossebro sedan 70-talet.

Finns det någonting som kan göras för att förhindra att det sker nya sabotage?

– Det skulle vara om området får kameraövervakning, men det känns inte realistiskt. Så det är väl mer att allmänheten kanske kan hålla ögonen öppna, säger Stefan Bäcklund.

Också i Främmestad finns ett elljusspår, som ägs och drivs av Främmestads IK. Detta elljusspår har inte utsatts för sabotage, men är just nu inte i drift efter att ett fallet träd skadat en kabel.

Hål har grävts runt lyktstolpen för att man ska komma åt kablarna i marken.
Hål har grävts runt lyktstolpen för att man ska komma åt kablarna i marken.
”Att ge sig på elkablarna kan vara förenat med livsfara”, säger Stefan Bäcklund från Nossebro Energi.
”Att ge sig på elkablarna kan vara förenat med livsfara”, säger Stefan Bäcklund från Nossebro Energi.

Artikeltaggar

Bjarne HurtigBrott, lag och rättEssunga kommunFrämmestadFrämmestads IKKristoffer HjelmNossebroNossebro EnergiParkerSamhälleSkadegörelse

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.