Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Så här är läget hos våra lokala golfbanor

Publicerad:
På fredag är det förhoppningsvis dags att slå ut på Läckö GK.
På fredag är det förhoppningsvis dags att slå ut på Läckö GK. Foto: Sören Turesson

Cirka 5 500 lokala golfare går i väntans tider.

På vadå?

Jo, att våra fem lokala 18-hålsbanor ska öppna sina sommargreener.

– Jag tror vi kan öppna på fredag, säger Läckö GK:s greenkeeper Pär Fahlén och Vara-Bjertorp GK:s greenkeeper Andreas Wernersson.

Påsken avslutades i härlig vårvärme och då är längtan stor bland alla lokala golfare att plocka fram klubborna och börja svinga på allvar.

Ingen av våra fem lokala golfklubbar har öppnat än.

NLT har kollat läget hos vår lokala kvintett och enkelt förklarat så lär Vara-Bjertorp och Läckö öppna på fredag, Ekarna på måndag medan det dröjer ytterligare någon vecka för Lidköping och Lundsbrunn.

Läckö GK

– Vi siktar på att öppna på fredag och kommer då att presentera en grym sommarbana. Banan har aldrig haft en bättre övervintring och det finns knappt några skador alls. Vi har klippt fairways, tee och greener. Dagarna före påsk hade vi snötäckt på flera ställen men det försvann snabbt under helgen, säger Läckös greenkeeper Pär Fahlén och fortsätter:

– Annars hade vi kunnat öppna i påsk. Enda lilla brasklappen vi har är om det kommer massor med regn i veckan. Då kan vi få vänta med öppningen.

Vara-Bjertorp hoppas kunna öppna på fredag.
Vara-Bjertorp hoppas kunna öppna på fredag. Foto: Vara-Bjertorp GK

Vara-Bjertorp GK

– Jag tror vi kan öppna på fredag. Det var nära att vi öppnade i påsk men vi valde att vänta. Vi har ett nytt bevattningssystem över hela banan som vi ska testa i morgon (tisdag). Kan läcka lite i början vilket inte är ovanligt men läcker det på 20 ställen måste vi hinna fixa det först. Kommer det massor med regn kanske vi också får vänta men jag tror på det bästa, säger Vara-Bjertorps greenkeeper Andreas Wernersson och fortsätter:

– Vi har klippt greener, tee och fairways. Banan är inte perfekt då vi har lite snömögel på några greener men det är mest ute i kanterna och ska inte påverka så mycket. Med lite värme kommer det att växa ihop snabbt.

Ekarnas GK

– Vi har en städdag på lördag (15 april) och kanske vi öppnar efter det men förmodligen blir det på måndag (17 april). Vi har en del dränering och jobb på banan som måste fixas innan det går att öppna. Men jättekul att vår bana har övervintrat så bra, säger Ekarnas greenkeeper Jörgen Kraft och fortsätter:

– Vi har några fläckar av snömögel men det är ingen större fara. Det är bara tvåans green som är drabbat lite mer då den ligger i skugga men totalt sett ser det bra ut.

Premiär på Lidköpings GK kan dröja ett tag till.
Premiär på Lidköpings GK kan dröja ett tag till. Foto: Sören Turesson

Lidköpings GK

– Det är tveksamt om vi kan öppna kommande helg. Vi har tyvärr fått rätt mycket snömögel på sex-sju greener trots att vi har sprutat fem gånger och gjort allt vi har kunnat. Det är så kallt i backen att vi behöver lite värme. Vi får lägga på en duk på de skadade greenerna och då betyder mycket att få någon extra vecka, säger Lidköpings greenkeeper Tomas Andersson och fortsätter:

– Banan är ju torr och fin i övrigt. Därför känns det så tråkigt att ha fått dom här mögelskadorna, men vår äldre bana är mer känslig för sådana saker. Så vi kommer inte att stressa fram någon öppning utan tar sikte på helgen efter (21-23 april).

Lundsbrunns GK

– Jag tror inte vi öppnar kommande helg. Det är lite blött och det ska dessutom kommer mer regn i veckan och då lär det bli klenigt. Vi siktar in oss på att öppna veckan efter som det ser ut nu, säger Lundsbrunns klubbchef Anette Knutsson och fortsätter:

– Jag tycker banan ser rätt så okej ut men vi har fått en del snömögel på en del greener. Men det är ytligt så det kommer att försvinna ganska fort om vi får lite värme.

Artikeltaggar

Ekarnas GKGolfGöteneGrästorpLäckö GKLidköpings GKLundsbrunns GKVaraVara-Bjertorp GK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.