Hoppa till huvudinnehållet

Lisa Nilsson om sin konsert: ”Pragmatisk nödlösning som blev succé”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Lisa Nilsson och gitarristen Mattias Torell kommer med konserten I nöd och lust till Vara fredagen den 14 april.
Lisa Nilsson och gitarristen Mattias Torell kommer med konserten I nöd och lust till Vara fredagen den 14 april. Foto: Pressbild

När Lisa Nilsson gästar Vara fredagen den 14 april är det tillsammans med bara en musiker – gitarristen Mattias Torell. I föreställningen ”Duo i nöd och lust” väjer hon inte för några ämnen.

– Jag kommer in med hela mitt bagage, alla svåra månader, sorger och hormoner, och så skojar vi om det, säger hon.

Titeln på föreställningen är en referens till det äktenskapliga. Lisa och Mattias har jobbat ihop i 30 år, vilket är längre än Lisas äktenskapliga relationer. Det är ett av ämnena som de skojar om på scen, liksom om livet, musiken, kriser, pandemin, nöden och lusten.

– Lusten i musiken och nöden när hela branschen rasade samman. Nöden när man förlorar anhöriga och måste sörja och jobba samtidigt. Allt finns med i den här konserten, säger hon.

Hon var under ”nödåret 2020” tvungen att anpassa hela sin verksamhet utifrån en omöjlig situation, med konstiga förutsättningar. För att överleva fick varenda omkostnad dumpas och Lisa behöll en person istället för 20 som ingick i en stor produktion hon var mitt uppe i.

– Det var en tragedi när den gick i graven och kvar blev bara en tummetott. Det var vårt sätt att göra oss maximalt flexibla så att vi i princip kunde spela var som helst och ändå få ihop lite pengar, säger Lisa.

Efterlängtat koncept

Hon lyckades rädda både sitt bolag, hus och hem, och överleva de tuffa restriktionerna helt utan bidrag. Kyrkor, restauranger och andra mindre lokaler blev räddningen för duon.

– Det visade sig när vi började jobba så här att det var väldigt efterlängtat. Närheten och det uppriktiga som sker när två personer öppnar sig för en publik så här naket, det finns inget förhöjt eller tillgjort över det. Det är mer på riktigt. En pragmatisk nödlösning som blev succé, berättar Lisa.

Kontrasten mot att göra en stor show med ett jätteband och balla ljuseffekter öppnar för att till exempel kunna slänga in en humormonolog om Alzheimers, eller ta upp vitt skilda ämnen som en stand up-komiker eller skådespelare kan göra. Det blir starkt med både sorg och humor, vilket Lisa tänker att människor behöver – kanske extra mycket just nu.

Hon har gått igenom en tung period med personliga utmaningar, problem med värk och kan inte stå två timmar i högklackat längre.

– I det här sköra läget måste jag sitta ner i mjuka skor. Hur blir det? Det märkte vi att det var inga som helst problem – tvärtom faktiskt.

Humor och musik

Det har blivit stående ovationer och Lisa undrade varför. När hon och Mattias har gjort intervjuer tillsammans har han sagt att ”Man får väldigt mycket Lisa Nilsson för pengarna, och det är ju det man vill”.

– Inför den här konserten har jag haft kontakt med flera i publiken redan innan, för Vara är en plats där jag har spelat många gånger. Jag tror att många har sett mig i andra sammanhang med olika band.

Publiken kan räkna med Lisas mest älskade låtar, sen kan det bli överraskningar beroende på både publikens och Lisas dagsform. Den här konserten är alltså lite annorlunda.

– För mig är det som att jag blir en blandning av Sissela Kyle och Mia Skäringer, fast jag sjunger som Lisa Nilsson. Det är ett bra sätt att beskriva det, säger hon och skrattar.

Artikeltaggar

FöreställningarKonserterLisa NilssonMusikNyheterNöje/KulturVaraVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.