Hoppa till huvudinnehållet

Eva Nelson lever 50-talsliv – retro in i minsta detalj: ”Var som att hitta hem”

Publicerad:
Eva Nelson har anammat 50-talet fullt ut.
Eva Nelson har anammat 50-talet fullt ut. Foto: Thomas Kühnel

Hår, makeup, klädsel och inredning – allt är retro in i minsta detalj. Hos Eva Nelson i Nossebro andas allt 50-tal.

– Att ta till mig 50-talet var för mig som att komma hem, säger Eva.

Köket är pastelligt grönt. På hyllan vid väggen trängs kryddburkar med bulligt formade köksredskap. En gammal radio står på köksbordet, så gammal att det inte ens går att få in FM-radio på den berättar Eva. Inredningen, inte bara i köket utan i hela huset, doftar av en svunnen tid.

För Eva Nelson har 50-talet blivit en livsstil. Frisyr, kläder, makeup, inredning – det som startade som ett intresse har blivit en livsstil för Eva Nelson i Nossebro.

– Men lite lat är jag. Jag har platt-tv, kaffebryggare och lite sånt, säger Eva och skrattar.

Hittade hem

Hon är uppvuxen med föräldrar som gillade Elvis och bilar. Eva delade intresset, var på sitt första powermeeting 1989, när hon var 13 år gammal, och tyckte om såväl musiken, som bilarna och hela grejen.

– Men sedan bodde jag många år i Skåne, och där var det en helt annan kultur runt bilarna, mindre rockabilly och mer raggare och luvtröja. Jag var aldrig skåning i själen, jag saknade skogen för mycket och när jag flyttade hem var det en helt ny kultur som mötte mig, berättar Eva.

2013 flyttade hon tillbaka till Västergötland. Året efter klev hon in i 50-talet med själ, hjärta och stil.

– För mig var det som att hitta hem efter en lång resa. Jag hade aldrig riktigt hittat min stil innan. Jag har alltid varit storväxt och gick mest i mörka herrkläder som skulle dölja så mycket som möjligt. Att gå därifrån till att bli kalenderflicka, att faktiskt våga framhäva sin kropp och vara kvinnlig var ett stort steg. Bara grejen att få känna sig lite fin, säger Eva Nelson.

Under uppväxten gjorde Eva aldrig det. I skolan blev hon mobbad, självförtroendet var i botten och hon kände aldrig att hon dög. Då hade hon aldrig kunnat tänka sig att hon skulle stå som fotomodell i urringad blus och vara pinuppa på en 50-talsbild.

– Att få vara riktigt kvinnlig, att få se ut på ett sätt så man känner sig snygg... det har byggt ett självförtroende jag aldrig haft innan.

Eva Nelson tycker om hela stilen från 50-talet.
Eva Nelson tycker om hela stilen från 50-talet. Foto: Thomas Kühnel

Håruppsättningar

2016 kraschade livet för Eva. Hon fick själv en hjärtinfarkt, hennes sambo gick bort och Eva föll ned i en djup depression.

– Jag tappade lusten att leva. Men då tog en väninna med mig på en nostalgiträff i Vårgårda. Hon hävdade att det var för att hon behövde hjälp, men så här i efterhand inser jag ju att det var för att försöka få mig att hitta en gnista igen.

Eva Nelson har alltid tyckt om att göra frisyrer, och har en passion för att forma till de klassiska 50-talsfrisyrerna. Väninnans pepp gjorde att Eva vågade erbjuda sina tjänster att styla frisyrer på olika träffar runt om i landet – något som nu blivit en äkta passion.

– Jag trodde ju aldrig någon skulle komma till mig för att få håret stylat – men redan från början var det sådant tryck att jag knappt han äta på träffarna. Det visade sig vara väldigt många tjejer som ville få håruppsättningar, ler Eva.

Nu åker Eva Nelson runt på olika powermeetings och träffar med kam och hårnålar. Hennes håruppsättningar är populära och hon tycker fortfarande det är lika roligt.

– Man får utlopp för sin kreativitet på det sättet. Så jag kommer absolut att fortsätta åka på olika träffar och meetings för att styla hår. Det känns väldigt roligt att säsongen drar igång nu – framöver är det ju träffar var och varannan helg.

Men för dig: vad är egentligen tjusningen med 50-talet?

– Allt. Det feminina, det färgglada, hur vi lyfter varandra oavsett ålder och storlek. Musiken från den tiden är också väldigt positiv och glad. Och så finns det förstås också en speciell känsla i de gamla fordonen.

För Eva Nelson har 50-talet blivit en livsstil.
För Eva Nelson har 50-talet blivit en livsstil. Foto: Thomas Kühnel
Hela inredningen i Eva Nelsons hem i Nossebro andas 50-tal.
Hela inredningen i Eva Nelsons hem i Nossebro andas 50-tal. Foto: Thomas Kühnel
"50-talsmusiken var väldigt glad och positiv”, säger Eva Nelson.
"50-talsmusiken var väldigt glad och positiv”, säger Eva Nelson. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

InredningKläderLivsstilMusikNossebroSamhälleSkåne länVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.