Hoppa till huvudinnehållet

Ny historia skrivs – Alléhallen töms och görs klar för efterlängtad renovering

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
För Peter Persson har Alléhallen varit en central plats sedan skoltiden.
För Peter Persson har Alléhallen varit en central plats sedan skoltiden. Foto: Mats Rosqvist

Ett över 50 år långt kapitel i Varas idrottshistoria är över och ett nytt ska skrivas. Under påsklovet rensas nämligen Alléhallen inför sin planerade ombyggnad. Vaktmästaren och tidigare Vara SK-spelaren Peter Persson har varit med om hela resan.

Hallen togs i bruk under sent 60 tal.

– Jag är 56:a och jag vill minnas att vi var den andra årskursen som fick ha gymnastik här, berättar Peter Persson.

Hur många tusentals situps och armhävningar hallen sett sedan dess kan man bara gissa. Men klart är att tusentals elever svettats, hoppat, sprungit och kämpat i olika bollsporter här genom åren.

Conny Nyman bär ut en del av den kvarvarande utrustningen.
Conny Nyman bär ut en del av den kvarvarande utrustningen. Foto: Mats Rosqvist

Men Alléhallen har också varit skådeplatsen för mycket tävlingsidrott. På senare år har mycket handlat om innebandy, men Vara har även haft en handbollsklubb.

– Och framför allt var ju volleybollen stor i Vara förr. Varje år arrangerades Galaxie cup med flera europeiska storlag, berättar Peter Persson.

Galaxie cup var populär bland åskådarna. En annan publikdragare av rang var Varaortens fotbollsallians årliga inomhusturnering som förr spelades i Allehallen runt jul och nyår..

– Då var man nästan tvungen att vara där en timme innan för att komma in, minns Peter Persson.

Som spelare i Vara SK var han med om att vinna turneringen vid ett par tillfällen. Men det är en förlust som sitter tydligast i minnet.

– Vi hade kvitterat precis innan slutsignalen, och vi samlades nere i hörnet av planen för att prata ihop oss inför förlängningen. Men det visade sig att domaren lagt till 15 sekunder utan att tala om det för oss, så motståndarna kunde göra mål och vinna.

Exakt vad som sades i den efterföljande ordväxlingen är oklart.

– Men jag minns att han som satt i sekretariatet sa att ”Det här var ju inte riktigt bra”, minns Peter.

Hallen är gammal och en del reklamskyltar är heller inte helt aktuella.
Hallen är gammal och en del reklamskyltar är heller inte helt aktuella. Foto: Mats Rosqvist

Men nu förbereds alltså för nästa kapitel i en hall som kommer att se ganska annorlunda ut i framtiden. De flesta av de dryga 500 stolarna på läktaren har redan transporterats bort. Under påsklovet tömdes så hallen på redskap och inventarier som mattor, plintar, satsbrädor och bollar.

– Sedan kommer de hit och bilar bort läktaren, berättar Peter Persson.

Renoveringen har egentligen pågått ett bra tag , men nu når alltså arbetet själva idrottshallen. När allt är klart någon gång nästa år kommer läktaren finnas på andra sidan och ha förre platser. Planen kommer dessutom att vara bredare för att uppfylla krav på säkerhetsavstånd till ribbstolar och väggar.

Två rutinerade krafter som verkat i Alléhallen under många år, Peter Persson och Magnus Johansson, högtidlighöll avskedet från den gamla hallen.
Två rutinerade krafter som verkat i Alléhallen under många år, Peter Persson och Magnus Johansson, högtidlighöll avskedet från den gamla hallen. Foto: Privat

Framför allt innebär ombyggnaden en ordentlig renovering. Den har varit efterlängtad ett bra tag.

– Jag minns att jag sa till den dåvarande tekniska chefen att det sitter 525 stycken 58 watts lysrör i taket. De förbrukar ju massor av ström, så vi borde byta ut dem mot ny energieffektiv belysning. Men han svarade att det spelar ingen roll, hallen ska ju snart renoveras. Jag tror det var runt 2010...

Artikeltaggar

AlléhallenBostad och byggenIdrottshallRenoveringarSkola och utbildningSportTurneringarVaraVara kommunVara SK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.