Hoppa till huvudinnehållet

Polisen förtegen om dödsfallet i Skara: ”Hoppas kunna berätta dödsorsaken snart”

Publicerad:
Polisens kriminaltekniker genomförde en brottsplatsundersökning vid den plats där mannen i 35-årsåldern påträffades.
Polisens kriminaltekniker genomförde en brottsplatsundersökning vid den plats där mannen i 35-årsåldern påträffades. Foto: Thomas Kühnel

I fredags avled en man i 35-årsåldern efter att ha hittats utomhus i Skara. En person blev misstänkt för mord – men senare framkom helt nya uppgifter.

– Vi vill vara tydliga med att det handlar om en tragisk olycka och det finns ingenting som tyder på att döden orsakats av en annan person, säger Daniel Lundgren på polisen.

Ett stort polispådrag larmades till området Hindsbo i Skara tidigt på fredagsmorgonen efter att en man i 35-årsåldern hittats svårt skadad utomhus. Han fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen inledde en förundersökning om mordförsök som senare kom att ändras till mord. Mannen hade skador som tydde på att det inte gick att utesluta brott.

En person greps misstänkt för händelsen. Efter att den kriminaltekniska undersökningen genomförts i området valde dock polisen att släppa personen på fri fot. Samtliga misstankar avskrevs samtidigt.

Under fredagseftermiddagen meddelade polisen att mannen i 35-årsåldern avlidit till följd av en tragisk olycka.

Vid kontakt med Daniel Lundgren, tillförordnad chef på polisens grova brott-enhet i Skaraborg, på måndagen står polisen fast vid att mannen varit med om en olycka utan att precisera vad som hänt honom.

Daniel Lundgren, tillförordnad chef på polisens grova brott-enhet i Skaraborg.
Daniel Lundgren, tillförordnad chef på polisens grova brott-enhet i Skaraborg. Foto: Roland Svensson

”Stärkte vår hypotes”

– Vi vill vara tydliga med att det handlar om en tragisk olycka och det finns ingenting som tyder på att döden orsakats av en annan person. Efter den tekniska undersökningen stärktes vår hypotes att det helt enkelt handlar om en olycka. Vi inväntar dock den preliminära obduktionsrapporten från Rättsmedicinalverket, men det är mest en formalitet, säger Daniel Lundgren.

Vad kan obduktionsrapporten ge för svar?

– Den fastställer dödsorsaken och innebär samtidigt att vi kan slå fast vad som hänt. Oftast brukar den vara klar inom en vecka.

Mannen ska ha påträffats i anslutning till ett flerfamiljshus. Misstänker ni att han fallit ut från ett fönster från hög höjd?

– Det är ett scenario, men det är heller ingenting som jag vill gå in på. Vi har en tät dialog med den avlidne mannens anhöriga och av respekt gentemot dem vill vi inte spekulera om någonting i media. Vi hoppas kunna dela med oss av dödsorsaken när den preliminära obduktionen är klar.

Enligt vittnen ska det ha hörts väsen i området samma natt som mannen hittades. Det har alltså ingenting med dödsfallet att göra?

– Det är ingenting som jag kan kommentera.

Vad gjorde att misstankarna riktades mot den person som inledningsvis greps?

– Ibland finns det omständigheter som vid en första anblick gör att en misstanke kan uppstå. Men vi kunde relativt snabbt utesluta att den här personen var inblandad och då fanns det heller ingen anledning att hålla personen frihetsberövad längre än nödvändigt.

Under samtalet med Daniel Lundgren trycker han vid flera tillfällen på att det rör sig om en tragisk olycka och han vill inte att Skaraborna ska tro att ett brott har begåtts.

– Det är verkligen något som jag vill förtydliga, mest för att öka tryggheten i området och bryta en eventuell våldsspiral och eventuell hämndaktion. Det kan ju lätt bli spekulationer när en person avlider och det är någonting som vi gärna tar hål på i det här fallet, säger Daniel Lundgren.

Brottsmisstanken gällande mord kvarstår tills den preliminära dödsorsaken har inkommit.

Mordmisstänkt har släppts – polisen: ”Handlar om en tragisk olycka”

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättMordOlyckorSjukhusSkaraSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.