Hoppa till huvudinnehållet

Mariestadsbo misstänkt för inblandning i mordärende: ”Gav instruktioner”

Publicerad:
Ett pansarskott RBR 64 mm  M80 från forna Jugoslavien.
Ett pansarskott RBR 64 mm M80 från forna Jugoslavien. Foto: Polisen

En Mariestadsbo är åtalad misstänkt för förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott i Stockholmsområdet.

Han nekar till anklagelserna.

Mannen, som ska haft hand om en rad vapen innan ett mord, bland annat pansarskott, kopplas samman till den välbekante Kurdiske räven.

Mordplatsen i Haningen den 4 mars förra året.
Mordplatsen i Haningen den 4 mars förra året. Foto: Per Warvlin

Rättegången i Södertörns tingsrätt startar måndagen 3 april och väntas pågå under tio till tolv dagar. Den kommer att ge en inblick i en cynisk värld där onda makter slåss mot varandra kring knarkhandeln.

Kurdiske räven är en man i 35-årsåldern från Uppsala som sedan tre år tillbaka är häktad i sin utevaro misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Han är internationellt efterlyst – men utlämnas inte av Turkiet där han ska ha blivit medborgare.

Mariestadsbon ska ha gett intruktioner hur man använder ett pansarskott.
Mariestadsbon ska ha gett intruktioner hur man använder ett pansarskott. Foto: Polisen

Räven har pekats ut som ledare för nätverket Foxtrot. Han misstänks vara en av parterna i den våldsvåg som sköljt över Stockholmsområdet sedan årsskiftet.

Men de kriminella nätverken sprider sig ut bland småstäderna.

Räven har även kopplats ihop med som inblandad i den knarkhärva som avslöjats i Skaraborg, bland med kopplingar till Skövde, Skara, Moholm, Töreboda och Mariestad.

Knarkliga sprängd – Skarabo ska kört och förvarat droger: ”Vet inget om det här”
En halvautomatisk pistol av märket HS, modell XD45  i kaliber .45.
En halvautomatisk pistol av märket HS, modell XD45 i kaliber .45. Foto: Polisen

Häktad

Den nu aktuella Mariestadsbon i 30-årsåldern, som är dömd för flera grova brott, har kopplingar till Skåne och Stockholm. Han är en av flera ur ett gäng sitter häktad sedan 23 september 2022 som misstänkta för inblandning i ett mord.

Åklagare Anna Hankkio har nämligen i Södertörns tingsrätt väckt åtal mot fyra män och en kvinna misstänkta för delaktighet i ett mord som inträffade i Haninge 4 mars 2022.

En man mördades utanför Bandidos lokaler i Haninge– men enligt utredningen sköts fel person.

Huvudroll

Mariestadsbon ska enligt åklagaren ha varit inblandad - och även haft en huvudroll. Han är åtalad misstänkt för förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott.

Något han nekat till.

Den 21 mars förra året utförde polisen en husrannsakan i lägenhet i Handen, Stockholm. Då beslagtog polisen ett pansarskott och en pistol. Vid husrannsakan fanns tre personer i lägenheten, varav den mordmisstänkte 18-åringen

Polisen har beslagtagit flera tunga vapen.
Polisen har beslagtagit flera tunga vapen. Foto: Polisen

Strax innan polisen gjorde husrannsakan i lägenheten anträffade polisen en krockad personbil på en adress i Handen. I bilen hittade polisen två automatvapen och en pistol. Vapnen som hittades i bilen hade använts vid ett mordförsök den 25 februari 2022 och vid mordet den 4 mars .

Samtliga tilltalade har tillsammans och i samförstånd innehaft stora mängder skarpladdade vapen, helautomatiska vapen av militär typ med tillhörande ammunition samt ett skarpladdat pansarskott
Anna Hankkio, senior åklagare vid Södertörns åklagarkammare

Mariestadsbon, som är lite äldre än de övriga, ska enligt åklagaren ha gett instruktioner till andra tilltalade hur man skulle använda pansarskottet mot ett konkurrerade gäng - detta efter samtal med Kurdiske räven.

Bevis för detta ska vara chattar som polisen avslöjat.

Åtalet gäller följande:

• Mariestadsbon, ska tillsammans med tre män och en kvinna, förfogat över två halvautomatiska pistoler och två helautomatiska vapen av militär typ med tillhörande ammunition, samt även ett skarpladdat pansarskott.

Vidare har gänget haft tre av vapnen, en halvautomatisk pistol av märke Glock och två automatvapen av märke Kalashnikov och Zastava, i en bil på allmän plats.

Ett av vapnen i bilen, ett automatvapen av märke Zastawa, har också varit försedd med ammunition av särskilt farlig art, patroner med militär helmantelkula. De två andra vapnen, en halvautomatisk pistol av märke HS och pansarskottet, har förvarats i en lägenhet i ett flerfamiljshus.

En halvautomatisk tårgaspistol som modifierats till ett skarpt skjutvapen i kaliber 9 mm (Browning Kort). I grunden är pistolen tillverkad i Turkiet av fabrikat Ekol Voltran, modell Gediz.
En halvautomatisk tårgaspistol som modifierats till ett skarpt skjutvapen i kaliber 9 mm (Browning Kort). I grunden är pistolen tillverkad i Turkiet av fabrikat Ekol Voltran, modell Gediz. Foto: Polisen

Mariestadsbon har tillsammans med två andra män, 18 och 19 år, åtalats misstänkt för förberedelse till mord den 21 mars 2022 i Haninge kommun.

Vid tillfällen ska de i en falskskyltad stulen bil ha haft två skarpladdade automatvapen, samt en skarpladdad halvautomatisk pistol, samtliga vapen med kula i loppet. Förberedelsen till mord avbröts då man upptäckte att man förföljdes av polis.

– Samtliga tilltalade har tillsammans och i samförstånd innehaft stora mängder skarpladdade vapen, helautomatiska vapen av militär typ med tillhörande ammunition samt ett skarpladdat pansarskott – som förvarats i flerfamiljshus och i bilar på allmän plats. Därför anser jag att vapenbrottet är synnerligen grovt, säger Anna Hankkio, senior åklagare vid Södertörns åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är följande:

Den 4 mars 2022 sköts en man i 30-årsåldern till döds med ett stort antal skott när han satt i en bil i ett industriområde i Haninge.

Två av de åtalade personerna, en 18-årig man och en 23-årig kvinna, misstänks för delaktighet i mordet. Utöver mord och medhjälp till mord har det väckts åtal för två fall av förberedelse till mord och ett synnerligen grovt vapenbrott.

Fyra av de tilltalade har varit häktade sedan slutet av mars 2022, ytterligare en man skriven i Mariestad sedan september 2022.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBandidosBrott, lag och rättHaningeMariestadMordSödertörns tingsrättTurkietVapenbrott

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.