Hoppa till huvudinnehållet

Här är verksamheten som vill bli av med sina anställda: ”Jag söker andra jobb”

Publicerad:
Sofia Palcic, enhetschef på AME i Essunga och Viktor Svensson, som jobbar på Retropol.
Sofia Palcic, enhetschef på AME i Essunga och Viktor Svensson, som jobbar på Retropol. Foto: Cecilia Isberg

Sex personer jobbar just nu på secondhand-butiken Retropol i Nossebro. Allra helst hade arbetsgivaren Essunga kommun blivit av med allihop.

– Det känns som att fler företag får upp ögonen och visar intresse, säger Sofia Palcic, enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

Okej, ingressen ovan är kanske lite hårdragen. Men målet finns: Arbetsmarknadsenheten som driver Retropol hade gärna sett att de som jobbar där kommit så långt att de tagit klivet ut på den öppna arbetsmarknaden igen.

För på Arbetsmarknadsenheten finns i dag cirka 25 anställda, varav sex jobbar med second hand-butiken. Alla har olika bakgrund, det är allt från arbetsträning efter sjukskrivning eller kanske lång arbetslöshet till anpassade anställningar och även ett par som har daglig verksamhet.

– Det är en blandning av personer som av någon anledning och av olika orsaker just nu inte finns ute på den öppna arbetsmarknaden, säger Sofia Palcic.

Viktor Svensson trivs på Retropol, men söker andra jobb.
Viktor Svensson trivs på Retropol, men söker andra jobb.

Gick arbetslös

En av de anställda på Retropol är Viktor Svensson, som efter studenten gick arbetslös länge.

– Jag trivs ganska bra här och ser det som en möjlighet att skaffa mig erfarenheter, något jag kan skriva in i mitt CV. Men jag vill ju helst ha ett annat jobb, jag söker andra jobb parallellt med att jag jobbar här, berättar Viktor, som nu jobbat på Retropol i fem månader.

Jobbsökandet uppmuntras av arbetsgivaren, det vill säga Arbetsmarknadsenheten. Målet är ju att stärka de som jobbar på Retropol tillräckligt mycket för att de ska kunna ta klivet ut på den öppna arbetsmarknaden.

– Det har varit trögt tidigare, men nu känns det som att det börjar bli lite ruljans och hända saker, att fler företag fått upp ögonen för oss, säger Sofia Palcic, och fortsätter:

– Vi vill ju gärna att de anställda ska komma vidare, det kan bli svårt om man blir kvar här för länge, och sedan kommer ut till ett betydligt tuffare klimat på arbetsmarknaden, säger Sofia Palcic.

En anledning till att det blir svårt är dels att verksamheten på Retropol i hög utsträckning är anpassad till de som jobbar där, såväl när det gäller sysslor som arbetstid. Någon kanske jobbar två timmar om dagen, en annan - som Viktor - jobbar heltid. En annan anledning är att jobbet knappast ger en lön det går att leva på:

– Jag bor fortfarande hemma. Just nu hade det inte gått runt ekonomiskt att flytta hemifrån, konstaterar Viktor.

”Det primära för oss är inte Second Hand-butiken, utan behoven hos våra anställda”, säger Sofia Placic, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i Essunga kommun.
”Det primära för oss är inte Second Hand-butiken, utan behoven hos våra anställda”, säger Sofia Placic, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i Essunga kommun.

AME går först

Retropol är alltså en second hand-butik, där Essungaborna både kan handla och lämna in saker. En del av det som lämnas in kasseras, men mycket kan fräschas upp med lite målarfärg eller olja, eller lagas på olika sätt för att sedan säljas vidare. De anställda på Retropol sköter såväl butiken som fixandet av varorna.

Tidigare hade Retropol också en container på Återvinningscentralen i Nossebro, men i samband med att Återvinning Skaraborg tog över verksamheten tidigare i år så togs den verksamheten bort – något som många Nossebrobor frågat efter.

– Vi har inte märkt någon ökning av saker som lämnas in här, men den möjligheten finns ju kvar, påpekar Sofia Palcic.

Ibland får Retropolen också kommentarer om de begränsade öppettiderna – men det viktiga där är att allmänheten förstår syftet bakom verksamheten som bedrivs.

– För oss handlar ju det primära inte om att driva en second hand-shop. Vårt primära syfte är att våra anställda får en positiv utveckling, säger Sofia.

– AME är nummer ett, och second hand-butiken kommer som nummer två, säger Viktor, och Sofia Palcic nickar instämmande.

– På pricken så är det. Arbetsmarknadsenhetens verksamhet handlar om personerna.

På Retropol finns allt från kläder till möbler.
På Retropol finns allt från kläder till möbler.

Artikeltaggar

ArbetsgivareArbetsmarknadEssunga kommunFöretagandeNäringslivNossebroSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.