Hoppa till huvudinnehållet

Tungt uppdrag för Varapolitiker – står för landsbygdens perspektiv

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Gabriela Bosnjakovic får räkna med att rycka in och svinga klubban hos Sveriges kommuner och regioner (SKR) framöver.
Gabriela Bosnjakovic får räkna med att rycka in och svinga klubban hos Sveriges kommuner och regioner (SKR) framöver. Foto: Mats Rosqvist

Att bidra med landsbygdens perspektiv när frågor om kultur och idrott behandlas på nationell nivå. Det blir en av Varas kommunalråd Gabriela Bosnjakovics (M) uppgifter när hon nu tillträder en tung post inom Sveriges kommuner och regioner.

Titeln är lång och uppdraget prestigefullt. Vice ordförande i beredningen för kultur och fritid hos SKR.

SKR är både arbetsgivar- och medlemsorganisation för landets alla kommuner och regioner. Direkt under organisationens styrelse finns ett antal beredningar för olika kommunala områden. Beredningen för kultur och fritid är en av dem.

Bland annat fungerar SKR som en tung remissinstans när olika lagförslag tas fram eller andra tunga frågor behandlas, och då är det beredningarna som sköter förarbetet. Regelbundna kontakter och dialog med olika organisationer inom fritid-, idrotts- och kulturområdet, samt inte minst med regeringen följer också med uppdraget.

Som vice ordförande hamnar alltså Varas kommunstyrelseordförande Gabriela Bosnjakovic i en central roll när det gäller kultur och fritid.

– Det är jätteroligt, otroligt hedrande, säger hon.

Men uppdraget betyder inte att hon direkt kommer att driva Varas intressen .

– Nej, vi arbetar med frågorna på ett nationellt plan för alla kommuner. Men jag tar ju med mig mina erfarenheter från min hemkommun, säger hon.

Just nu är Gabriela Bosnjakovic hemma med sin andra dotter Lydia.
Just nu är Gabriela Bosnjakovic hemma med sin andra dotter Lydia. Foto: Mats Rosqvist

Kultur och idrott har flera jämställdhetsdimensioner, inte minst när det gäller skillnader mellan storstäder och övriga landet.

– Likvärdighet när det gäller tillgången till kultur är en viktig fråga, det handlar om barns utveckling, konstaterar hon.

Just nu är Gabriela Bosnjakovic föräldraledig men uppdraget i SKR räknar hon med att kunna sköta ändå. Hon räknar heller inte med att det kommer att inkräkta på hennes ordinarie uppdrag som som kommunstyrelsens ordförande i Vara.

– Nej, det handlar om nio möten om året, säger hon.

Artikeltaggar

Gabriela BosnjakovicIdrottKommunstyrelsenKulturLandsbygdModeraternaNöje/KulturSKRSportVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.