Hoppa till huvudinnehållet

Hemsk chef och skolminnen i nya boken: ”Något som jag sett ute i verkligheten”

Publicerad:
Kristina Appelqvist släpper nu sin bok Lögnaren i skafferiet.
Kristina Appelqvist släpper nu sin bok Lögnaren i skafferiet. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Lögnaren i skafferiet. Så heter Kristina Appelqvists senaste bok som släpps i slutet av mars, andra delen i serien om Nina Storm. Utöver ett knivigt dilemma behandlas även en drakchef, minnen från ungdomstiden och brutna löften.

– Det är deckare utan mord och utan våld. Det kan ju bli väldigt spännande även om man inte slagit ihjäl någon, säger Kristina.

Nina Storm jobbar som kommunikationschef på en myndighet för kulturstöd. När kulturministern, tillika Ninas kompis från tonårstiden, plötsligt dör får Nina upp händelser från när de var ute och tågluffade. Då gjorde de något kriminellt men åkte aldrig fast och lovade att hålla tyst om det. Nu verkar någon dock vilja avslöja vad som hände, genom ett avslöjande foto. Frågan är vem och varför.

Lögnaren i skafferiet är del två i serien om Nina
Lögnaren i skafferiet är del två i serien om Nina Foto: Amelie Länsberg Rylander

Drakchefer

Redan i första boken introducerades läsarna för Ninas chef som inte alltid är så trevlig. När hon inte hör brukar Nina och hennes kollegor kalla henne för draken. Kampen mot henne och hur de ska hantera henne har blivit en viktig del av handlingen menar Kristina. Karaktären är fiktiv men fenomenet är högst verkligt.

– Det är ändå något som jag har sett ute i verkligheten, det finns tyvärr ganska många drakchefer. När man råkar ut för det är det hemskt, ett allvarligt arbetsmiljöproblem.

Kristina Appelqvist plockar in minnen från sitt eget liv i nya boken.
Kristina Appelqvist plockar in minnen från sitt eget liv i nya boken. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Egna erfarenheter

Kristina är noga med att poängtera att Nina inte ska föreställa henne. Däremot har hon hämtat inspiration från egna erfarenheter i ungdomen, något hon tror många författare kan göra.

– I den här boken får hon anledning att tänka tillbaka på sin ungdomstid och då har jag också fått göra det. När man kommer på grejer så hämtar man ju från sig själv.

– Man kanske inte alltid förstår vidden av vissa grejer, man kan ha det här lite ungdomliga övermodet att man drar till med något och fattar inte riktigt vad man gör. Det var väl den grejen jag ville fånga.

Mjöbäck

Delar av boken utspelar sig på Mjöbäck prästgård där Nina arrangerar en skrivarkurs. Det är en plats som har en speciell plats i Kristinas hjärta. Det var nämligen dit de flyttade när Kristina var cirka sju år och det var där hon bodde ända tills hon gick ur gymnasiet. Många år senare fick hon möjlighet att återvända dit då den som drev ett B&B där ville att hon skulle ha boksignering i huset.

– Då höll jag fortfarande på med mina Skövdedeckare. Då var jag där och pratade. Kanske var det egentligen då jag fick idén att om jag byter serie snart så kanske jag ska skriva om Mjöbäck.

Boksignering

Nu väntar bråda dagar för Kristina. 31 mars är det signering på Elins Esplanad och dessutom väntar en releasefest i Stockholm på förlaget.

Samtidigt skriver hon på nästa bok i serien men hon kan inte säga så mycket om den än, den skrivs friare än pusseldeckarna.

– Väldigt mycket av handlingen formas när jag skriver boken. Här är det väldigt händelsestyrt, det ena ger det andra. Sedan ska det så klart ändå hänga ihop. Jag jobbar mycket mer med min egen fantasi så jag inte riktigt vet vilka svängar det ska bli. Det är mycket krångligare sätt att skriva men också roligare.

Hanna Ljungberg debuterar med krig och kärlek: ”En rafflande historia”Sveriges äldsta grav finns i känd kyrka: ”Många ställer frågor om gravar”

Artikeltaggar

CommerceDeckareFörfattareKristina AppelqvistLitteraturMordSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.