Hoppa till huvudinnehållet

Lämnade Belarus – för toppjobb i Lidköping: ”Här finns allt för ett gott liv”

Publicerad:
Maksim Aleksandrovich, platschef SNA Europe i Lidköping, menar att företag i Skaraborg måste synas mer för att locka till sig personal. Som nyinflyttad tycker han att Skaraborg har allt för ett ”balanserat, gott liv”.
Maksim Aleksandrovich, platschef SNA Europe i Lidköping, menar att företag i Skaraborg måste synas mer för att locka till sig personal. Som nyinflyttad tycker han att Skaraborg har allt för ett ”balanserat, gott liv”. Foto: Sören Turesson

Skaraborg kommer att behöva massor av ny arbetskraft. Men hur ska företag lyckas tävla med storstäderna?

– Här finns allt för ett balanserat, gott liv. Det är en bra plats att leva på. Företagen måste se till att synas för att locka människor hit.

Maksim Aleksandrovich, platschef för SNA Europe i Lidköping, valde att lämna tvåmiljonersstaden för en liten by ute på Skaraborgsslätten.

Maksim Aleksandrovich tar emot i företagets lokaler alldeles intill järnvägen i centrala Lidköping. Här jobbar ungefär 200 personer, varav 170 i produktionen där de tillverkar handsågar och bågfilar under världskända varumärken.

För snart ett år sedan började Maksim Aleksandrovich sin tjänst som platschef för verksamheten i Lidköping. Han säger att det inte var så stor tvekan att tacka ja när han fick erbjudandet att flytta från Belarus till Sverige.

– Wow, tänkte jag. Det är inte så vanligt att människor flyttar på det här sättet för att leda produktionsenheter. Det är mer vanligt om du har ett jobb inom till exempel IT, då du inte är direkt kopplad till en produktion. Jag hade inte förväntat mig det här erbjudandet. Men det var förstås väldigt intressant och fantastiskt, jag skulle vilja säga hisnande, eftersom det var ett erbjudande som skulle förändra hela våra liv.

Eftersom han jobbat i ett internationellt företag ända sedan 2008, så talar han en mycket bra engelska. Han avslöjar att han också jobbat ett par år i England tidigare. Det visar sig även snart att han faktiskt både förstår och talar en del svenska, efter bara elva månader i Sverige. Men han avslöjar också, som i förbigående, att han har pluggat lite svenska hemma i Minsk.

Men vi bestämmer oss för att köra intervjun på engelska.

Handsågarna är en produkt som tillverkas i Lidköping och är känd över stora delar av världen.
Handsågarna är en produkt som tillverkas i Lidköping och är känd över stora delar av världen. Foto: Sören Turesson

Skillnad mot affärsresa

När Maksim Aleksandrovich flyttade hit tillsammans med sin fru, var det inte första gången han var Sverige. Han har tidigare besökt landet i samband med olika affärsresor.

– Och jag har alltid varit intresserad av Sverige och dess historia. Men det blir en stor skillnad nu, att bo och leva här. När du åker på en affärsresa så lär du dig förstå arbetskulturen, men du är inte involverad i själva samhället och förstår inte hur allt fungerar.

Kinnekulle och Tiveden är ett par favoritplatser där Maksim Aleksandrovich gärna vandrar.
Kinnekulle och Tiveden är ett par favoritplatser där Maksim Aleksandrovich gärna vandrar. Foto: Jens Fritzson

Det var en del hinder på vägen innan han kom igång med livet i Sverige. Det handlade till exempel om att få ett personnummer, inte minst för att kunna öppna ett bankkonto och få ett id-kort.

– Allt var så nytt, det gäller att förstå hur allt fungerar. Skattesystemet är också annorlunda, men det är rationellt och det gillar jag.

Mycket att uppleva

Samtalet kommer in på livet i Skaraborg, hur det är att leva, jobba och bo just här.

Maksim beskriver det som ett balanserat liv.

– Personligen så tycker jag att Skaraborg har en bra infrastruktur och potential. Det är en bra plats att leva på eftersom det är väldigt balanserat. Det finns många industrier, en hög nivå på jordbruket och en massa intressanta platser att besöka. Jag har till exempel varit i Läckö slott, Skara domkyrka och besökt Varnhem. Det finns många saker runt omkring dig som andas en historia.

– Du kan gå på konserter och det finns sjöar med alla aktiviteter som hör till det, och mycket skog, jag har till exempel varit på utflykt i Tiveden som just nu är en favorit, och på Kinnekulle, berättar han.

Dessutom är det inte överbefolkat.

– Det som ett företag kan göra för att locka hit, är att marknadsföra sig själva och synas. Skaraborg är en bra plats att bo på.

Maksim Aleksandrovich berättar om hur välkomna de känt sig i Lidköping.
Maksim Aleksandrovich berättar om hur välkomna de känt sig i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Trivs på landet

Maksim Aleksandrovich säger att han och hans fru stortrivs. De bor i ett hus på landet tillsammans med sin hund och katt. Även om de kommer från storstaden Minsk med ungefär två miljoner invånare, så är de vana vid landsbygden.

– Vi bodde och jobbade i storstaden, men vi brukade tillbringa veckosluten på landet, förklarar Maksim.

Att Lidköping är betydligt mindre än Minsk och förstås med ett helt annat utbud, är inget som stör.

– Nej, vi bodde i en yttre del av Minsk och det var inte så ofta vi besökte de centrala delarna. Här i Lidköping finns allt man behöver och storstaden Göteborg ligger ganska nära.

Väl omhändertagna

Han berättar om hur välkomna de har känt sig i Sverige.

– Vi visste inte vad vi hade att vänta oss, men alla runt omkring oss har varit så hjälpsamma och jobbat hårt för att vi ska känna oss som en del av samhället.

Han nämner grannarna som verkligen välkomnat dem.

När det var midsommar drog de med dem i en traktor till en midsommarfest. Något som Maksim och hans fru uppskattade väldigt mycket.

– Sådana saker gör att man verkligen känner sig hemma.

Det har blivit många besök i slott och kyrkor för Maksim som har ett stort intresse för svensk historia.
Det har blivit många besök i slott och kyrkor för Maksim som har ett stort intresse för svensk historia. Foto: Peter Henriksson

Maksim Aleksandrovich

Yrke: Platschef SNA Europe Lidköping.

Ålder: 42.

Bor: Trässberg utanför Lidköping.

Familj: Fru, en katt och en hund.

Gillar att: Plocka svamp, göra utflykter till sevärdheter i Skaraborg, spela synth.

Artikeltaggar

FamiljFöretagandeNäringslivSkaraborgSkaraborgs Affärer

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.