Hoppa till huvudinnehållet

Inneboende knivmördade man i köket – gick till gymmet efter brutala dådet

Publicerad:
En 24-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för mordet på en man i 30-årsåldern i en lägenhet på Valhallagatan i Skara förra året.
En 24-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för mordet på en man i 30-årsåldern i en lägenhet på Valhallagatan i Skara förra året. Foto: Polisen

Efter att 24-åringen knivhuggit Skarabon till döds lade han det misstänkta mordvapnet i diskmaskinen och sina blodiga kläder i tvättmaskinen.

Sedan gick mannen och tränade på gym innan han lämnade Skara för Köpenhamn.

På tisdagen dömdes 24-åringen till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på Valhallsområdet förra våren.

Den 25 maj 2022 hittades en man i 30-årsåldern död i en lägenhet på Valhallagatan i Skara. Mannen, som hade tre knivhugg i halsen, anträffades i köket med stora mängder blod på väggar, golv och inredning.

En 23-årig man, numera 24 år fyllda, blev tidigt intressant i utredningen. Han hade varit inneboende cirka en månad hos den döda mannen men hade lämnat Skara för Köpenhamn kort efter mordet.

Men innan 24-åringen satte sig på bussen hade han tidigt på morgonen tränat på ett lokalt gym och använt den brottsoffrets uppgifter för att komma in.

Under tiden låg den mördade mannen i lägenheten, ännu inte upptäckt.

Klev in på polisstation

24-åringen häktades i sin frånvaro efter fem dagar men dök upp på en polisstation i Malmö samma dag som häktningsförhandlingen och frihetsberövades.

Bevisningen mot mannen har varit omfattande. Under brottsplatsundersökningen hittades bland annat blodiga byxor, en blodig plasthandske samt en kniv med blod i diskmaskinen. I tvättmaskinen fanns även andra blodiga kläder i form av strumpor och en t-shirt. DNA från 24-åringen och brottsoffret säkrades på samtliga föremål förutom kniven, där endast offrets blod säkrades.

Mannen har förnekat brott, något han höll fast vid under förundersökningen och huvudförhandlingen vid Skaraborgs tingsrätt.

Frågan har varit om 24-åringen ska dömas till fängelse eller vård om rätten skulle anse honom skyldig till mord. Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning och bedömdes ha begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han bedömdes även ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid undersökningen.

På tisdagen dömde Skaraborgs tingsrätt honom för mordet.

”I utredningen finns inget som talar för att annan gärningsman skulle ha trängt in i AAA:s (brottsoffret, reds anm) lägenhet på sätt som XXX (den tilltalade, reds anm) gjort gällande. Sammantaget är det därför klarlagt att det varit XXX som berövat AAA livet genom att hugga honom med kniv mot halsen”, skriver Skaraborgs tingsrätt.

Sluten vård

Påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning istället för fängelse.

”Mordet har ett mycket högt straffvärde. Det är emellertid utrett att XXX led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och vid den rättspsykiatriska utredningen. Han har också bedömts ha ett tydligt vårdbehov som sträcker sig över tid. Utredningen har också kommit till slutsatsen att hans missbruk haft en underordnad betydelse för hans psykosociala funktionsnivå”, skriver rätten.

”Tingsrätten bestämmer därför påföljden för XXX till sluten psykiatrisk vård. Eftersom det till följd av den psykiska störningen finns risk för att XXX återfaller i brottslighet av allvarligt slag ska påföljden också förenas med särskild utskrivningsprövning”, skriver rätten också.

Ingen tvångsvård

24-åringen har tidigare varit i kontakt med psykiatrin så sent som i april 2022, cirka en månad före mordet. Han bedömdes dock inte i det skedet vara i behov av tvångsvård. Han har dock varit föremål för tvångsvård inom psykiatrin i Malmö under hösten 2017 då han bedömdes ha suicidala tendenser och utgöra en fara för sig själv och för andra. Enligt journalanteckningar från den perioden har han vid flera tillfällen uttryckt tankar på att ge sig på någon annan med kniv.

Utöver mord döms 24-åringen även för försök till våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, två fall av våld mot tjänsteman, grovt brott mot knivlagen samt ett olaga hot. Han frikänns på en åtalspunkt om grovt olaga hot.

Han ska dessutom betala totalt 244 700 kronor i skadestånd och begravningskostnader till brottsoffrets anhöriga.

24-åringen ska vara kvar i häkte till dess den rättspsykiatriska vården kan inledas.

Här syns 24-åringen lämna Skara tidigt på morgonen den 25 maj.
Här syns 24-åringen lämna Skara tidigt på morgonen den 25 maj. Foto: Polisen
En blodig kniv med brottsoffrets dna hittades i diskmaskinen.
En blodig kniv med brottsoffrets dna hittades i diskmaskinen. Foto: Polisen
I tvättmaskinen på brottsplatsen hittades blodiga strumpor med offrets och 24-åringens dna.
I tvättmaskinen på brottsplatsen hittades blodiga strumpor med offrets och 24-åringens dna. Foto: Polisen
Under brottsplatsundersökningen gjorde flera intressanta fynd.
Under brottsplatsundersökningen gjorde flera intressanta fynd. Foto: Christian Svensson
30-åring knivhöggs till döds i lägenhet – här lämnar misstänkte mördaren SkaraMisstänkt mördare bedöms ha allvarlig psykisk störning – kan dömas till vårdMordmisstänkt Skarabo förnekar brott – advokaten: ”Han har inget att dölja”Mordmisstänkt Skarabo angav sig själv: ”Nu börjar det stora utredningsarbetet”Här söker polisens tekniker efter viktiga spår: ”Misstanken om mord kvarstår”

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFängelseHäktningsförhandlingMordSkaraSkaraborgs tingsrättValhallagatan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.