Stellan Ahlström om stängningen av akuten: ”Inga andra alternativ”

Publicerad:
Sjukhusdirektör Stellan Ahlström bekräftar att man nu utreder en stängning av akut. Foto: Roland Svensson

Akuten på Skaraborgs sjukhus i Lidköping kommer av allt att döma att stängas under sommaren. Hur länge och hur det ska organiseras är under utredning och förhandling, bekräftar sjukhusdirektör Stellan Ahlström.

– Vi tittar just nu på hur vi ska få ett så bra och säkert akutflöde i Skaraborg i sommar. I det finns olika alternativ som ska utredas vidare, säger Stellan Ahlström.

Samtliga handlar dock om en stängning av akuten i Lidköping.

– Det finns egentligen inga andra alternativ. Antingen är förslaget att stänga i fyra veckor eller att stänga i nio veckor.

Det har aldrig tidigare hänt att akuten i Lidköping stängs. Vad är bakgrunden till de här förslagen?

– Det handlar ju om att våran personal har rätt till sin semester. Samtidigt går vi in i en jättetuff sommar där vi ser att efter många pandemiår så är man väl behövd av sin semester. Så vi tittar på hur vi ska kunna erbjuda alla våra medarbetare den lagstadgade rätten till semester – och då räcker vi inte till.

Finns det förslag att flytta personal från Lidköping för att täcka upp i Skövde?

– Sjukhusledningen och våra chefer tittar på hur vi ska få det här att gå ihop. Jag vill kommunicera det med min personal innan jag kommunicerar det med tidningen.

Allt som sjukhusledningen petar in när det rör sjukhuset i Lidköping väcker ju starka reaktioner, så även den här gången. Kan du förstå det?

– Ja, jag kan förstå det. Absolut. Samtidigt i Skaraborg, med 15 kommuner, så har vi ett stort sjukhus där vi har en helt komplett dygnet runt-verksamhet. Vi säkrar akutvården i Skaraborg för alla 15 kommuner och vi måste se till att det fungerar för helheten. Men jag förstår att man kan känna oro och att man har funderingar, men vi tar ansvaret tillsammans för hela Skaraborg. Det är jag trygg med.

Samtidigt väcks frågan om patientsäkerheten sett till att många kommer få långt till akuten den kommande sommaren, exempelvis de som bor långt ut på Kålland.

Ser du någon risk för patientsäkerheten om man flyttar akuten?

– Vi har en ambulansorganisation som redan i dag, vid riktigt allvarliga fall, åker rakt förbi Lidköping till Skövde, eller någon annanstans i regionen.

Är ni säkra på att akuten i Skövde klarar av ett sådant flöde i sommar, då det också befinner sig mycket turister i området?

– Lyckligtvis ser vi faktiskt i Skaraborg att vi har ett lite lägre flöde av akutpatienter under sommaren. De som har det värst i vår region är de som finns på västkusten, de ökar i population något enormt, säger Stellan Ahlström och fortsätter:

– Men det här är ju sådana saker vi tittar på. Och skulle vi behöva göra vissa åtgärder för att klara flödet, så gör ju vi de åtgärderna. Ibland kanske det inte är lokalen som är begränsningen utan att man behöver bemanna den på ett annat sätt för att det ska gå fortare när man är på akuten.

Vad tänker du att signalvärdet är när man stänger akuten under en sommar kopplat till den oro som redan finns för sjukhusets framtid?

– Jag ska inte spekulera i det, men jag förstår absolut att man vill vara trygg. Men jag säger återigen att akutflödet i Skaraborg, det kommer vi klara i sommar också. Sen exakt hur det kommer att se ut, det får jag återkomma till.

Ska Lidköpingsborna vara oroliga för sitt sjukhus framtid?

– Vi är ju ett Skaraborgs sjukhus i Skaraborg. Vi har ett ansvar för hela territoriet och vi måste utvecklas med våran omgivning. Vi har en utmaning som alla i den här omställningen att klara det här framåt och jag tycker inte att man ska vara orolig. Bor man i Skaraborg så kommer man få den vården man behöver.

Men den behöver inte nödvändigtvis finnas i Lidköping då?

– Så kan det mycket väl vara. Men vi är inte där ännu.

När kan beslutet om hur länge akuten stängs i sommar komma att tas?

– Jag jobbar så skyndsamt som möjligt. Men det är många analyser och diskussioner med de fackliga organisationerna som vi redan har initierat. Men någonstans i mars april behöver vi vara klara med den här utredningen.

EXTRA: Akuten i Lidköping kan stängas i sommar: ”Det är inte etiskt försvarbart”Öppet brev från akutläkaren Emma: ”Sjukhuset i Lidköping kommer att gå under”

Artikeltaggar

LidköpingLidköpings sjukhusSemesterSjukhusSkaraborgSkövdeStellan AhlströmVårdVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare