Hoppa till huvudinnehållet

Här får föräldralediga plötsligt betala för förskolan: ”Vill bara tjäna pengar”

Publicerad:
Reporter Sandra Skeppar
Sandra Skeppar
sandra.skeppar@nlt.se
De föräldralediga mammor som tidningen pratat med är kritiska till att kommunen ändrade upplägget i höstas. ”De vill bara för att tjäna pengar” säger de.
De föräldralediga mammor som tidningen pratat med är kritiska till att kommunen ändrade upplägget i höstas. ”De vill bara för att tjäna pengar” säger de. Foto: Privat

Vara får nu kritik av föräldrar efter att kommunen i höstas började ta betalt för det upplägg man tidigare erbjudit 15-timmarsbarnen i den allmänna förskolan. Det som tidigare varit avgiftsfritt har plötsligt börjat kosta.

– Jag blev förbannad, säger en föräldraledig mamma som NLT pratat med.

Hon har ett av sina barn i förskolan i Vara kommun. Tiden för 15-timmarsbarnen i den allmänna förskolan (3-5-åringar) var tidigare fördelade över tre dagar mellan 9-14 och avgiftsfri.

Men kommunen valde i höstas att göra en förändring. För att dessa 15-timmarsbarn skulle kunna gå avgiftsfritt i kommunen behöver tiden läggas över fem dagar med tre timmar per dag. Den innebär i praktiken att de kommer efter frukost och går innan lunch. Ville man fortsätta ha barnen längre tid över tre dagar så fick man betala avgift. Förändringen märkte mamman vi pratat med av först när höstens första räkning kom och hon tvingades då ta ett beslut.

– Så jag valde att testa tre timmar per dag.

Men det var ingen hållbar lösning varken för henne eller hennes barn skulle det visa sig.

När hon lämnade sin son på förskolan vid 8 satt de andra barnen och åt frukost, han fick visserligen gå in och sätta sig med dem, men han fick inte äta något.

– Jag tyckte det var jättetaskigt, och han förstod inte varför han inte fick äta, så därför var jag kvar med honom. Ibland var jag hemma först vid 9-tiden, för det tar 20 minuter att gå dit. Sedan när klockan var 10.30 fick jag gå dit igen för att han var tvungen att vara hämtad klockan 11.

Utöver att det blev mycket spring på förskolan alla vardagar i veckan så fick hon också försöka hitta rimliga svar på de frågor som hennes son började ställa.

– Han frågade ofta varför han inte fick äta, som han fick innan. Sen förstod han inte varför han behövde gå hem redan efter tre timmar. ”Jag vill ju vara kvar en stund till” sa han ofta när jag skulle hämta. Jag kände mig taskig när han inte hann leka så mycket.

Sammantaget blev det ohållbart. Hon valde därför att betala för att få tillbaka det andra upplägget med fem timmar om dagen, tre dagar i veckan, som hon haft innan. Men det svider i plånboken för en som är föräldraledig.

Hon kan inte förstå varför kommunen gör skillnad på de olika uppläggen. Det är lika många timmar men det bästa alternativet kostar året runt, det sämre alternativet kostar bara på skolloven.

– Vad är skillnaden, undrar hon?

En annan mamma i kommunen som också är föräldraledig med ett litet syskon berättar om hur hon reagerade när hon fick veta om förändringen. Hon har dessutom en bit att åka för att hämta och lämna, så med tre timmar per dag fördelat över fem dagar i veckan blev det ohållbart.

– Jag var beredd att säga upp min plats. Jag kan ju inte hålla på att köra fram och tillbaka hela tiden, det blir för mycket fläng, säger hon.

För henne löste kommunen det. Hon har fått behålla upplägget med tre dagar i veckan, fem timmar per dag – avgiftsfritt. Vissa undantag kan göras för föräldrar, exempelvis för de som har mer än en mil till förskolan, uppger kommunen.

Vad har ni fått för förklaring av kommunen om varför man gjorde ändringen?

– Att det är för att underlätta för pedagogerna. Men när jag pratade med personalen om förändringen, att det var för att underlätta för dem, förstod de inget alls, säger en av mammorna.

– Sen fick jag också höra från kommunen att förändringen var för barnens bästa. Men det har de inte tänkt på över huvud taget, jag blir förbannad, säger den andra mamman.

Varför tror ni kommunen gjort förändringen då?

– För att få in pengar. Men jag förstår inte vad det är som de tar betalt för och det är fel ställe att försöka få in pengar från, konstaterar de.

Vad hoppas ni på?

– Att man går tillbaka till det gamla systemet.

Läs också

Artikeltaggar

ArentorpBarnFörskolorFöräldraledighetNLT granskarSkola och utbildningStora LeveneVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.