Hoppa till huvudinnehållet

Imamer besökte Lidköping – svarade på frågor om islam: ”Vårt ansvar”

Publicerad:
Rizwan Ahmad Afzal är en av imamerna som åker runt i Sverige för att föreläsa om islam. Ett koncept som kallas ”Fråga en muslim”.
Rizwan Ahmad Afzal är en av imamerna som åker runt i Sverige för att föreläsa om islam. Ett koncept som kallas ”Fråga en muslim”. Foto: Sören Turesson

Två imamer gör en Vänern runt-turné. I lördags kom Rizwan Ahmad Afzal till Lidköping för att svara på allmänhetens frågor om islam.

– Det är vårt ansvar att bygga broar med kunskap, så här har de en chansen att få prata med oss, säger Rizwan Ahmad Afzal.

Innan valrörelsen 2018 startades konceptet ”Fråga en muslim”, efter att imamerna Kashif Virk och Rizwan Ahmad Afzal, sett att fler människor i samhället hade funderingar om muslimer och deras tro, och vad islam innebär i praktiken.

Sedan dess har de åkt runt i Sverige för att berätta om vad som står i koranen och svara på allmänhetens frågor. Nu gör de en Vänern runt-turné, där Lidköping är en av städerna som fått besök. Under lördagen mötte NLT upp Rizwan Ahmad Afzal.

– Det är vårt ansvar att bygga broar med kunskap, den splittring som vi har i dag i samhället beror på okunskap, berättade Rizwan Ahmad Afzal.

Mer än så hann han inte säga förrns en förbipasserande stannade upp och anslöt till samtalet. Det var Ritva Dahlström som lär ut svenska för invandrare på Dalängskolan.

Ritva Dahlström stannade upp för att ta några ord med  imamen Rizwan Ahmad Afzal.
Ritva Dahlström stannade upp för att ta några ord med imamen Rizwan Ahmad Afzal. Foto: Sören Turesson

– Jag tycker att det är jättebra att man kan gå fram och ställa frågor om islam, sa hon och fortsatte:

– Men jag tror att det är många som går runt och bär på många frågor som man inte riktigt vågar att fråga.

Rizwan Ahmad Afzal tycker dock att han får mycket frågor, speciellt om yttrandefrihet, jämställdhet och om koranbränning.

Under påskhelgen 2022 skedde flera våldsamma upplopp i olika städer i Sverige, när den danske högerextremisten Rasmus Paludan brände flera koraner.

– Koranbränning i den situationen är provocering, det är inte yttrandefrihet. Yttrandefrihet för mig är när man yttrar något, kritiserar. Man kan kritisera islam, profeten även koranen hur mycket man vill. Men att bränna en koran är att man hetsar folk till att göra fel, menade Rizwan Ahmad Afzal.

 Rizwan Ahmad Afzal.
Rizwan Ahmad Afzal. Foto: Sören Turesson

I början på året beslutade polisen att de inte längre kommer tillåta koranbränningar i Sverige på grund av den hotbild som finns mot Sverige. Ett beslut som borde ha infört från första början enligt Rizwan.

Mer än 80 städer i Sverige har imamerna besökt och de har ingen tanke på att sluta föreläsa om religionen.

– Vi tycker att det behövs. Islam stödjer inte upploppet, jag kategorisk fördömer upploppet .Vi måste praktisera Koranen i den här situationen. Ta inte lagen i egna händer. Stanna hemma och ge honom inte uppmärksamhet, sa han.

Artikeltaggar

Etik och religionIslamLidköpingVänern

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.