Hoppa till huvudinnehållet

Bakslag för projektet – arbetet med nya parken har stannat upp: ”Vill bli klara”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Arbetet med Lilla Bergaparken skjuts upp, beräknas vara klart juni 2023.
Arbetet med Lilla Bergaparken skjuts upp, beräknas vara klart juni 2023. Foto: Emma Hurtig

Lilla Bergaparken i Grästorp är ett projekt som inleddes 2020. Planen var att bli klara under 2022, men enligt projektledare David Edvardsson satte väder och vind stopp.

Nu har arbetet i parken stannat av och man beräknar att först vara klara i juni 2023.

I centrala Grästorp byggs en lek- och aktivitetspark inspirerad av Sveriges första Unesco globala geopark, där platåbergen Halle- och Hunneberg ingår. Parken går under namnet Lilla Bergaparken och beräknades vara klar 2022.

Så blev inte fallet. För trots att arbetet inte är klart pågår just nu ingen aktivitet alls i parken. Kommunen meddelar att de kommer ta hjälp av en entreprenör för att bli klara och planen är numera att parken ska vara klar våren 2023.

Hur kommer det sig att man inte blev klara 2022, som man först hade som mål?

– Vi försökte bli färdiga sent i höstas men väder och vind gjorde att vi körde sönder mer än vi gjorde det fint, därför fick vi avbryta och ska göra färdigt nu i vår, säger projektledare David Edvardsson.

David Edvardsson, projektledare för Lilla bergaparken.
David Edvardsson, projektledare för Lilla bergaparken. Foto: Emma Edling

Varför tar man nu hjälp av en entreprenör för att bli klara?

– Det är helt enkelt för att vi vill bli klara. Vi hinner inte med, vår egen personal har fullt upp med driftåtgärder och då väljer vi att göra på det här sättet.

Budgeten hålls

Det som är kvar att göra är bland annat belysning, topplager, grusgång, gräsytor och montering av bänkar. Budgeten som avsattes för projektet låg på åtta miljoner kronor och David meddelar att man inte överskridit den summan.

– Vi jobbar på för att bli färdiga i juni 2023, avslutar David Edvardsson.

Skilda åsikter om parken

När NLT gick ut på sociala medier och efterfrågade Grästorparnas åsikter om parken väcktes starka reaktioner i kommentarsfältet.

”Så jäkla fult och kostar massa miljoner”, skriver Mika Kalio i kommentarsfältet.

Lennart Larsson ställer sig också negativt till parken:

”Det mest idiotiska kommunen har hittat på”.

En som är positiv till parken däremot är Jan-Olof Ödlund, han skriver:

”Ett djärvt initiativ som sticker ut och ger orsak till tyckande och inspiration. Att bara göra som andra kommuner är tråkigt, att göra annorlunda är hedrande, det tyder på vilja att saluföra kommunen som vill synas. Bra gjort.”.

En som också skriver gott om parken är Pernilla Dahl:

”Tycker att de som säger att det är så fult osv kan ta sig en titt närmare. Blev glatt överraskad när jag var där sist. Faktiskt väldigt fint”.

Artikeltaggar

BudgetarEntreprenörskapGrästorpHunnebergParkerSamhälleUnescoVindVäder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.