Misstänkt människorov utanför Vedum – man i 60-årsåldern är anhållen

Publicerad:
Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 60-årsåldern har anhållits misstänkt för människorov. Polisen fick på fredagsmorgonen uppgifter om att en kvinna i 20-årsåldern kunde befinna sig i en bostad i Vedumstrakten mot sin vilja.

– Det är ett känsligt ärende, konstaterar Peter Adlersson på polisen.

Vid 08.40-tiden på fredagen fick polis information om att en kvinna i 20-årsåldern möjligtvis befann sig på en adress mot sin vilja. Flera patruller skickades till bostaden utanför Vedum och där påträffades kvinnan tillsammans med en man i 60-årsåldern.

– Vi fick uppgifter om ett eventuellt olaga frihetsberövande som gjorde att vi behövde kontrollera om kvinnan befann sig på adressen frivilligt eller inte. Det genererade i ett gripande av den här mannen. Han är misstänkt för människorov, säger Tomas Vänerfors, stationsbefäl på Lidköpingspolisen.

Under fredagseftermiddagen fattade åklagare beslut om att anhålla mannen.

Tomas Vänerfors är i övrigt mycket förtegen kring händelsen och menar att utredningen är i ett känsligt läge.

Peter Adlersson, presstalesperson på polisen i region väst, har varit i kontakt med jourhavande förundersökningsledare i Skövde och de vill i nuläget lägga locket på.

– Jag kan inte lämna så mycket uppgifter i nuläget. Vi har en man gripen och det ska genomföras förhör, både med den misstänkte mannen och målsäganden. Även fler personer ska höras i ärendet, säger Peter Adlersson.

Kan du säga någonting om hur länge kvinnan befunnit sig på adressen?

– Det kan jag inte uttala mig om för stunden.

Ska kvinnan ha kommit till fysisk skada?

– Nej, inte vad jag har fått till mig.

Enligt Peter Adlersson är det fortfarande inte helt klarlagt om ett brott inträffat.

– Det finns motstridiga uppgifter om att kvinnan inte fått lämna platsen frivilligt, men det är något som vi måste kontrollera först. Det kommer att visa sig efter förhören och under den pågående förundersökningen, säger han.

Kan fler personer komma att gripas i ärendet?

– Det vet jag faktiskt inte. Nu får utredarna jobba i lugn och ro under helgen och sedan får vi se vart det tar vägen.

Straffet för människorov är fängelse i mellan 4 och 18 år, eller livstid. Är brottet mindre grovt döms till fängelse i högst sex år.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFörhörGripandenHotMänniskorovPeter AdlerssonSkövdeTomas VänerforsVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare