Hoppa till huvudinnehållet

Var fjärde kvinna i Varas kommunala bolag: ”Det hade varit trevligare med fler”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Heidi Hansen (S) har under många år suttit som ensam kvinna i två kommunala bolagsstyrelser.
Heidi Hansen (S) har under många år suttit som ensam kvinna i två kommunala bolagsstyrelser. Foto: Mats Rosqvist

Sammanlagt är 26 procent av styrelseledamöterna i Vara kommuns fyra bolag kvinnor. Avgående vice ordförande Heidi Hansen (S) har suttit i Vara bostäders och Vara industrifastigheters styrelser i många år som enda kvinna.

– Givetvis hade det varit trevligare med fler, men jag har inte haft problem med att vi är få kvinnor, säger hon.

Varas fyra bolag har mellan fem och nio styrelseledamöter vardera. Varje representerat parti har utifrån valresultat oftast bara en eller två ledamöter och då har de som visat intresse nominerats för uppdraget.

Ytterligheterna vad gäller jämställdhet är styrelserna i Vara konserthus och Vara net. I konserthusstyrelsen sitter fem män och fyra kvinnor. I Vara net sitter fem män.

Totalt är det 26 procent kvinnlig representation om man räknar ihop alla de kommunala bolagens styrelser.

I Vara bostäder och Vara industrifastigheters styrelse sitter fyra män och en kvinna.

– Jag har varit den enda tjejen i alla år, förutom några år då jag fick en kvinnlig kollega. Hon var inte så långvarig. Men vi har haft väldigt bra styrelser, i alla fall i bostadsbolagen, säger Heidi Hansen.

Pausar engagemang

Hon har avsagt sig sitt uppdrag från och med i år och kommer att pausa allt politiskt den här mandatperioden. Vid nästa bolagsstämma fastställs valen som gjordes på kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av februari.

– Nu kommer jag att stiga åt sidan, vilket betyder att man har valt in en annan. Det är också en kvinna, så det är ju bra, säger hon.

Mia Blom (S) träder in i Heidis ställe.

Heidis tankar om varför det ser ut som det gör är att de som jobbar politiskt får frågan om vilka uppdrag de är intresserade av. Då avgör intresse och hur många kvinnor som från början är politiskt engagerade vilka som nomineras.

– Sen föreslår ju varje parti en kandidat, och då hör de nog inte med varandra om de har tänkt ta in en kvinna eller man, utan man går nog på den man tycker är mest lämplig.

Gubbarna har makten – styr i Lidköpings helkommunala bolag: ”Väldigt tråkigt”

Artikeltaggar

KommunfullmäktigePolitikPolitiska system och ideologierStyrelserVaraVara bostäderVara kommunVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.