Hoppa till huvudinnehållet

Snöröjarna körde hela natten – räknar med ny smocka: ”Risk vi kör i morgon igen”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Kommunens fyra enheter plus två entreprenörer jobbade hela natten för att få undan snön  som kom under tisdagen.
Kommunens fyra enheter plus två entreprenörer jobbade hela natten för att få undan snön som kom under tisdagen. Foto: Cecilia Isberg

Arbetet med att röja undan snön efter det massiva snöfallet startade redan under natten i Essunga kommun och fortsatte långt in på onsdagen.

– Risken är att det blir en ny vända i morgon då det kan komma upp till 12 centimeter till, konstaterar Bjarne Hurtig, enhetschef Gata Park i Essunga kommun.

Essunga kommun har fyra enheter, som alla ger sig ut samtidigt när det blir snöfall. I Jonslund, Essunga och Främmestad är det två entreprenörer som sköter snöröjningen.

– Så sammantaget är det sex enheter som jobbar med snöröjningen, säger Bjarne Hurtig.

Natten mot onsdagen gav sig snöröjarna ut vid fyratiden på morgonen. Vid niotiden beräknades man ha kanske tre timmar kvar att jobba. Att få undan snön på de kommunala gatorna brukar ta mellan 6 och 10 timmar. Nattens snöfall beräknar Bjarne Hurtig tar ungefär 8 timmar att röja.

– Det går bra, det är en ganska lätt snö, men den har blåst omkring mycket. Just nu är det en fin vinterdag, men börjar det blåsa lite igen så finns risken att snön blåser tillbaka. I går fick vi skotta gång- och cykelbanorna i intervaller, säger Bjarne Hurtig.

Olyckor och inställda tåg – så slog ovädret mot Skaraborg
Det kom rejält med snö i Nossebro på tisdagskvällen.
Det kom rejält med snö i Nossebro på tisdagskvällen. Foto: Cecilia Isberg

Politisk prioritetsordning

I höstas fattades det ett politiskt beslut i Essunga kommun om vilken prioriteringsordning snöröjningen ska ha i kommunen. Runt Räddningsstationen och skolorna (på vardagar) röjs först, därefter gång och cykelvägar. Sedan börjar man med huvudstråken i samhällena innan man kommer till lokalgatorna.

Dock: Efter varje snöfall brukar kommunens snöröjning få både ris och ros i sociala medier. Alla vill ju ha sin gata skottad först...

– Så är det ju, snö berör. Vi försöker ändå göra så gott jobb vi kan, se till att det blir så lite vallar som möjligt mot uppfarter och sådant. Men det är bra att vi har en politisk ordning för hur snöröjningen ska ske i kommunen, säger Bjarne Hurtig.

Vid rejäla snöfall där snöröjning behövs ändras planerna lite för den tekniska förvaltningen i Essunga kommun. Planerade grävarbeten och liknande pausas – det är ju samma personal som gräver som jobbar med snöröjningen.

Och nu finns risken att samma personer behöver jobba torsdag natt också... Ett nytt snöoväder kan enligt SMHI:s prognos då dra in över Västra Götaland.

– Som det ser ut nu kan det komma upp till 12 centimeter snö till. Men just nu gäller det att hålla koll på hur prognosen utvecklas, innan vi lägger pusslet med bemanning. Snöröjningen börjar vi med när det värsta snöfallet slutat – det tar ändå upp till tio timmar att röja, och kör vi för tidigt är ju risken att vi får göra om det. Och man blir ganska trött av att röja snö även om det är ganska kul, säger Hurtig, som själv var en av snöröjarna ute på onsdagsmorgonen.

Fotnot: Kommunens ansvar när det gäller snöröjning är de kommunala vägarna inne i byar och samhällen. Snöröjningen på regionala och större vägar ansvarar Trafikverket för.

Bärgarna har fullt upp på snöiga vägar: ”Den här dagen är för jävlig”

Artikeltaggar

Bjarne HurtigEssunga kommunInfrastrukturNossebroSamhälleSnö

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.