Hoppa till huvudinnehållet

Carmen presenteras i ett nytt perspektiv

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Salamanca Taikon Gonzales gör huvudrollen i föreställningen Carmen med förhinder som kommer till Vara den 22 mars.
Salamanca Taikon Gonzales gör huvudrollen i föreställningen Carmen med förhinder som kommer till Vara den 22 mars. Foto: Leif Eriksson

I samarbete med Vara riksteaterförening presenterar Vara konserthuset den 22 mars föreställningen ”Carmen med förhinder”. I den vill bland andra huvudrollsinnehavaren Salamanca Taikon Gonzales ge ett nytt perspektiv på kvinnan Carmen i den klassiska operan av Bizet.

Salamanca Taikon Gonzales är en del av gruppen svenska romer. Hon var med och startade den romska teatern ARThem, Artistikano Romano Them som på svenska betyder Artistiskt romskt land.

Carmen med förhinder är huvudsakligen samma historia som Bizet skrev, men i ARThems uppsättning tas Salamancas åsikter och reflektioner med i berättelsen. Hon tycker bland annat att det finns olika aspekter kring den romska kulturen som många inte har kunskap om och att det ofta ger upphov till missförstånd. Carmen får här en mer autentisk röst vilket ger ett nytt perspektiv på den verkliga kvinnans villkor.

Föreställningen är fylld av musik. Flera av originalstyckena sjunger Carmen för första gången på sitt eget språk - romani chib, och musiken är en hybrid av många genrer. Här får publiken bland annat höra flamenco, romsk folkmusik, jazz och hip hop.

”Jag känner igen mig i Carmen. Jag dansar flamenco som hon, jag spår som hon och jag är stolt som hon. Det här är min historia, mitt liv och min kärlek. Jag är Carmen”, säger Salamanca Taikon Gonzalez i pjäsen.

Sima Eriksson är också svensk rom och hon dansar flamenco och skådespelar tillsammans med Salamanca medan de manliga rollkaraktärerna framträder via en skärm.

De manliga rollkaraktärerna framträder via en skärm.
De manliga rollkaraktärerna framträder via en skärm. Foto: Patrick Miller

Övriga medverkande är Robert Svärd, Johan Bengtsson, Lelo Nika Jr, Ebba Westerberg. Flera av dem sjunger, spelar musik, dansar och agerar på scen.

Salamanca och ARThem önskar att föreställningen ska väcka nyfikenhet som leder till ökad utbildning kring vilka romerna faktiskt är.

Artikeltaggar

FöreställningarJazzMusikTeaterVara konserthusVara Riksteaterförening

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.