Hoppa till huvudinnehållet

Glada pristagare på Årets företagarfest: ”Lite chockartat”

Publicerad:
Ronny och Sarah Bergqvist på Madame Chic kosmetika fick utmärkelsen Årets företagare och var både överraskade och lyckliga.
Ronny och Sarah Bergqvist på Madame Chic kosmetika fick utmärkelsen Årets företagare och var både överraskade och lyckliga. Foto: Åsa Mwansa

Under fredagskvällen lyftes Varas näringsliv i allmänhet och de som tilldelades utmärkelser i synnerhet. Årets företag blev Madame Chic.

– Vi såg inte riktigt detta komma, så det är lite chockartat, säger en skakad men lycklig Ronny Bergqvist.

I Black box var det dukat till festlig bankett inför Årets företagarfest. Omkring 180 gäster fick slå sig ner och njuta av underhållning, komik och trerätters middag från Bjertorp slott, Lumber och Karle, och Conditori Nordpolen. Allt medan Varas näringsliv lyftes och utmärkelser delades ut.

Showkanalen med solister stod för den musikaliska underhållningen.
Showkanalen med solister stod för den musikaliska underhållningen. Foto: Åsa Mwansa

Konferencierer var proffsiga Johanna Beijbom tillsammans med komikern och värmlänningen Johan Östling. Med på scen hade de bandet Showkanalen som stod för musiken.

Johan Östling bjöd på värmländsk humor.
Johan Östling bjöd på värmländsk humor. Foto: Åsa Mwansa

Ett antal priser och utmärkelser delades ut men den kanske tyngsta var ett som mottagarna har drömt om länge - Årets företag.

– Det är otroligt kul att vinna det här priset och vi är naturligtvis fantastiskt glada. Det har varit en dröm i flera år, faktiskt, säger Ronny Bergqvist.

Sarah Bergqvist menar att hela deras verksamhet handlar om entreprenörskap.

– Vi har 300 återförsäljare i hela Norden och varje liten återförsäljare är ju också en entreprenör. Så allt vi gör handlar också om att skapa fler entreprenörer, att få fler att stråla och växa i sin verksamhet, säger hon.

Den andra delen är att de jobbar med produktion åt externa företag, som också är entreprenörer.

– Det är det här vi brinner för. Att då få det här erkännandet betyder att vi gör rätt. Vi är jätteglada och jättestolta, säger Sarah.

Hon menar att det betyder extra mycket eftersom hon och Ronny gör denna resa tillsammans både som företagspartners och äkta makar. Det är hela deras liv kort sagt.

– Sen är det som jag sa när vi tog emot priset att vi är långsiktiga och kommer fortsätta jobba på för att växa ytterligare. Vi har ju satsat allt på det här, sagt upp oss från fasta anställningar, provat att vara egenföretagare och det har lyckats, säger Ronny.

Att Varaslätten sjuder av blomstrande företag och framåtanda vittnar inte minst en kväll som denna om. Sarah menar att det är lätt att inspireras som företagare.

– Det finns så mycket entreprenörsanda. Det pyr av entreprenörskap här, som det inte alls gör på andra ställen i Sverige. Det är fantastiskt. Jag tycker också att alla gläds med andras framgång och det är väldigt fint, säger hon.

 • Samhällsbyggnadschef Johanna Forslund Kullander, konferencier Johanna Beijbom och Malin Sjölin Lorentzson, konferensansvarig på Vara konserthus, hälsade välkommen till festen.
  Samhällsbyggnadschef Johanna Forslund Kullander, konferencier Johanna Beijbom och Malin Sjölin Lorentzson, konferensansvarig på Vara konserthus, hälsade välkommen till festen. Foto: Åsa Mwansa
 • Anna-Lena Andersson, Peter Mjörnestrand, Monica Ingvarsson och Lars Mjörnestrand syntes i vimlet.
  Anna-Lena Andersson, Peter Mjörnestrand, Monica Ingvarsson och Lars Mjörnestrand syntes i vimlet. Foto: Åsa Mwansa
 • Mingel med musikunderhållning i foajén medan gästerna samlades.
  Mingel med musikunderhållning i foajén medan gästerna samlades. Foto: Åsa Mwansa
 • Bröderna Alexander och Mattias Larsson som driver Arentorps Legoindustri var på plats.
  Bröderna Alexander och Mattias Larsson som driver Arentorps Legoindustri var på plats. Foto: Åsa Mwansa
 • Leif Stenkvist, Ingela Hötomt, Bo Hötomt, David Bjelke och Lovisa Johansson Hollsten såg fram emot kvällen.
  Leif Stenkvist, Ingela Hötomt, Bo Hötomt, David Bjelke och Lovisa Johansson Hollsten såg fram emot kvällen. Foto: Åsa Mwansa
 • Musikern Lennart Green från Kvänum, tidigare medlem i Drifters, blev upplockad på scen och bjöd till publikens jubel på Sinatras New York, New York.
  Musikern Lennart Green från Kvänum, tidigare medlem i Drifters, blev upplockad på scen och bjöd till publikens jubel på Sinatras New York, New York. Foto: Åsa Mwansa

Utmärkelser på Årets företagarfest 2023

Årets kulturella och kreativa exempel: Kvänum Energi

Årets stora lyft: Conditori Nordpolen

Årets Gröna företag: Bo Hötomt med familj

Årets nyföretagare: Maria Kronwall, Lokalen i Vara

Gesällbrev: Nora Cacatian Holmerg, hudvårdsterapeut

Årets unga företagare: Kristian Skoog, Almiga

Årets företagare: Madame Chic Kosmetika, Sarah och Ronny Bergqvist

Det Goda Exemplet: Kronan Restaurang och Bed & Breakfast, Peter Olsson

Entreprenörspriset: Anders Gunnarsson, Halla gård

Artikeltaggar

ArentorpConditori NordpolenFöretagandeJohan ÖstlingJohanna BeijbomKomikerKvänumKvänum EnergiNöje/KulturUnderhållningUtmärkelserVaraVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.