Hoppa till huvudinnehållet

Sommarjobba som din egen – här får eleverna chansen: ”Ger nyttiga erfarenheter”

Publicerad:
Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara, hoppas att ungdomar vill driva eget företag som sommarjobbare.
Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara, hoppas att ungdomar vill driva eget företag som sommarjobbare. Foto: Thomas Kühnel

Kanske är det bättre med eget företag på sommarlovet?

De som går årskurs nio, första eller andra året på gymnasiet har nu chansen.

– Att testa företagandet under sommaren ger nyttiga erfarenheter samtidigt som man gör något meningsfullt på lovet, säger Helena Nyman Friberg som är näringslivsstrateg i Skara kommun.

Svårt att hitta sommarjobbet du vill ha? Kanske är det bättre att starta eget sommarföretag. Iallafall om man får tro UngDrive i samarbete med Skara kommun.

Sedan sommaren 2021 erbjuder de ungdomar att testa företagandet under en sommar.

– Vi vill främja det unga entreprenörskapet. Att testa företagandet under sommaren ger nyttiga erfarenheter samtidigt som man gör något meningsfullt på lovet, säger Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara kommun.

Hedda Svantesson startade eget bageri som sommarjobb.
Hedda Svantesson startade eget bageri som sommarjobb. Foto: Thomas Kühnel
Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara.
Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara. Foto: Thomas Kühnel

Sugen i framtiden?

Hittills har de unga entreprenörerna hållit på med bland annat ljustillverkning, tårtbakande, trädgårdshjälp, återbruksdesign, tavelmålande och klädförsäljning.

– Förhoppningsvis blir någon sugen att driva företag även i framtiden. Fler företagare behövs, säger Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara kommun.

Under ledning av unga coacher från näringslivet får deltagare hjälp att driva och tjäna pengar på ett eget företag under sommarlovet.

Det hela startar i början av sommarlovet med en fem dagar lång kick-off. Därefter får de unga företagarna support hela sommaren via träffar, telefon, e-post och andra digitala kanaler. I början av augusti samlas deltagarna åter för mer inspiration och erfarenhetsutbyte, samt diplomering och prisutdelning till de företag som lyckats lite extra bra under sommaren.

Artikeltaggar

EntreprenörskapFöretagandeGymnasieskolanHelena Nyman FribergNäringslivSkara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.