Hoppa till huvudinnehållet

Olsson fortfarande intresserad – men har gärna kvar kommunkansliet

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Ungefär tio rum till bedömer Peter Olsson att det finns underlag för.
Ungefär tio rum till bedömer Peter Olsson att det finns underlag för. Foto: Mats Rosqvist

Krögaren Peter Olsson är fortfarande intresserad av att köpa kommunhuset för att utveckla sitt bed and breakfast. Men han ser inget hinder i att kommunen stannar kvar som hyresgäst i en stor del av byggnaden.

Kronan bed and breakfast har utökats i omgångar. Nu byggs två tillgänglighetsanpassade rum på bottenvåningen och när de är klara kommer man totalt att ha 15 rum.

– Då kan vi inte utvecklas mer i den här fastigheten, då beror det på vad de beslutar om det huset, säger Peter Olsson och blickar mot kommunhuset som ligger vägg i vägg med Kronan.

Han är fortfarande intresserad av att köpa kommunens fastighet för att utveckla sitt bed and breakfast.

– Och vill man få till ett hotell i Vara, så skulle det här vara en bra lösning, säger han.

Något hotell på tomten mellan konserthuset och badhuset ser nämligen inte ut att bli verklighet. Byggföretaget PEAB har varit intresserade av att bygga och också haft ett markanvisningsavtal för tomten. Kommunen och bolaget har också gemensamt utrett förutsättningarna för ett hotell. Men någon entreprenör som vill driva ett helt nybyggt hotell finns inte. Inför 2023 bad PEAB inte om någon ytterligare förlängning av avtalet.

Men även om Peter Olsson vill köpa kommunhuset kommer det knappast bli aktuellt att omvandla hela byggnaden till hotell.

– Jag räknar med att det finns underlag i Vara för att utöka med ungefär tio rum, så att vi totalt har 25, säger Peter Olsson.

Fördelar med hyresgäst

Han ser gärna att kommunen stannar kvar som hyresgäst i resterande del av byggnaden.

– Kan vi peka på att vi har kommunen som hyresgäst när vi går till banken, så lär det inte vara några problem att få låna till investeringen, säger Peter Olsson.

Med tanke på att de stora ytorna angetts som en av de saker som gör det nuvarande kommunhuset mindre lämpat för dagens ändamål, menar han att det borde finnas möjligheter att bygga om så att kommunen får önskat antal arbetsrum.

Men samtidigt bedömer han att det inte skulle innebära några större problem om kommunen på sikt väljer att flytta ur nuvarande kommunhus helt.

– Jag vore en dålig entreprenör om jag inte skulle klara att fylla huset på några års sikt, säger han.

122-miljonerbygge på agendan i Vara - Kommunens hus på remiss

Artikeltaggar

EntreprenörskapFastigheterHotellNäringslivVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.