Hoppa till huvudinnehållet

Kända komikern gästar konserthuset: ”Ett kärt turnéstopp från min sida”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Olof Wretling ser fram emot att komma tillbaka till Vara konserthus.
Olof Wretling ser fram emot att komma tillbaka till Vara konserthus. Foto: Christer Höglund

En osannolik tågresa är grunden till föreställningen Kaffet som gästar Vara konserthus den 2 mars. Det är en berättarstandup av och med komikern Olof Wretling.

– Först och främst skulle jag vilja berätta hur glad jag är att komma tillbaka till Vara, det är ett kärt turnéstopp från min sida, säger han.

Olof skulle ta nattåget från Umeå till Stockholm för att undersöka sina stämband efter att ha tappat rösten. Han hade talförbud och som om det inte var nog för en vars röst är ett oumbärligt arbetsredskap, så hamnade han i samma kupé som tre av sina idoler - utan att kunna prata med dem. Författarna Torgny Lindgren, Sara Lidman och P O Enquist klev en efter en in i kupén.

Denna berättelse delade Olof med sig i ett Vinterprat i P1 2019.

– Där börjar till slut ett litet samtal om dialekten, rösten och de här nyfikna författarna. Berättelsen handlar om just det egna mötet, om sorg, en inblick för publiken att bakom den här clownen, skrattet och skojigheterna så är kroppen ett instrument, säger Olof.

Olof Wretling kommer till Vara konserthus med Kaffet som är en komisk och lekfull föreställning.
Olof Wretling kommer till Vara konserthus med Kaffet som är en komisk och lekfull föreställning. Foto: Christer Höglund

Föreställningen handlar också om dialekters betydelse och hur det kommer sig att man pratar bredare än vanligt i samtal med familj och vänner från hembygden.

– Dialekten är ett tumavtryck på vårt ursprung. Kanske har vi ett behov av att komma hem, inte bara fysiskt utan också med våra röster, säger Olof.

Ett annat segment i showen är allvarligare, en berättelse om en vän som Olof sprang ihop med när de båda hade det väldigt tufft i sina respektive liv, fast på helt olika sätt.

– Men humorn och att leka med rösten gjorde att vi kunde tänka på annat - skratta och förenas i det.

Det visade sig nämligen att vännen enligt Olof kunde göra det roligaste ljudet på jorden.

– Kommer man till föreställningen så kommer får man kanske faktiskt höra det ljudet...

Artikeltaggar

BerättelserFöreställningarFörfattareKomikerNöje/KulturVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.