Hoppa till huvudinnehållet

Efter flera års prishöjningar – billigare att åka buss och tåg i Västra Götaland

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Västtrafik sänker sina biljettpriser till våren.
Västtrafik sänker sina biljettpriser till våren. Foto: Charlotte Ferneman

Fler ska välja bussen eller tåget i fortsättningen. Det är Västtrafiks ambition och därför sänks biljettpriserna till våren.

– Kollektivtrafik måste vara tillgängligt för alla, säger Louise Jeppsson (V).

Den rödgröna ledningen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har strävat efter frysta biljettpriser i kollektivtrafiken. Nu har man fått sin önskan uppfylld.

Biljettpriserna har successivt ökat under flera år och så sent som den 8 januari i år höjdes biljettpriserna ännu en gång i Västra Götaland. Det skulle innebära mellan 65 och 75 miljoner kronor i ökade intäkter för Västtrafik.

Den rödgröna ledningen valde dock att riva upp beslutet i regionfullmäktige och i stället blir det sänkta biljettpriser som hamnar på fjolårets prisnivå.

Louise Jeppsson (V), ordförande i infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden, är nöjd.

– Medborgarna tycker att biljettpriserna är för höga i vår region. Att nu kunna frysa biljettpriserna är oerhört viktigt, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Kollektivtrafik måste vara tillgängligt för alla om vi ska kunna ställa om till ett hållbart resande och att hålla nere biljettpriserna är en stor del i detta. Vi kan inte samtidigt höja priserna för kollektivtrafiken, när det för många är det enda sättet att ta sig till skola och arbete.

Prisändringen träder i kraft den 23 april.

– Vi måste återta det kollektiva resandet efter pandemin, därför ser vi ett stort behov av att hålla nere biljettpriserna. Då ger vi fler invånare möjlighet att kunna resa kollektivt, säger Louise Jeppsson.

Artikeltaggar

KollektivtrafikLouise JeppssonMiljöpartietSocialdemokraternaTrafikVänsterpartietVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.